ladybird23
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 lut 2012, 21:05

witam wieczornie
wirus ustapil..na szczescie, bo jutro mam zabawe karnawalowa a ze zlym samopoczuciem kiepsko byloby sie bawic :ico_noniewiem:
dzis bylismy z dzieczynkami w aquaparku, Mila super dawala nury, a Kalinka jaka zachwycona, plywaczka mala :-D

szkoda mi malinki ze jej tak pod gorke caly czas..oby szybko sie wyprostowalo bo tak z rodzicami mieszkac to z leksza lipa :-/

Alanek ma zabojcze oczeta :-D

szkieletorek
Trzy tysiące lat minęło...

10 lut 2012, 21:14

Ale to cieszy takie piersze razy :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
Oju bardzo bardzo .Ja też to lubię
Już nie mam siły...
Jejuś bardzo współczuję ,oby wam się to poprawiło bo to miłe nie jest.

Co do pieluch to każdy ma swoje zdanie .Ja wierze ze wielorazowe są zdrowsze, tańsze,lepsze i przede wszystkim ekologiczniejsze.

My już w domu i znajomy do nas przyszedł. Mała zasnęła parę min przed 19 po kąpieli.Była bardzo zmęczona.

Awatar użytkownika
martasz
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!

10 lut 2012, 22:16

Mojej zawsze też w kąpieli się poprawiało, nawet jak bardzo zmęczona była czy coś to zawsze kąpiel była super śmiała się bawiła, a teraz masakra, ledwo ją do wanny włożymy a ona jak nie płacze to marudzi :ico_noniewiem: O właśnie spała 10min i już się obudziła... Już nie mam siły...
Hmm, a chodzicie teraz na spacery? Czy z racji mrozu nie?

szkieletorek
Trzy tysiące lat minęło...

10 lut 2012, 22:18

A ja zapomniałam postawić torcika :ico_tort: za 4 miesiące mojej córci.

Awatar użytkownika
jula81
Maniak forumowy
Maniak forumowy

10 lut 2012, 22:47

A ja zapomniałam postawić torcika :ico_tort: za 4 miesiące mojej córci.
:ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: dla Niej !!!

Mój Eryk też od 2 dni jakiś inny. Często budzi się w nocy, a w dzień nie może zasnąć w porach swoich drzemek. Pewnie skok ma bo jutro kończy 16 tygodni, a tak jakoś wypada :ico_noniewiem: .

[ Dodano: 10-02-2012, 21:51 ]
Eryk dziś dostał pierwszy posiłek: marchewkę z ziemniaczkiem, ale chyba Mu nie zasmakowało bo się krzywił. Nie wiedział, że ma to połykać i memłał w buzi :-) .
Jutro dostanie resztę, a w następne dni jabłuszko i to pewnie Mu bardziej przypasuje :-D .

Awatar użytkownika
Gosia A
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

10 lut 2012, 23:19

hej miałam wam napisac jak wprowadzać posiłki przy karmieniu piersią; potemnapisze reszte ;) I WAs doczytam
Schemat żywienia niemowląt aktualny:

0-6 miesiąc:

wyłaczne karmienie piersią ( min 8 razy na dobę) bez dopajania.

6 miesiąc( ukończone 5 miesiecy) :

można rozpocząć smakowanie, czyli wprowadzanie małej ilości pokarmu 1-2 łyżeczki dziennie w postaci papki jarzynowej lub owocowej( zaczynamy od marchwi, ziemniaka, buraka, pietruszki, selera, jabłek. Papka składa się z jednego wybranego produktu z dodatkiem kaszy mannej zwykłej w ilosci 1-2 łyżeczki gotowej kaszy do ugotowanej marchewki czy ziemniaka, jabłko gotujemy i przecieramy przez sito. nie dodajemy soli ani cukru)
Smakowanie trwa do końca 6 miesiaca życia i jest czasem na wprowadzeniu kaszy mannej czyli glutenu w osłonie mleka mamy czyli przy rownoczesnym utrzymaniu karmienia piersią do końca 6 miesiaca karmień z piersi powinno być min.8 z czego przynajmniej jedno nocą
Smakowanie i podawanie glutenu moze się rozpocząć pomiedzy 17 1 26 tygodniem życia dziecka i to mama decyduje kiedy jej dziecko jest gotowe na nowe smaki, zaczynamy od 1-2 łyzeczek i obserwacji kilkudniowej dziecka. Jesli mama nie chce nie musi przed 6 miesiacem wprowadzac smakowania ani glutenu, inna sytuacją jest zalecenie lekarskie w sytuacji nieprawidłowego wzrastania dziecka, wtedy nalezy postepowac wg zaleceń lekarza.

