Mamusia28
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

15 cze 2011, 07:48

No i znowu zakręcila mi się łezka - cudowny widok Gabi - piękne malenstwo

Awatar użytkownika
riterka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

15 cze 2011, 07:53

Gabi, jaka śliczna kruszynka, gratuluję :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Kaja
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

15 cze 2011, 09:00

prześliczna kruszynka :) Gabi, gratuluję

Ja musze w koncu się wybrac do lekarza tylko mam problem bo nie wiem do kogo :ico_noniewiem: a tu czas najwyższy się zbliża na wizytę

Awatar użytkownika
Kaja
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

15 cze 2011, 11:00

to nie chcesz teraz do tego samego?
niestety mój lekarz który prowadził wcześniej mi ciąze zmarł :ico_placzek: :ico_placzek: i dlatego teraz mam problem do kogo iść jak pytam po znajomych to zdania sa mocno podzielone i chyba w końcu zrobię losowanie do kogo iść

Awatar użytkownika
Beatka78
Mam Doktorat z forum!!!
Mam Doktorat z forum!!!

15 cze 2011, 12:35

Gabi super fotka
i mowie ci ze bedziesz miec coreczke
widac tam nub to takie cos co dziewczynka i chlopak ma w tym czasie
pozniej dziewczynce sie chowa a chlopcu zostaje
jesli nub jest prosto to chlopiec
jesli wzdluz to dziewczynka
u ciebie jest wzdluz
tu masz przyklad

Obrazek

dzieczyny czy wy tez macie strasznie duzo sluzu?

Awatar użytkownika
Beatka78
Mam Doktorat z forum!!!
Mam Doktorat z forum!!!

15 cze 2011, 12:51

Aga jak robisz ten ryz z truskawkami :ico_sorki:
bo mi narobilas smaka

Mamusia28
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

15 cze 2011, 13:59

:(:(:( wlasnie odebralam wyniki grupy krwi ja mam B RH- a mąż A RH+ rozumiem ze moze wystapic konflik syrologiczny - czy mozecie mnie oswiecic na czym to polega czy mozna temu zaradzic i czy moze powinnam jechac juz jutro do lekarki i jej to zglosic?

Mamusia28
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

15 cze 2011, 15:37

Tylko 15% kobiet ma RH- i to musialam byc akurat ja:( Poczytalam troche jako ze to moje pierwsza ciaza to musze miec ogromnego pecha zeby cos sie stalo beee

moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

15 cze 2011, 15:40

:(:(:( wlasnie odebralam wyniki grupy krwi ja mam B RH- a mąż A RH+ rozumiem ze moze wystapic konflik syrologiczny -
tak, może wystąpić konflikt.
Gdy kobieta ma grupę krwi Rh ujemną- tak jak ty, a ojciec dziecka Rh dodatnią to mówi się wówczas o istnieniu tzw. niezgodności serologicznej. Do konfliktu serologicznego dochodzi wówczas, gdy dziecko odziedziczy Rh ojca i jego krwinki w czasie ciąży przenikną do krwiobiegu matki. Do tej sytuacji dochodzi jednak najczęściej podczas porodu . Wówczas organizm matki zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko krwinkom płodu.
Z tego co wiem to do konfliktu bardzo rzadko dochodzi podczas pierwszej ciąży, gdyż organizm matki nie posiada jeszcze tych przeciwciał. Więc pierwsze dziecko urodzone z konfliktu zwykle jest bezpieczne. Ale gdy kobieta po raz kolejny zachodzi w ciążę (i dziecko także dziedziczy po ojcu Rh+), wytworzone w jej organizmie przeciwciała uaktywniają się. Dostają się przez łożysko do krwiobiegu płodu i uszkadzają jego czerwone ciałka krwi. Kiedyś nawet zalecało się żeby odczekać 7 lat z kolejną ciążą, teraz lekarze już od tego uciekają.
W lżejszych przypadkach powoduje to niewielką niedokrwistość, a w poważniejszych - nawet śmierć dziecka w łonie matki czy nasiloną żółtaczkę poporodową z powiększeniem wątroby i śledziony.
Jeśli poziom przeciwciał zagraża dziecku, można mu przetoczyć krew przez pępowinę jeszcze w łonie matki. Częściej jednak wykonuje się u dziecka tzw. przetoczenia wymienne krwi przez pępowinę zaraz po urodzeniu. U mojej szwagierki właśnie druga córka miała przetaczaną krew zaraz po urodzeniu, a między dziewczynkami była różnica tylko 1,5 roku.
Dziś dziewczyny mają po 15-17 lat, są zdrowe, konflikt nie wpłynął w żaden sposób na ich rozwój.

Poinformuj swojego lekarza a tej sytuacji, pewnie zostanie wpisana ta informacją w twoją kartę ciążową.

Mamusia28
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

15 cze 2011, 16:15

moni26 Dzięki - tez troche poczytalam wiec jestem dobrej mysli:) musze o siebie dbac zeby dotrzymac ta ciaze. A co do kolejnych to trzeba sie bedzie zastanowic nad tym.

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”