askra poniewaz musze umiejscowić dzieci w PL, bo tutaj nie ma niestety takiej możliwości, tutaj po krwi nie po ziemi dostaje się obywatelstwo, a żeby wyrobić jakiekolwiek dokumenty jak paszport czy dowód osobisty potrzebuję PESEL a żeby dostać pesel musze zameldować dzieci w swoim urzedzie miasta. grrrrr
JoanaS dokładnie tak zrobię, jeszcze siostra pójdzie kolejny raz z resztą, bo że wyrobienie dokumentu tożsamości to potrzeba dwójki rodziców (do złożenia wniosku) i wtedy chcą widzieć dziecko by nawet porównać czy to to samo co na zdjeciu to dla mnie oczywiste, ale do meldunku//?? To już dla mnie niepojete jest heh.
A nie ukrywam, że chodzi tutaj w szczególności o finanse, bo wiadomo że lot do PL kosztuje, a lecieć tylko po to by jeden podpis złozyć to takie nie opłacalne, do tego myslałam, że może uda się wystąpić o PESEL przez Konsulat i wtedy nie będę musiała paszportu robić tylko po to by lecieć zameldowac dziecię do PL, eh kurde mogli by już nam jakoś to ułatwić wszystko, usprawnic
askra a Ty nie musisz??? Czy macie obywatelstwo niemieckie już, moze mąż Niemiec, bo ja nawet nie wiem, nie odpowiadaj jak nie chcesz