moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

11 lis 2011, 13:13

znalazłam coś takiego na temat USG podczas ciąży

Badanie ultrasonograficzne (USG) w czasie ciąży

USG, czyli ultrasonografia, jest wykonywane w każdym okresie ciąży. Badanie ultrasonograficzne (USG) zleca lekarz prowadzący Twoją ciążę.

Możesz być poddana badaniu ultrasonograficznemu, już na samym początku ciąży. To wszystko zależy od Twojego lekarza. USG jest zwykle wykonywane w celu określenia wieku ciąży i najczęściej lekarz zleca takie badanie przed 12 tygodniem. Jest to tzw. USG I stopnia.

Natomiast dokładniejsze USG, zwane badaniem II stopnia, wykonuje się już w celach bardziej specjalistycznych, na przykład po to, aby sprawdzić, czy wszystko jest w porządku z Twoim maleństwem, czy nie występują jakieś nieprawidłowości. Badanie II stopnia jest przeprowadzane pomiędzy 18 a 22 tygodniem trwania ciąży.

Podczas wykonywania USG w III trymestrze, czyli około 36 tygodnia. Stosowane jest do oceny rozwoju Twojego dziecka. Oceni również czy Twoje dziecko rośnie. Dodatkowo będzie oceniać łożysko, przez które dostarczana jest od Ciebie krew do Twojego dziecka. Łożysko to „owalny” płaski twór, od którego wychodzi pępowina.

Szczegółowy opis na wzorowamama.pl/badanie_usg_w_ciazy (źródło)

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

11 lis 2011, 13:48

Beatka78, bardzo dobrze,ze walczysz o maluszka i jesli bedziesz miala miec CC,to nawet lepiej,pisalam Ci juz jakie moja Zuzka poniosla konsekwencje,wiec mysle,ze nie warto ryzykowac :ico_sorki:
Ostatnio ogladalam tez porodowke na TLC ( tyle o tym pisalyscie :ico_oczko: ) i oczywiscie pierwszy porod jaki tarfilam,to taki jak moj - czyli z dystocja barkowa,dzidzia utknela pod miednica,zaraz zamieszanie sie zrobilo - najpierw wymeczyli dziewczyne 17 godzin,bo dziecko schodzilo do kanalu rodnego i zaraz sie cofalo,potem zmusili ja do porodu,glowa wyszla a reszta utknela i szybko wezwali wiecej lekarzy,wsadzili rodzacej rece do srodka i okrecili dziecko tak,ze wyszlo ale nie plakalo,dopiero po chwili udalo sie lekarzom uratowac malutka dziewczynke - dzieki Bogu nikt sie jej na brzuch nie kladl i nie szarpal dziecka,wiec raczki mialo zdrowe ale pierwsze minuty zycia stresujace dla matki,ktora czekala na ten pierwszy placz :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
Beatka78
Mam Doktorat z forum!!!
Mam Doktorat z forum!!!

11 lis 2011, 14:26

iw_rybka ja wlasnie tez ogladalam ten odcinek i tez taki sam porod mialam jak ta dziewczyna tylko ze mnie meczyli 24godz i ze maly utknal w kanale szybko przewiezli mnie na sale operacyjna zeby zrobic cc ale postanowili wyszarpac go jeszcze kleszczami, naszczescie maly wyszedl caly i zdrowy ze zniekrztalcona glowka,
z modszym bylo idenczycznie taki sam porod ale skonczyl sie proznociagiem a maly mial gowke jak z filmu star trek
3 raz tego chyba nie przezyje :ico_olaboga:
dlatego 13 grudnia mam wizyte w szpitalu i zrobie lekkie zamieszanie
zeby zaczeli myslec

pisalam ci juz ze sliczne masz dzieci i nie wygladaja ze takie duze byly
a teraz jaki masz plan porodu? cc?