7 miesiąc( ukończone 6 miesięcy);

karmienie na żadanie ( min 6 razy na dobę)
zupka jarzynowa( wprowadzamy kolejne warzywa jak np; kalafior, brokuły, warzywa strączkowe, dynia i cukinia, szpinak wg tego co mamy aktualnie dostepne z wyjatkiem nowalijek i warzyw z importu) w ilosci 150-180g lub wg preferencji dziecka
Do zupki dodajemy co drugi dzień 1/2 ugotowanego na twardo żółtka.
wpowadzamy mięsko gotowane oddzielnie ( kurczak, indyk, królik) lub rybę 10g na porcję.
Owoce w tym wieku stanowią drugi posiłek( ok. 150g) na zmianę z sokiem przecierowym ( ok. 60ml)
Wprowadzamy owoce sezonowe oraz kolejne rodzaje kasz: Jęcznmienna jako dodatek do zup, gryczana a takze płątki owsiane oraz kleik ryżowy do zagęszczania papki owocowej w ilosci takiej , ktora pozwala uzyskac odpwiednia dla dziecka konsystencję ( zwykle około 2-3 łyzeczki na porcję zupki, owoców).
Do zupki dodajemy 1 łyzeczkę masła lub oliwy z oliwek.
W tym wieku dziecka warto zapytac lekarza o suplementację kwasów DHA w postaci tranu, która zapewni optymalny rozwój mózgu dziecka i układu nerwowego a takze zaspokoi potrzeby na witaminy D3, A i E.
Rozpoczynamy nauke picia z kubeczka podając codziennie o tej samej porze najlepiej wode do picia przeznaczona dla niemowlat i przegotowaną. Malec uczy się czym jest woda, uczy się kiedy pijemy, jak pijemy, ilośc nie jest tu istotna bo malec zaspokaja pragnienie nadal przy piersi ale ta wiedza zaprocentuje w drugim roku zycia, kiedy to malec bedzie juz wiekszosć potrzeb zaspokajac przy rodzinnym stole.

8 miesiac( skończone 7 miesięcy)

karmienie piersią na żadanie( nie niej niż 6 razy)
dziecko samo próbuje jeśc łyzeczką
podajemy ok. 180 g zupki z miesem lub rybą z warzyw wg uznania
dodajemy łyzeczke masła lub oliwy do warzyw
porcję owoców ok 150-200g
wprowadzmay posiek zbożowy np kasze kukurydziana, ryżową badz manną z dodatkiem owoców lub z dodatkiem mleka mamy
Co drugi dzień sok przecierowy do 100ml
nadal podajemy co drugi dzień 1/2 żółtka jaja
nadal miesko gotujemy oddzielnie( 10g na porcję).

9 miesiąc (ukończone 8 miesięcy):

karmienie piersią na żadanie ( min 5 razy)
posiłki rozgniatamy tylko widelcem, podajemy ugotowane warzywa i pokrojone warzywa do rączki pod kontrola mamy, podajemy chrupki kukurydziane, biszkopty i pieczywo do raczki pod kontrola mamy.
zupka jarzynowa z z miesem lub rybą ( 15 g na porcję) wprowadzamy juz wołowine, jagnięcine, cielęcinę, chuda wieprzowinę, czyli podajemy dostępne na rynku wysokogatunkowe chude miesa i ryby ok. 200g
dodajemy łyzeczke masła lub oliwy
owoce , kleik ryżowy lub kasza z owocami lub mlekiem mamy 200g
sok przecierowy do 100ml
przekaski do rączki( warzywa, owoce, pieczywo, biszkopty, chrupki)

10 miesiąc( ukończone 9 miesiecy)

karmienie piersią na żadanie ( min 4 razy)
zupka jarzynowa z miesem 200g
drugie danie np ziemniaki, jarzynka, miesko ok 200g
przecier owocowy 200g
kasza z mlekiem mamy lub owocami 200g
sok przecierowy 100ml
przekaski ( chrupki, pieczywo, biszkopty, warzywa, owoce)
1/2 żółtka podajemy codziennie do zupki.
nadal dodajemy do zupki łyzeczkę masła lub oliwy.

