Awatar użytkownika
kwiatunio
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 cze 2011, 14:50

witam,

ja od rana na zakupach, później przyszła kumpela na kawusię, po niedzieli idę Julkę zaczepić przeciw sepsie a raczej wirusom które je wywołują, u nas w środzie zmarła 6 letnia dziewczynka :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: dzwoniłam do ośrodka i muszę zamówić szczepionkę :ico_sorki:
le na razie to nie ma tak na zawalanie
u mnie jest tak, że jak A połozy rękę to od razu jest spokój cisza :ico_szoking: a jak ją weźmie to szaleństwo na całego w brzuchu :ico_sorki:
U nas tez zimno i czasem pada taka mżawka
u mnie już z powrotem jest ciepło :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
izabelllla123
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

10 cze 2011, 14:50

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us to sa krówki z bielka ciągnące i kruche. Firma jeszcze robi mase innych cukierasków :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 cze 2011, 15:04

hejjjj :ico_oczko:

witam sie po wizycie, u dzidzi w porządku, wymiary są w porządku, szyjka jednak nie skrcona :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: a bóle czuje z powodu tej kosci ogonowej, całej miednicy i zakończenia kręgosłupa, wszystko sie rozciaga... no i jakby co to mam łykać no spe jak skurczybyk mnie dopada :-D śluz w porządku :ico_brawa_01:
ale globulki ochronne znów dostałam bo po antybiotyku wyjałowiona pochwa i łatwo o infekcje grzybicze :/ wiec lepiej zapobiegać niz leczyć

no i mam skierowanie na krzywa cukrzycową 75g :ico_placzek: dwie godziny :ico_olaboga: jak ja to przetrwam :ico_szoking: bez jedzenia :ico_puknij: umre z głodu :ico_haha_02: ostatnio byłam tak głodna ze w trakcie badania chciałam zjesć gazete :ico_haha_01:

[ Dodano: 10-06-2011, 15:07 ]
zaczepić przeciw sepsie a raczej wirusom które je wywołują, u nas w środzie zmarła 6 letnia dziewczynka :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: dzwoniłam do ośrodka i muszę zamówić szczepionkę :ico_sorki:
tragedia :ico_placzek:
a sepse wywołuja chyba pneumokoki i meningokoki prawda? znaczy bakterie a nie wirusy :ico_haha_02:
u nas ta szczepionka kosztuje 59zł dla dzieci powyżej dwóch lat :ico_oczko:
Maja dostanie ją po bilansie dwulatka :-D

[ Dodano: 10-06-2011, 15:09 ]
izabelllla123, osz ty ale mi smaka robisz :-P jak nie ciasto to krówki :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
kwiatunio
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 cze 2011, 15:17

a sepse wywołuja chyba pneumokoki prawda? znaczy bakterie a nie wirusy :ico_haha_02:
u nas ta szczepionka kosztuje 59zł dla dzieci powyżej dwóch lat
są dostępne szczepionki już od 2 lub 6 miesięcy i te kosztują prawie 200 pln i mogą również szczepić się ludzie dorośli, wywołują ja również meningokoki i na to jest ta szczepionka bo młoda już była szczepiona przeciwko pneumokokom :ico_sorki:
pneumokoki
wywołują zapalenie opon mózgowych a to może powodować sepsę

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 cze 2011, 15:35

kwiatunio, no właśnie wiedziałam zę coś to ma wspólnego :ico_oczko:
no my bedziemy szczepić Majke na pneumokoki pełną szczepionką dwie dawki za 59zł w odstepie 6 tygodni ale musi skończyć dwa lata
te szczepionki wcześniejsze sa inne i są droższe :ico_oczko:
ale nie szczepiliśmy wczesniej wiec teraz chcemy tą pełną szczepionkę polisacharydową :ico_oczko:

a meningokoki ile u was kosztują? ile jest dawek?

