Awatar użytkownika
madzens
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lut 2011, 22:32

Kurcze :ico_noniewiem: A mozna prywatnie je wykonac?? Ciekawe jaki koszt?? :ico_noniewiem:
Ja pamietam ze za badania na tarczyce kiedys placilam cos około 50 zl :ico_noniewiem:

misia81
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 lut 2011, 22:47

A mozna prywatnie je wykonac?? Ciekawe jaki koszt??
prywatnie można i teraz sprawdzałam po 23zł tylko jeden 35zł ale nie wiem czy nie jest potrzebne skierowanie :ico_noniewiem:

Lista najczęściej wykonywanych badań pełnopłatnych, dla pacjentów bez skierowania od lekarza (to chyba jednak można bez skierowania) najpierw bym porobiła na własną ręke badania a potem z tym do endokrynologa i już :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
madzens
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lut 2011, 23:02

No wlasnie ja wolalam zrobic prywatnie na wlasna reka a nie czekac :ico_sorki:
Zrob jak mozesz te badania, bo w koncu chodzi o twoje zdrowie :ico_nienie:
Wtedy bedziesz wiedziec na czym stiosz :-)

misia81
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 lut 2011, 23:09

Zrob jak mozesz te badania, bo w koncu chodzi o twoje zdrowie
doliczyłam sie z 5 hormonów póki co to koszt troszke ponad 100zł to już nie jest źle :ico_sorki: bo jakbym poszła do endokrynologa za wizyte 150zzł tylko po to aby skierował mnie na te same badania,które moge zrobic sama to mi sie nie opłaca,więć zrobie badania i dopiero z nimi do niego pójde juz jakaś oszczęność :-) no,ale to po wypłacie dopiero :ico_sorki:

mam nadzieję,że więcej nie przytyje bo od grudnia waga juz stała było już 65kg dwa tyg temu a dziś 68 dlatego sie przeraziłam :ico_sorki:

Awatar użytkownika
madzens
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lut 2011, 23:13

Misia dobrze to zorganizowałaś :ico_brawa_01:
Spokojnie zrobisz te badania i wtedy sie umowisz :-) I wydasz mniej :ico_oczko:

A z ta waga spokojnie :ico_sorki: Tylko nie glodz sie :ico_nienie: Jedz mniej a czesciej :-)

misia81
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 lut 2011, 23:18

madzens, bardzo dziękuję za porade :ico_sorki: mam nadzieję jednak,że to przez mały ruch i przejedzenie tak utyłam a nie choroba,ale się okaże :ico_sorki:

Awatar użytkownika
madzens
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lut 2011, 23:22

Nie ma sprawy :-D
Tylko badz dobrej mysli :-)

Awatar użytkownika
Aga26
4000 - letni staruszek

21 lut 2011, 09:25

misia81, jeżeli chodzi o badania tarczycy to najlepiej zrobić tsh, ft3 i ft4. Są też bardziej szczegółowe badania t3 i t4. W laboratorium gdzie będziesz robić badania powinni Ci powiedzieć które powinnaś zrobić (te pierwsze trzy napewno).
Co do tycia, to wydaje mi się że to może być spowodowane braniem leków hormonalnych. Bo to że odstawiłaś lek nie znaczy że on przestał działać. Niektóre leki utrzymują się w organiźmie nawet 3 miesiące. Tycie może też być spowodowane nagłym odstawieniem hormonów (nie wiem czy odstawiłaś je na własną rękę czy po konsultacji z lekarzem).
Skoro tak nagle przytyłaś to może zbiera Ci się woda w organiźmie?? (nie wiem czy puchną Ci dłonie i stopy). Z tym możesz przejść się do lekarza rodzinnego i powiedzieć jaka jest sytuacja. Powninien dać Ci leki na odwodnienie i powinno być po sprawie.
Tak czy inaczej porób sobie badania i idź do lekarza.
Trzymam kciuki żeby wszystko było ok :)

mal
Wodzu
Wodzu

21 lut 2011, 09:48

ista najczęściej wykonywanych badań pełnopłatnych, dla pacjentów bez skierowania od lekarza (to chyba jednak można bez skierowania) :ico_noniewiem:
misia prywatnie to można bez skierowania zrobić te badania w zeszłym roku mój syn miał robione prywatnie właśnie na t3 i t4- koszt ok 20 zł był

Awatar użytkownika
martaraz
Trzy tysiące lat minęło...

21 lut 2011, 11:25

misia81, Ja do endokrynologa poszłam prywatnie a on położył mnie u siebie na oddziale i robiła badania na kasę chorych.
Taki ginekolog-endokrynolog jest w Ciechanowie. Za wizytę bierze 80 zł. Robi wszystko tak abys za badania nie musiała płacić.

Z tego co wiem bo sama się badałam w tych kierunkach hormonalnych, to wszystko strasznie drogo wychodzi, warto poszukać takiego lekarza o którym ja pisałam.

Ja miałam zdjagnozowane PCO, bardzo wysoki poziom testosteronu i czegos tam jeszcze.

[ Dodano: 2011-02-21, 10:31 ]
Te objawy tycia co opisujesz nie koniecznie tylko do tej choroby mogą być. Ja też przez hormony tyję, ciężko jest mi zgubić zbędne kilogramy. To może występować przy zespole PCO i wysokim testosteronie.

Trzymam kciuki aby wszystko było OK. Wieżę , że niebawem napiszesz nam o ciąży :-D

Mi lekarze też powiedzieli, że dzieci już nie będę miała, odpuściłam sobie leczenia, badania zamartwiania się. Miesiączkowałam po 1-2 razy w roku.
Mimo to zaszłam w ciążę, czego i Tobie z całego serca życzę i będę trzymać kciuki :-)

Wróć do „Ogólnie o zdrowiu”