Kiedyś w aptekach był taki lek w maseczce jakby peelingującej... acne coś tam, w takiej małej, słomkowo żółtej buteleczce, ale nie mogę przypomnieć sobie nazwy. Był bardzo skuteczny.
Jeśli ogólnodostępne kosmetyki na trądzik nie pomagają warto zasięgnąć opinii lekarza, który powinien zaproponować odpowiedni środek. Jeśli problem z trądzikiem pojawił się od razu może to być kwestia np.: hormonów, a nie diety.
A ja próbowałam chyba już wszystkich zabiegów w krakowskich gabinetach. Efekty? Nietrwałe. Po kilku dniach wszystko wracało. Teraz stosuję tylko aplikator przeciw wypryskom hb. Moja cera naprawdę poprawiła się ;) Szkoda mi tylko tych pieniędzy wydanych na zabiegi w gabinetach
Warto pamiętać o tym, że wiele preparatów na trądzik wysusza skórę. Co wtedy ? Środki zewnętrzne jak kremy nie wystarczą, bo działają tylko na naskórek, dlatego należy się wspomagać suplementami diety zawierającymi kobyle mleko, które nawilżają od wewnątrz, także głębokie warstwy skóry. Warto także udać się do kosmetyczki na oczyszczanie twarzy, najpierw parą otworzy nasze pory i usunie co potrzeba.
Na pojedyncze pryszcze pomaga mi to http://www.tanie-leczenie.pl/apteka-pro ... 13881.html nie wysusza skóry jak większość środków na trądzik. Natomiast na Twoim miejscu wybrałabym się jednak dodatkowo do dermatologa i alergologa. Na własne zdrowie warto znaleźć czas.