11 miesiąc( ukończone 10 miesiecy)

karmienie piersią na żadanie( min 3 razy)
obiadem z dwoch dań, zupke mozemy juz gotowac na miesie
kleik lub kaszka z mlekiem mamy lub owocami
sok przecierowy do 100ml
przetarte owoce ok 220 g
przekaski j.w.
wprowadzamy twarozek, kefir, jogurt całe jajko, wysokogatunkowe wędliny oraz chleb z masełkiem.

roczek:
karmienie piersią przynajmniej 3 razy
kasza na mleku mamy lub z owocami
obiadek dwudaniowy
przetarte owoce
sok do 100ml
woda do picia
oraz twarozek, jogurty, kefiry, jajko, wedliny chleb z masłem
przekaski j.w.

marcz89
Dorastam! Mam 1 ząbek!
Dorastam! Mam 1 ząbek!

10 lut 2012, 23:41

Hmm, a chodzicie teraz na spacery? Czy z racji mrozu nie?

Awatar użytkownika
martasz

11 lut 2012, 01:18

Pytam,bo jak u nas było ponad 20 na minusie i nie byliśmy na spacerze parę dni to Antek strasznie marudził,był rozdrażniony i źle spał. A jak tylko wyszliśmy wszystko wróciło do normy(wietrzenie mieszkania nie pomagało ;-))

nina0226
Zrobiłem Magistra z forum!
Zrobiłem Magistra z forum!

11 lut 2012, 10:12

Pytam,bo jak u nas było ponad 20 na minusie i nie byliśmy na spacerze parę dni to Antek strasznie marudził,był rozdrażniony i źle spał. A jak tylko wyszliśmy wszystko wróciło do normy(wietrzenie mieszkania nie pomagało ;-) )
święta racja, mój Alanek przez 3dni nie wychodził na spacer bo było ponad -30 i może nie był marudny, ale taki jakiś nie swój. A jak powdychał świeżego powietrza na godzinnym spacerku to od razu mu humorek wrócił.

Marcz dziecko z katarkiem i kaszelkiem można wyprowadzać na podwórku no chyba, że ma gorączkę, lub lekarz w oskrzelach coś znalazł. A próbowałaś oklepywać malutką? Ja Alanka smarowałam rozgrzewającą maścią z apteki i oklepywałam 3 razy dziennie, ręką złożoną w łódeczką, jak to niektórzy mówią w taka rękę jaką się stoi po jałmużnę. Od dołu do góry. Mojemu Alankowi przeszedł kaszelek w ciągu dwóch dni, może i wam pomoże ta metoda

Gosia A dzięki za rozpiskę.
Alanek ma zabojcze oczeta :-D
dziękujemy :ico_wstydzioch:. Jak to niektórzy powiedzieli, że ma "śmiejące się oczka" heh bo jak Alanek się śmieje, to po oczkach od razu to widać :ico_oczko: i ten niebieski kolor :ico_sorki:

marcz89
Dorastam! Mam 1 ząbek!
Dorastam! Mam 1 ząbek!

11 lut 2012, 10:20

hej:)
Wieczór u nas wczoraj znowu ciężki, kąpiel się znowu ie podobła :ico_noniewiem: rękami i nogami się zapierała żeby jej do wanny nie włożyć, a tylko jak włożyliśmy to płacz... :ico_noniewiem: zasnąć nie chciała do 22... za to jak już zasnęła to spała do 7... i dopiero teraz na drzemkę idzie... :ico_noniewiem:
martasz jak tak to z nią chodziłam na spacery nawet jak katar miała, ale później jak się zaczęły te deszcze i ta plucha to przestałam z nią wychodzić bo nie trawie takiej pogody a dodatkowo nie mam osłonki przeciw deszczowej do wózka... teraz jej już przechodzi to wszystko to chce znów zacząć wychodzić... bo wiem że ona przy świeżym powietrzu to potrafiła po 4-5 godz spać :ico_szoking:

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”