ZRAZY MIELONE W SOSIE ŚMIETANOWYM
Danie przeze mnie lubione bo smaczne, łatwe, szybkie i z prostych produktów
Składniki:
80 dag mielonej wołowiny lub mięsa mieszanego
10 dag boczku (ja robię często też bez)
czerstwa kajzerka
jajko
korniszony
duża cebula
śmietana 22%
mąka
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Kajzerkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Cebulę posiekać, z boczku wykroić 8 słupków, resztę boczku w kostkę.
Mięso, bułkę i jajo wyrobić, posolić i popieprzyć. Podzielić na 8 porcji, z każdej uformować owalny zraz. Rozpłaszczyć, nałożyć po słupku boczku, trochę cebuli i ogórka (jak są malutkie to cały, jak większe to ćwiartki). Zlepić, uformować zraz, obtoczyć w mące.
Obsmażyć zrazy na patelni, przełożyć do rondla. Podsmażyć pozostały boczek z cebulą i dodać do rondla. Zalać wodą, dodać przyprawy. Dusić ok. 50 min.
Rozrobić 2-3 łyżki śmietany z łyżką mąki, wlać do zrazów i dusić jeszcze ok. 5 min.
[ Dodano: 2010-06-23, 16:19 ]
Gołąbki bez zawijania
• szklanka poszatkowanej drobno białej kapusty
• 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
• szklanka ugotowanego ryżu
• ząbek czosnku, 1 całe jajko,
• sól, pieprz, 1 poszatkowana cebula
• mąka pszenna do panierowania
• koncentrat pomidorowy
Kapustę posolić, odstawić na pół godz., potem wycisnąć z niej sok i dodać do mięsa. Wymieszać z ryzem, cebulą, jajkiem, posiekanym czosnkiem i innymi przyprawami. Jeśli byłoby za rzadkie można dosypać ciut bułki tartej ale u mnie było ok.
Formować dowolne gołąbki - okrągłe, owalne jak kto lubi, obtaczać w mące i przesmażyć do zarumienienia na oleju.
W garnku ugotować wodę, dodać koncentrat pomidorowy (ok. pół słoiczka Pudliszek), może dodać też ciut ziela angielskiego i listka laurowego, wkładać do sosu przysmażone gołąbki, dusić ok pół godz., na koniec zaprawić mąką i śmietaną.