01 mar 2013, 16:53
Ja już spotkałam się nie raz z krótką i wymowną odpowiedzią "ŻP" (czyt. Żreć Połowę). Niestety nie zawsze sama dieta pomaga. Ale też nie pomogą same tabletki. Skuteczne odchudzanie to proces składający się z wielu elementów, które należy realizować systematycznie i długotrwale. Nie wierz w cudowne diety i tabletki. Kiedyś oglądałam program dotyczący właśnie różnego rodzaju specyfików na odchudzanie. Powiedziane było, że osoba, która znalazłaby by cudowny i skuteczny lek na otyłość, stałaby się najbogatszą lub jedną z najbogatszych osób na ziemi. Wszelkie specyfiki, farmaceutyki czy kosmetyki, należy traktować jako element wspomagający, a nie główny lub nie rzadko jedyny. Co mogę polecić: delikatna dieta, niezbyt ograniczająca ale długotrwała, bogatsza w zdrowsze, naturalne produkty, więcej ruchu, ćwiczenia fizyczne. Jeśli chodzi o walkę z cellulitem lub rozstępami warto dodać jakieś masaże i kosmetyki. Systematyczność i silna wola są bardzo ważne przy odchudzaniu - jeśli ma być trwałe i skuteczne.
Jeśli chodzi o wspomniane turnusy, to warto przed jego wyborem poczytać opinie osób, które były na takich turnusach odchudzających. Z pewnością są lepsze i gorsze firmy organizujące takie turnusy. Pamiętaj jednak, że nawet jeśli na turnusie uda Ci się zgubić sporo zbędnych kilogramów, to po turnusie będziesz musiała przestrzegać kilku zasad, których się tam nauczysz, a to też wymaga silnej woli i systematyczności.