Awatar użytkownika
oloze
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2011, 15:52

POMOCY!!!!!! HEEEELP!!!!

23 mar 2011, 16:04

Witam serdeczne! Mam meeega zagwostke i nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi na dreczace mnie pytania, mam nadzieje, że pomozecie biednej niedoswiadczonej kucharce :ico_haha_01: Otoz moja corcia skonczyla 2 lata i w sobote zamierzam wyprawic jej przyjecie oczywiscie z TORTEM :ico_tort: chcialabym zrobic tort przelozony masa smietanowa z dodatkiem rozpuszczonej bialej czekolady i teraz nie wiem, czy uzywajac 36% i do tego tej czekolady, ktora jak mniemam sie zetnie musze dodawac jeszcze zelatyne (w listkach) bo na opakowaniu napisane jest ze na kazde 0,5l plynu 6 listkow.... hmm i sama nie wiem czy to nie za duzo w przypadku takiego kremu, czy moge zmniejszyc te ilosc przykladowo do 4 listkow? Czy w ogole jest sens uzywania jakiegokolwiek utrwalacza? Dodam, ze tort musi postac cala noc w lodowce. Baaaardzo prosze o jakiekolwiek odpowiedzi strasznie mi zalezy by nie bylo klapy :ico_wstydzioch: z gory dziekuje i pozdrawiam, Ola

Awatar użytkownika
aniawlkp86
Wodzu
Wodzu
Posty: 24940
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59

23 mar 2011, 16:07

oloze czemu żelatyna w listkach? nie lepiej tej rozpuszczalnej? wydaje mi się,że pomimo tej czekolady powinnaś dać żelatynę :ico_sorki:

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

23 mar 2011, 16:15

A ja zeby nie było klapy kupuje mały torcik ok 30 zl i mam problem z głowy ;-)

Awatar użytkownika
oloze
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2011, 15:52

24 mar 2011, 11:14

dziekuje za odp aniawlkp86! Tez mysle ze zelatynke dodam tylko nie wiem czy nie zmniejszyc tej ilosci :?: A slyszalam wiele opinii, ze zelatyna w platkach jest poprostu lepsza i nie pozostawia zadnego posmaku, no nic sprobuje :) JoannaS mieszkam w Norwegii, a tu torty tylko z marcepanem, a moja corci nie bardzo ten smak odpwiada :ico_szoking:

Awatar użytkownika
aniawlkp86
Wodzu
Wodzu
Posty: 24940
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59

24 mar 2011, 11:24

oloze nie ma za co :-) co do ilości to bym nie zmieniała,przynajmniej jest pewność,że dobrze stężeje :-) ja zawsze używałam tej rozpuszczalnej i nie czułam żadnego posmaku

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

24 mar 2011, 12:34

JoannaS mieszkam w Norwegii, a tu torty tylko z marcepanem, a moja corci nie bardzo ten smak odpwiada
;-) ja zartowalam.
Poprostu dla mnie zrobic samemu tort to czarna magia :ico_noniewiem:
ale jak uda ci sie to koniecznie wklej fote i przepis.

Awatar użytkownika
oloze
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2011, 15:52

24 mar 2011, 13:03

ok tak zrobie! przynajmniej ryzyko porazki sie zmniejszy :-D jesli chodzi o przepis to sama go sobie wymyslilam :-) biszkopt mam stąd link usunięty przez obsługę forum

wyprobowany, polecam! Biszkopt bedzie kakaowy, nasaczony syropem malinowym, przelozony masa z biala czekolda, boki tortu i wierzch wysmarowane masa z gorzkiej czekolady, a szpryca porobie jakies ozdobki z bialej masy aha boki obsypie wiorkami z bialej czekolady! tyle w teorii, a jak wyjdzie to sie okaze :ico_olaboga: 3majcie kciuki!
Ostatnio zmieniony 24 mar 2011, 13:09 przez oloze, łącznie zmieniany 1 raz.

lilo

24 mar 2011, 13:10

oloze, trzymamy ale linków wklejać nie wolno :ico_oczko:

Awatar użytkownika
oloze
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2011, 15:52

24 mar 2011, 13:32

szczerze przepraszam :) Musze przewertować sobie regulamin :ico_wstydzioch:

[ Dodano: 2011-03-24, 12:35 ]
ok sprsotuje :-D Biszkopt jest tzw. rzucany w google wpisac i wyskoczy :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
aniawlkp86
Wodzu
Wodzu
Posty: 24940
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59

24 mar 2011, 17:38

oloze również możesz przepis skopiować i wkleić :ico_oczko: ale jak zrobisz torta to wklej fotkę :-)

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość