dorotaczekolada pisze:scoiattolo84, kurcze tak szybko juz inne papu?ja nadal karmie wylacznie piersia. Mat nigdy nic innego ani nie pil ani nie jadl
i wiem ze moge tak pol roku. mam zamiar dawac sloiczki bo sprawdzone a nie na chemii.dopiero jak u cioci na dzialeczce wyrosna warzywka to bede sama robic
Ale ja karmię mieszanką, a wtedy szybciej się rozszerza dietę dziecka. Ty możesz spokojnie karmić tylko piersią do skończenia przez synka 6 miesięcy. Ja przechodzę teraz na mleko następne, odczekam tydzień, dwa aż się do niego przyzwyczai i spróbuję mu wprowadzić jakąś marcheweczkę, albo jabłuszko. Konsultowałam to z pediatrą, a ona mi powiedziała, że dobrze by było, żeby przed skończeniem 5 miesięcy poznał już jakiś nowy smak.
Ostatnio czytałam, że zmienili granicę wieku podawania glutenu dziecku. Teraz nie czeka się już do 10. miesiąca. Lekarze odkryli, że podawanie tak późno glutenu, wcale nie likwiduje przypadków celiakii, tylko objawy tej choroby występują później i są łagodnieszje (choroba pozostaje dłużej nie zdiagnozowana i dochodzi do zniszczenia kosmków jelitowych). Za to wcześniejsze podawanie glutenu, pozwala w większości przypadków na jego lepszą tolerancję przez organizm dziecka, niż gdyby czekać z podaniem do 10. miesiąca.
Lekarze zalecają, by podawać malcowi gluten od razu, gdy zaczyna się rozszerzać dziecięcą dietę. Jeśli chcesz karmić szkraba wyłącznie piersią przez całe półrocze, wprowadź kaszę mannę na początku 7. miesiąca. A gdy jadłospis zaczynasz rozszerzać w 6., a nawet w 5. miesiącu (musisz wrócić do pracy) - już wtedy podaj tę kaszę. Możesz ją ugotować na wodzie lub dodać do zupy jarzynowej (ale uwaga, nie za dużo: 2-3 gramy, czyli pół łyżeczki na 100 gramów posiłku).
Gdy malec pije mleko modyfikowane, kaszę mannę podaj mu najwcześniej w 6. miesiącu. Maluszek może ją jeść na zmianę z kaszką kukurydzianą lub ryżową.
I jeszcze takie małe ostrzeżenie:
To, że podasz dziecku wcześniej kaszę mannę, nie znaczy jednak, że może od razu jeść chleb czy bułkę. Gdy zacznie ząbkować, podaj mu więc gryzak, a nie skórkę od chleba. Po pierwsze mógłby się nią zakrztusić, po drugie - dawka glutenu byłaby za duża. (...) Malec może więc spróbować chlebka lub bułki dopiero pod koniec pierwszego roku życia (między 10. a 12. miesiącem), ale początkowo w niewielkiej ilości (1-2 małe kromki dziennie).
dr inż. Anna Stolarczyk,
dietetyk, Klinika Pediatrii CZD