elibell
4000 - letni staruszek

16 sie 2011, 19:24

askra poniewaz musze umiejscowić dzieci w PL, bo tutaj nie ma niestety takiej możliwości, tutaj po krwi nie po ziemi dostaje się obywatelstwo, a żeby wyrobić jakiekolwiek dokumenty jak paszport czy dowód osobisty potrzebuję PESEL a żeby dostać pesel musze zameldować dzieci w swoim urzedzie miasta. grrrrr

JoanaS dokładnie tak zrobię, jeszcze siostra pójdzie kolejny raz z resztą, bo że wyrobienie dokumentu tożsamości to potrzeba dwójki rodziców (do złożenia wniosku) i wtedy chcą widzieć dziecko by nawet porównać czy to to samo co na zdjeciu to dla mnie oczywiste, ale do meldunku//?? To już dla mnie niepojete jest heh.

A nie ukrywam, że chodzi tutaj w szczególności o finanse, bo wiadomo że lot do PL kosztuje, a lecieć tylko po to by jeden podpis złozyć to takie nie opłacalne, do tego myslałam, że może uda się wystąpić o PESEL przez Konsulat i wtedy nie będę musiała paszportu robić tylko po to by lecieć zameldowac dziecię do PL, eh kurde mogli by już nam jakoś to ułatwić wszystko, usprawnic

askra a Ty nie musisz??? Czy macie obywatelstwo niemieckie już, moze mąż Niemiec, bo ja nawet nie wiem, nie odpowiadaj jak nie chcesz

askra
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

16 sie 2011, 19:27

Ja nie muszę. Mój Syn z racji posiadania ojca Niemca i urodzenia na terenie Niemiec ma niem obywatelstwo, z racji posiadania mamy Polki ma też polskie. Zameldowany jest tu i przysługuje mu wszystko co przysługuje Niemieckiemu dziecku. Dopiero jak skończy 18 lat musi zdecydować się na jedno obywatelstwo.
My nie mamy żadnych problemów.

elibell
4000 - letni staruszek

16 sie 2011, 19:29

JoannaS, no właśnie u mnie tez teściowa była najpierw ale że i ja byłamw tum czasie w PL to i ja poszłam podpisac coś, tylko nie zapytałam wtedy czy to koniecznosć czy moze ktoś beze mnie np. za pisemnym upowaznieniem zameldowac moje dziecko.
kurde serio głupieję już :ico_olaboga:

[ Dodano: 16-08-2011, 19:31 ]
askra, to o tyle masz łatwiej, a my obydwoje Polacy do tego tutaj nawet jakbyśmy mieli już rezydenta stałego to tylko pod warunkiem że zrzekniemy się polskiego obywatelstwa, to samo moje dzieci za kilkanaście lat bedą mogły stać się obywatelami Wielkiej Brytanii ale będą musiały zrzec się obywatelstwa polskiego. Nie można mieć podwójnego obywatelstwa niestety

JoannaS
Wodzu
Wodzu

16 sie 2011, 20:25

Nie można mieć podwójnego obywatelstwa niestety
moja Hania ma 2 i w Pl jak pytam kaza mi wpisywac ze polskie bo ZAWSZE mowia ich to nie obchodzi ze ma tez irlandzkie skoro jest w pl to prosze wpisac polskie :ico_olaboga:
Hania ma paszport irlandzki nawet

Awatar użytkownika
martaraz
Trzy tysiące lat minęło...

16 sie 2011, 21:38

elibell, Tobie chodzi o pesel, czyli najpierw musisz iść do Urzędu stanu cywilnego i zarejestrować maluszka. Po 2 tyg pesel jest do odebrania. Tylko jeśli będziesz miała akt urodzenia z innego kraju to najpierw musisz mieć jego tłumaczenie. W PL meldunek jest nadawany automatycznie czyli tam gdzie rodzic. Jak ja córkę rejestrowałam to było to zrobione automatycznie, mimo iż nie jestem właścicielką domu. Mieszkam w domu rodziców. Żadne z nich nie musiało sie ze mna tam stawiać.

elibell
4000 - letni staruszek

16 sie 2011, 21:55

JoannaS, a widzisz nawet nie wiedziałam, że podwójne w IRL można mieć, no ale nie żyję tam to nie wiem hihihi

JoannaS
Wodzu
Wodzu

16 sie 2011, 22:52

JoannaS, a widzisz nawet nie wiedziałam, że podwójne w IRL można mieć, no ale nie żyję tam to nie wiem hihihi
Nie . Nie oto mi chodzilo ze w IRL mozna miec dwa tylko ze Hania ma dwa obywatelstwa.
Bo Irl dostala bo my juz tam bylismy 3 lata a ze rodzice polacy to polskie tez ma z automatu.
Ale w Polsce kaza wpisywac ze ma tylko polskie a w irlandii kaza wpisywac irlandzkie.

Małgorzatka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 sie 2011, 23:05

Spać nie możecie, tylko ploteczki w głowach :ico_haha_01:

elibell
4000 - letni staruszek

16 sie 2011, 23:11

JoannaS, to jak w IRL jest z obywatelstwem? Rodzicie przebywają i za pewne pracować musza określoną liczbe lat by dzieciatko dostało obywatelstwo jeżeli tam się urodzi???
Tutaj niestety trzeba się zrzec swojego i po zdaniu egzaminów można starać się o angielskie, ja tam nie zamierzam bo do niczego mi to nie jest potrzebne tak naprawdę, ale dzieci po ukończeniu szkół będa mogły wybrać jakie chcą obywatelstwo (dzieci urodzone tutaj i uczace się, bo te co przyjadą też normalnie egzaminy musza zdawać państwowe) co kraj to obyczaj:)

katke
Trzy tysiące lat minęło...

16 sie 2011, 23:23

My i dzieci tez mamy dwa obywatelstwa :ico_oczko:

Ale mam dzisiaj nerw, dre sie na dzieci az echo niesie, ale jestem tydzien przed @ oj ciezkie beda najblizsze dni :ico_noniewiem:

Wróć do „Pozostałe”