agaa22, łatwo pewnie mówic, nie denerwuj sie, ale na prawde nie denerwuj sie!!!!
Ja w zeszłym tygodniu dostalam wynik, informujacy o cukrzycy, w piatek robilam dodatkowe badania i dzisiaj wyniki pokazaly, ze nie mam cukrzycy...ale poniewaz bylam juz w piatek w szpitalu to od razu mialam rozmowe z diabetologiem i lekarka powiedziala, ze najpierw staraja sie cukrzyce kontrolowac dietą...tak jak dziewczyny pisalay, zero slodyczy, bialego pieczywa, bialego ryzu i makaronu, trzeba ograniczyc niektóre owoce(winogrona, gruszki), miód....dobrze jest duzo pic wody mineralnej....unikac smazonych i duszonych potraw...
powiedziala, ze to nie jest nic strasznego, mnóstwo kobiet to ma i jakos sobie radza, chodzi wlasnie o to aby pilnowac wagi dziecka...
u nas insuliny nie wprowadzaja po 36 tc, nie wiem jak to jest w Polsce....
Bedzie dobrze, zobaczysz...
Dziewczyny, mówie wam jak sie cisze, ze te wyniki wyszly ok!!!! bo inaczej czekalyby mnie wizyty w dublinie raz w tygodniu na kontrole a to jednak prawie 90 km...i czasu i kasy na benzynę szkoda....a jesli wszystko pójdzie dobrze, to nastepnym razem tam pojade dopiero na poród, hehe
[ Dodano: 14-11-2011, 15:06 ]
Dziewczyny, a dlaczego często gesto jest tak że po wypiciu 50 g glukozy poziom cukru we krwi jest większy niz po wypiciu 75 g??Ja oczywiście będe sie cieszyła jak dziecko jak bede miała mniejszy cukier po 75 ale jestem ciekawa jak to jest
Ja nie pomoge bo u mnie troszke inaczej te badania wygladają..pierwsze badanie polegalo na wypiciu kubeczka (tak okolo 50 ml) napoju, nie byl taki zły-cytrynowy, i po godzinie pobrali mi krew...nie musialam byc na czczo...z reszta nawet nie wiedzialam o tym badaniu i pare minut przed nim zjadlam banana

...ale pielegniarka powiedziala, ze to nie robi róznicy...
Wyniki wyszły ze wskazaniem na cukrzyce i tutaj juz musialam zglosic sie do szpitala na 8 rano, od 8 wieczorem dnia poprzedniego nie moglam juz nic jesc, pobrall mi krew na czczo, dostalam tym razem dwa kubeczki tego napoju, i pobierali mi krew co godzinę trzy razy: 0 9, 10 i 11...w miedzyczasie nie wolno mi bylo nic jesc, pic, palic, zuc gumy i jak to pielęgniarak okreslila:" biegac po szpitalu"...
no i wyniki tych badan otrzymalam dzisiaj i one stwierdzaja, ze nie mam cukrzycy...
w Polsce to troszke inaczej wyglada chyba....
ale chodzi mi o to, ze ten wynik pierwszego badania moze byc falszywie pozytywny...