Awatar użytkownika
kwiatunio
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 cze 2011, 15:39

a meningokoki ile u was kosztują? ile jest dawek?
dokładnie będę wiedziała w poniedziałek :ico_sorki:

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 cze 2011, 15:50

już wiem, te szczepienie na meningokoki jest w granicach 130-160zł :-D Neisvac C czy jakoś tak :ico_oczko:

a ta szczepionka na pneumokoki po 2 roku zycia to Pneumo 23 :ico_oczko:

musiałam zajrzeć w neta z ciekawości :ico_oczko:

[ Dodano: 10-06-2011, 16:19 ]
chwale sie co wynalazłam na allegro, szukam lampki nocnej która by sobie świeciła u Majeczki w pokoiku

http://allegro.pl/k306-zolw-zolwik-lamp ... 14704.html

i coś takiego
http://allegro.pl/nocna-lampka-na-komar ... 06023.html

Awatar użytkownika
inia1985
Trzy tysiące lat minęło...

10 cze 2011, 17:31

Poszłam dzisiaj do położnej, na piechotę (4 km w jedną stronę), popatrzyłam trochę na mapę i znalazłam w końcu drogę przez działki do osiedla. Ale świetny spacer, dawno taka zadowolona ze spaceru nie byłam. Dobrze, że wzięłam rowerek, bo na wózek to trasa średnio się nadaje, a tak to Wiki trochę jechała, trochę szła. Piękna okolica, pola zbóż zalane czerwonymi makami, lasek, zalew z kaczuszkami (Wiki karmiła je swoimi chrupkami)... no mówię Wam bomba :ico_brawa_01:

elibell, zdrówka dla córuni :ico_sorki: Fajnie, że mąż ma taką pasję, szkoda tylko, że nie ma cierpliwości do własnej żony, bo efekty pewnie byłyby bombowe. Mam nadzieję, że jednak zrobicie te fotki :-D

izuś_85, super, że po wizycie wszystko dobrze :ico_sorki: Ta lampka żółwik odjazdowa :-D my u Wiki zamontowaliśmy kinkiety z ike (księżyc i kwiatek)i, fajne ciepłe światło dają, nad łóżeczkiem synka powiesimy gwiazdkę :-D

izabelllla123, na pewno i twój mąż będzie uwielbiał córcię. Mój R. to by Wice gwiazdkę z nieba dał :ico_oczko:
Badałam kiedyś przed posiłkiem i było coś kolo 80, potem zaraz po i było około 130 a godz po posiłku juz wracało do około 100 .
z tego co ja się orientuję, to wynik ten jest ok. Ja też mierzę sobie czasem poziom cukru glukometrem i nawet mi się to spodobało :ico_oczko:

Kocura Bura, tez wolę kruche krówki :ico_oczko:

elibell
4000 - letni staruszek

10 cze 2011, 20:54

ale naklikałyście a mi tylko kruche krówki w głowie zostały, normalnie szok ale bym pojadła sobie krówek i michałków:) mniami, ale jakoś szkoda było mi kaski jak byłam w polskim sklepie i objadam sie ciastkami

Mała dziś już bez gorączki ale brak apetytu u niej mnie troszke już męczy, coś dziubie, ale tak malutko, że nie nazwę tego posiłkiem niestety - zeby ida definitywnie zęby.
Wypad udany, nogi mnie bola strasznie ale zadowolona jestem, odwiedziiśmy 3 muzea i odpoczęliśmy we włoskiej restauracji:) Więc póki co urlop męża zaliczam do udanych, bo my z tych co kochamy byc w ruchu w trakcie odpoczynku, wtedy uważamy, że urlop udany:)
No i mam nadzieję, że nocka będzie przespana, bo ostatnia była straszna, coraz wiecej się wiercę i do tego zaczęły sie skurcze łydek u mnie

