A jak rozpoznać że coś nie halo jest z napięciem mięśniowym?
charakterystyczne jest wyginanie się dziecka w "pałąk", tzn leżąc na pleckach dziecko opiea cieżar ciała na piętkach i na główce tworzac litere C, pręży się, wypina mocno brzuszek, czesto też zaciska piąstki, krzyżuje nóżki
ale czemu płatne lepsze i chronia przed autyzmem, nie zrozumiałam za bardzo, i ma to coś wwspólnego z napięciem mięśni u małego????
płatna szczepionka IPV+HIB zawiera w swoim skłądzie szczepionkę acelularną przeciwko krztuścowi- za darmo NFZ oferuje tylko szczepionkę pełnokomórkową która u dzieci ze schorzeniami neurologicznymi moze powodować liczne powikłania poszczepienne jak np autyzm

dlatego też dzieci z podejrzeniami o napiecie mięśniowe itp muszą mieć najpierw zrobione badania zanim zostanie im podana zwykła szczepionka LUB mozna szczepić tą odpłatną bo ona jest bezpieczna
napiecie mięśniowe leczy się u neurologa, ja dziś sie zapisałam do najlepszego osrodka w Katowicach (chodziłam tam z Mają) i mam termin na maj
no ale wizyta prywatna w przyszłym tygodniu

80zł
i prywatne usg główki 90zł
prywatna rehabilitacja 50-60zł/godzine
juz dzwoniłam i umówiłam sie z rehabilitantką od Majki
za chwile mi oddzwoni kiedy mozę przyjsc
do maja bedziemy prywatnie sie rehabilitowac i ćwiczyc w domu bo mniej wiecej wiem co i jak

a potem już nas NFZ obejmie
[ Dodano: 11-01-2012, 14:06 ]
elibell,

super synek rośnie

już 4 miesiace

i widze ze lepiej u niego ze skazą

trzymam kciuki zeby już mineła całkowicie
[ Dodano: 11-01-2012, 14:13 ]
Dzisiaj pierwszy raz Alanek dostanie obiad z mięskiem, zobaczymy jak zareaguje

. Wczoraj zrobiłam niezłe zapasy dla Alanka, nagotowałam dużo słoiczków, powekowałam i teraz już na jakiś tydzień - dwa mam z głowy gotowanie
ja jeszcze mam inny sposób (podejrzany tu na forum) gotuje wiecej zupki, odkłądam słoiczki małe po deserkach, zupkę dzielę do słoiczków, zostawiam 1cm luzu i zamrażam
nie pękają

wygodnie bardzo, opisuje plasterkiem co to za zupka i wtedy wyjmuje jedną z kilku smaków, odmrażam wstawiając do miseczki z wrzątkiem, podgrzewam w mikrofalówce żeby sie zagotowało, studze i gotowe
tylko przed włozeniem do mikrofali muszą byc rozmrożone albo trzeba rozmrażać na najniższej fali defrost

bo na max słoiczki wybuchają jak są zamrożone
bardzo praktyczne rozwiazanie bo można zrobić jeden dzień krupniczek z kaszą manną i zamrozić 6 słoiczków, potem barszczyk i coś tam i ma sie trzy smaki na długi czas do wyboru
[ Dodano: 11-01-2012, 14:21 ]
A Ty już podajesz dwa posiłki dziennie?
zasada jest taka ze przez pierwszy miesiac podawania nowych rzeczy daje sie jeden posiłek bezmleczny, po miesiacu wprowadza sie drugi posiłek bezmleczny i wtedy już mozna i zupkę i owocek
czym starsze dziecko to co miesiac dodatkowym posiłkiem można zastapić jedno mleczko
jak dziecko ma rok to powinno jesć 3 posiłki mleczne (mleko, kaszka, budyń,) a reszte bezmlecznych