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

11 lis 2011, 15:37

pisalam ci juz ze sliczne masz dzieci i nie wygladaja ze takie duze byly
- dziekuje :-D
a teraz jaki masz plan porodu? cc?
- teraz chodze do dwoch lekarzy,do jednego chodze prywatnie,do drugiego panstwowo,obaj pracuja w szpitalu i oczywiscie jeden i drugi mowia,ze nikt juz nie zaryzykuje i nie pozwola mi rodzic,wiec na bank bedzie CC.Szkoda,ze trzeba bylo nieszczescia Zuzki,zeby ich tak oswiecilo :ico_zly:

Boje sie CC,ja kocham karmic piersia,nienawidze oddawac komus mojego dziecka i boje sie rozlaki,ze przez te 24 godziny,nie mozna karmic ani byc z dzieckiem - ale cale szczescie to juz nie te czasy :ico_brawa_01: Maz bedzie ze mna caly dzien,wiec on przebierze maluszka i bedzie mi go przystawial do karmienia,jedynie w nocy moze byc ciezko ale damy rade,nie? :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Beatka78
Mam Doktorat z forum!!!
Mam Doktorat z forum!!!

11 lis 2011, 17:02

super masz optymizm
ja tez sie boje ale tu w uk nie zabieraj dziecka na 24h
od samego poczatku masz go przy sobie i nie tracisz ze wzroku
jedynkie oni ubieraja i juz caly czas masz i mozna zaczac karmic
jesli jest mleko i dziecko chce ssac
nawet w nocy trzeba sobie samemu dac rade
a my mamusie damy rade

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

11 lis 2011, 18:14

super masz optymizm
- chwilowo tak,tak naprawde boje sie okropnie tej CC,bo cenilam sobie to,ze po porodzie SN szybko bylam sprawna i calkiem niezalezna od innych,a teraz licze sie z tym,ze jednak pierwsze dni moga byc ciezkie ale wyszlam z zalozenia,ze nie ma co fiksowac - nie ja pierwsza i nie ostatnia,moja mama miala oba porody przez CC i zyje,wiec i my damy rade :-D Pocieszam sie,ze nie bede czula tego bolu porodowego,ewentualnie po :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Jadzia
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

11 lis 2011, 20:23

hejka

ja weszłam na chwilkę ,żeby zameldować się ,że u nas już troszkę lepiej :ico_sorki: ale nocka była straszna :ico_olaboga:

spokojnego wieczora wam życzę :ico_sorki:

Awatar użytkownika
Aga26
4000 - letni staruszek

12 lis 2011, 09:51

Witajcie kochane :ico_ciezarowka:

Beatka78, myślę że jak im powiesz jaka była sytuacja przy poprzednich porodach to powinni Ci zrobić CC. W każdym razie trzymam kciuki.
Co do serialu na TLC to byłam w ciężkim szoku że nie zrobili tej kobiecie cc. Biedna tyle się męczyła :ico_olaboga: po takim porodzie to faktycznie można się zniechęcić do kolejnych dzieci. I ta niepewność jak dziecko nie płacze, masakra.
Jadzia, ciesze się że już lepiej u Ciebie
Mad Wy poważnie wyjeżdżacie do Austrii??

Ja dzisiaj mam w planach poprzekładanie jeszcze w szafkach bo nie mieszczą mi się ciuszki Borysa w komodzie a jeszcze jedno pranie mi zostało :ico_olaboga:
Potem zrobię ciasto na piernik bo już najwyższa pora żeby na święta przygotować i pewnie zabierzemy się z Emilią za pieczenie jakiś ciasteczek no bo coś robić musimy :ico_oczko:
Obiad mam na dzisiaj także luz :ico_oczko:
Wczoraj rozmawiałam z mamą że być może nie będziemy na wigii no bo wszystko zależy od tego kiedy Emilka będzie mieć zabieg i mam wrażenie że się obraziła :ico_noniewiem: a nie ukrywam że mam ochotę w tym roku we trójkę spędzić święta bo na samą myśl tysiąca pytań jak się czuje, kiedy urodze itp mam dość :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
Kaja
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

12 lis 2011, 10:12

Witam i ja :ico_haha_02:

ja ostatnio jakoś nie oglądam TLC :ico_noniewiem: wogóle tv mało co oglądam bo mnie wkurza że wiecznie jakieś powtórki są wszędzie

ja zostałam dziś sama z Olką bo mój pojechał na studia i wróci wieczorem Magda pojechała z samego rana na zawody i wraca dopiero po obiedzie a ja miałam sprzątać ale na razie nie mam natchnienia więc leżę :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Kaja
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

12 lis 2011, 11:20

Gabi, nie mogę się napatrzeć na Twój brzusio taki śliczny zgrabny :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

i jak ma któraś przepis na pierniczki swiąteczne to ja też poproszę

ja właśnie się zastanawiam co by dziś upiec i nie moge się zdecydować

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”