: 05 maja 2007, 19:01
MARYSIEŃKA
Składniki na placek I:
7 jaj 1 szklanka cukru
2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąka wymieszać. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
Składniki na placek II:
25 dkg orzechów włoskich
5 białek
20 dkg cukru kryształu
1 ½ łyzki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec30-40 min w 180 C
Składniki na krem:
½ l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
20 dkg cukru
3 łyżki maki ziemniaczanej
1 margaryna
Wykonanie:
Odlać ½ szklanki mleka resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko. Utrzeć margarynę i dodać ostudzony budyń.
Przełożyć placki kremem w środku placek orzechowy.
Przyznam się, że jeszcze nie robiłam i wygląda na pracochłonne ale zapowiada się pysznie
Składniki na placek I:
7 jaj 1 szklanka cukru
2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąka wymieszać. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
Składniki na placek II:
25 dkg orzechów włoskich
5 białek
20 dkg cukru kryształu
1 ½ łyzki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec30-40 min w 180 C
Składniki na krem:
½ l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
20 dkg cukru
3 łyżki maki ziemniaczanej
1 margaryna
Wykonanie:
Odlać ½ szklanki mleka resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko. Utrzeć margarynę i dodać ostudzony budyń.
Przełożyć placki kremem w środku placek orzechowy.
Przyznam się, że jeszcze nie robiłam i wygląda na pracochłonne ale zapowiada się pysznie