ja mam pytanko.. jak dziecko obraca sie głowka w dół to czuc to ze sie przekreca?? i kiedy powinno sie odwrocic?
Zależy kiedy chyba to wykona. Bo niektóre dzieci wcześnie się tak ustawią głową w dół, i są na tyle małe, że nie czuć.
Milena zrobiła fiksa w 34tygodniu jakoś. Czułam ewidentnie jak nurkuje (taki ruch który skojarzył mi się z pływakiem zawracającycm na końcu basenu).
Chłopaków nie czułam.
Raz, że pewnie zrobili to w nocy, albo w czasie gdy ja się ruszałam.
Dwa, przy B jeszcze nie umiałam chyba odpowiednio ocenić jak dziecko jest ułożone ;)
Więc każdy ruch był dla mnie tajemnicą.
Właściwie to i nadal tak jest z tą ciążą. Wiem tyle, że dziecko ma głowę w dole (czuję gdzie i jak kopie, gdzie ma plecy itd), ale na bank jeszcze jest ruchliwe, główka nie wstawiona bo brzuch mam wysoko i mi cholerrrnie wadzi w schylaniu, oddychaniu, sprawach żoądkowych itd. Czasami tylko po długim chodzeniu czuję "kłucia" jakieś i "szarpanie" jakby w dole, więc wtedy pewnie opada nieco.
Tibby, jak wyżej, przy pirwszym dzeciu zwykle nie jesteśmy świadome co dany ruch oznacza. A poza tym pierwsze dziecko zwykle nie tak szybko się wstawia w kanał rodny. Zwykle balotuje do samego końca.
Damiana to już czułam niemal w pochwie ze 2-3 tyg przed porodem.
Milenę też.
Aaaa. CZOP??? Przy D COŚ mi wypadlo 2 tyg przed- galaretka przeztoczysta- a może to po prostu gęstszy śluz był.
Przy Milenie- dzień przed widziałam wreszcie co to.
Objawem przepowiadającym było u mnie zawsze lekkie rozwolnienie. Oczyszczanie jelitek przed porodem.
[ Dodano: 23-03-2012, 12:41 ]
mamo zuzi