Awatar użytkownika
Natashka
Miss zgubnych kilogramków
Posty: 9704
Rejestracja: 07 mar 2007, 17:06

14 gru 2007, 09:14

Beatko powinnien ci wyjsc, na prawde, nawet mi wyszedl :ico_haha_01:
tylko staraj sie ubijac ten kogel mogel jak najdluzej i bialko tez..niech ta masa bedzie aka puszysta...
a czas pieczenia moze byc uzalezniony od piekarnika, wiec jak juz przyjdzie ten czas niby co mialo byc pieczone otworz piekarnik i sprawdz patyczkiem czy aby nie ejst jeszcze surowe w srodku :ico_haha_01:

[ Dodano: 2007-12-20, 20:09 ]
a oto moj biszkopt...
Obrazek
tyle ze potrzebowalam duzego wiec zrobilam z 8 jaj, 300g mąki, 200 g cukru (aby nie bylo za slodkie) 3 cukrów waniliowych, i 6 łyzek wody
a to juz tort na koniec, na zamowienie tesciowki byl z galaretka
Obrazek

Awatar użytkownika
Magdzinka
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!
Posty: 1205
Rejestracja: 07 mar 2007, 20:19

30 sty 2008, 19:03

a ja taki torcik zrobiłam na roczek Joasi o smaku "rafaello" - zrobił furorę :ico_wstydzioch: wszystkim bardzo smakował i za szybko się skończył :-D

masa: 2 tabliczki białej czekolady, 1/2 litra śmietany kremówki, 2 opakowania śmietany "śnieżki", ok.20 dag wiórków kokosowych i 15 dag płatków migdałowych.

czekoladę połamać na kawałki dodać pół szklanki kremówki, rozpuścić na parze lub w kąpieli wodnej i wymieszać i wystudzić
Resztę kremówki ubić ze śnieżkami ( z samym proszkiem), dodać rozpuszczoną czekoladę, wiórki i trochę płatków migdałowych i gotowe. Ja daję mniej niż 20 dag tych wiórków.
Potem biszkopt przeciąć na pół lub na 3 części , nasączyć np. kawą rozpuszczalną i przełożyć kremem. Na bokach tortu też rozsmarować masę i oblepić płatkami migdałowymi, no a wierzch udekorować jakoś :ico_haha_01:

Obrazek

[ Dodano: 2008-01-30, 18:04 ]
chciałam do dekoracji kupić takie srebrne kuleczki jakie widziałam na waszych tortach ale nigdzie ich nie znalazłam :ico_placzek:

aniulek
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3286
Rejestracja: 05 gru 2007, 14:16

30 sty 2008, 20:28

Magdzinka, mniam ,nie przepadam za tortami ale ten wyląda bajecznie :-D

Awatar użytkownika
Natashka
Miss zgubnych kilogramków
Posty: 9704
Rejestracja: 07 mar 2007, 17:06

06 lut 2008, 15:50

Magdzinka ja te kuleczki rozne zamawialam na allegro,bo ten nigdzie u nas w polskich sklepach nie widzialam
na allegro masz rozne rozniaste dekoracje tortowe :ico_oczko:

Awatar użytkownika
aga216
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5370
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:39

18 sie 2008, 16:24

ja własnie dziewczyny bede na 08.09. urodzinki mojego Piotrusia robic tort,kurde i bardzo sie boje że mi nie wyjdzie ,bo nigdy nie piekłam żadnego biszkoptu, mam nadzieje że mi sie uda..

Awatar użytkownika
22540MONIKA
Wodzu
Wodzu
Posty: 11813
Rejestracja: 27 mar 2007, 21:45

09 wrz 2008, 08:43

ja również bede piekła sama torcik na 7 urodzinki mojej Magdy już na tą niedzielę na 14 września bo robimy w niedzielę a w poniedziałek dla koleżanek z klasy :ico_oczko:
czym najlepiej nasączac biszkopty by były dobre :ico_noniewiem: nigdy mni to dobrze nie wychodzi :ico_wstydzioch:

Awatar użytkownika
Duszka
4000 - letni staruszek
Posty: 4065
Rejestracja: 04 wrz 2007, 17:25

09 wrz 2008, 09:39

[size=150]monika[/size] związku z tego ,że ja ciastkarz to ci podpowiem fachowo :-)

Ten akurat jest stosowany głównie do nasączania tortów i ciasta biszkoptowego

Jest to wodny ok 50-procentowy roztwór cukrowy z dodatkiem alkoholu i substancji smakowo zapachowych.

cukier kryształ -550 g
woda -550 g
esencja rumowa , pomarańczowa lub cytrynowa 2g
spirytus 20 g


sposób przyrządzenia:

Rozpuścić cukier,najlepiej w ciepłej wodzie i otrzymany roztwór cukrowy doprowadzić do wrzenia.W pierwszej fazie gotowania należy zebrać piane z powierzchni,syrop gotuje sie 2-3 min. ochładza do temp. 20 stopni i dodajemy potem te substancje zapachowe.uwaga : nie należy dodawać do gorącego syropu tych olejków ,ponieważ przy wysokiej temp. rozkłądają sie kwasy, a olejki eteryczne ulatniają sie ....

to wszystko :-) znam jeszcze kilka innych przepisów na syropy ,ale to juz do innych ciast jakby ktoś chciał.

Awatar użytkownika
aga216
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5370
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:39

09 wrz 2008, 11:41

Może nie jest taki piękny i profesjonalny,ale to mój pierwszy tort który zrobiłam :ico_haha_02:

[img][img]http://img140.imageshack.us/img140/7220/p1020201fn1.jpg[/img]
Obrazek[/img]

Awatar użytkownika
Duszka
4000 - letni staruszek
Posty: 4065
Rejestracja: 04 wrz 2007, 17:25

09 wrz 2008, 15:47

jak na 1 raz wygląda bardzo smakowicie :ico_brawa_01:
już skosztowałas go? i jak wszystko ok? jeśli masz jakieś pytanko to śmiało ,jesli ci czegoś w nim brakuje poprostu pytaj ,a ja coś na to zaradze :-)

Awatar użytkownika
aga216
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5370
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:39

09 wrz 2008, 16:38

Duszka, wszystko było ok,w smaku równiez niczego nie brakowało,ale powiem ci że wydaje mi sie że nie do końca mi dobrze stężał,stał w lodówce 5 godz a mimo to ,troche sie rozjeżdżał,nie wiem może za dużo śmietany dałam do przełożenia?

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość