Jaja w galarecie
Składnik
jajka ugotowane 8sztuk
żelatyna 3łyżki stołowe
bulion warzywny 3szklanki
natka pietruszki, gałązki według uznania
ogórek zielony 1sztuka
papryka czerwona z zalewy 1sztuka
rzodkiewki według uznania
sól według uznania
pieprz biały według uznania
Wykonanie:
Osączoną paprykę pokroić w paski. Opłukaną natkę porwać na piórka. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie, wymieszać i schłodzić. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do małych szklanek włożyć kilka piórek natki i po jednym jajku. Zalać bulionem z żelatyną. Wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, włożyć na wierzch paprykę i uzupełnić bulionem. Schładzać 4h. Podawać na plastrach ogórka i rzodkiewek.