co do męża inia to nie zawsze tak jest, czasem uda się zorganizować fajną sesję z której wybierze kilka zdjeć obrobi i są świetne, ale ostatnio coą mamy chyba siebie dość, jednak urlop urlopem ale całe dnie razem to chyba nas męczy hehehehe. Człowiek przyzwyczaja sie jednak, ze nie ma kogoś ileś godzin a nagle jest całe dnie, no i dawno nie było sprzeczek więc cyklicznie u nas, pora na nie teraz hihihihi
Kilka fotek zrobionych było, ale jeszcze nie sa obrobione, a że robi w jakimś innym systemie to ja i tak nie zgram póki on ich nie zrobi i na jpg nie zamieni:(

a o szczepieniach mowa była, wiecie, ze ja w ogóle nie mam o tym pojęcia, czy robią tutaj dodatkowe jakieś czy są potrzebne, wiem, że te podstawowe są zawsze skojarzone i w większości jest ich wiecej jak w PL i darmowe więc nie interesowałam się dodatkowymi w ogóle a nawet nigdy nigdzie nie czytałam ani nie mówiono mi o dodatkowych, więc ufam, że te co już dostała są wystarczajace, o nie sorki raz list dostałam, ze na świńską grypę mogę zaszczepić bo jest szczepionka dla elizy ale nie wyraziłam zgody na to, bo uważałam to za bezcelowe.

a kłócia w szyjce macicy i ciągnące pachwiny i rozciagające się że tak to nazwę wnętrzności to u mnie normalka totalna, i co więcej tutaj nie ma badań ginekologicznych więc nawet nie mam pojęcia o skracaniu się szyjki macicy, bo w sumie skracać to ona się musi po trochu by przygotowac sie do porodu, do tego w pierwszej ciaży też miałam te kłócia i myślałam sobie a może rozwarcie jakieś mi się robi powoli, taaaaaaa jasne, jak po 18h bóli usłyszałam, że jeszcze masa czasu przede mna, że nie ma rozwarcia nawet to nie wierzyłam własnym uszom, jak to rozwarcia nie ma, całą ciążę pracowałam, nie oszczędzałam się by poród był szybki, a tu dopiero na następny dzień po 12 w południe, a bóle zaczęły się 6 rano dzień wcześniej, usłyszałam, ze mamy 3 cm - no w morde, nie możliwe, nie wierze, kłamią mnie i mówią że może o 2 w nocy urodzę. heh więc skracająca sie szyjka macicy i rozwarcia w trakcie ciaży uważam poniekąd za zasługę lekarzy i ich wiecznego zagladania w podwozie, oczywiście wiem wiem wiem spotkam sie za chwile z krytyką z waszej strony, ale to jest tylko moja osobista opinia, bo wierzcie mi wiele kobiet tutaj znam cieżarnych co sa bądź były i żadna nie miała komplikacji w ciaży a w PL z takiej samej liczby ciężarnych, mało która nie miała rozwarcia przed terminem porodu, wiec skąś się to jednak bierze.

Reszty nie pamiętam, przepraszam, ostatnio tak zmęczona chodzę, ze czytam, doczytam i zapominam wiele

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 cze 2011, 21:08

Cześć!

Drzemnęłam się pod wieczór i rześka jestem :-D

kwiatunio, masakra z ta sepsą :ico_olaboga:
Zuza miała szczepienia na pneumo od małego, dlatego tych dawek miała tak dużo. Może i ja bym doszczepiła na meningo :ico_noniewiem:

Mnie się sepsa wzięła od zakażenia bakteriami moczowymi, wtedy jak miałam zatkany moczowód przez ten kamor.
Jakoś rzadko o tym mówię i piszę. No kiepsko było ze mną. Ale lekarze powiedzieli mi o tym po fakcie. A ja chyba byłam w takim stanie, że myślałam,że to kamień daje takie objawy- gorączka w okolicach 40, drgawki, tlen mi podawali, byłam podpięta do monitora oddechu, bo nie mogłam oddychać.
Źle było.
Ale mam drugie życie :-)

izuś_85, ale piękne lampy!
Ja też mam kwiatek z Ikei, kupiłam niedawno za ten bon, co przysłali.

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”