Właściwości lecznicze herbat znane są od dawna. Dziś w sklepach dostępne są nie tylko herbaty czarne, czerwone czy zielone, ale również tak zwane herbaty funkcjonalne, poprawiające pamięć, dodające energii, obniżające poziom cholesterolu, korzystnie wpływające na sen, odchudzające czy usprawniające pracę jelit.
Herbaty wykazują różne właściwości w zależności od rodzaju. Wśród najbardziej znanych godna polecenia jest zielona, która pozytywnie wpływa na organizm, poprzez regulowanie procesów trawiennych i pracy układu krążenia. – Jest pomocna w spalaniu tkanki tłuszczowej i regulowaniu poziomu cholesterolu. Poza tym działa pobudzająco, wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Zielona herbata ma również właściwości kojące, oczyszcza organizm i cerę z toksyn. Warto pić także herbatę czerwoną, która wspomaga pracę wątroby oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Poza tym oczyszcza organizm, pobudza trawienie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie, a nawet przyspiesza trawienie alkoholu.
