Strona 2 z 3

: 13 lis 2011, 14:48
autor: JoannaS
Nie kupuj tego, lepiej samemu zrobić a i więcej i taniej wyjdzie
Nie mam zamiaru tego kupować :-) dlatego napisałam tu , żeby mi ktoś podał sprawdzony sposób bo szkoda kasy na to i jeszcze sztuczne z konserwantami . Ostatnio stawiam na naturalność. :-)

Marta dzięki za przepis :-)
A na grube ciasto to tak samo sie robi czy inaczej ?

: 14 lis 2011, 13:32
autor: martaraz
Tak samo tylko po prostu tą porcję np na dwie części sobie podziel. Jak juz zaczniesz robić pizzę topo jednym razie juz będziesz wiedziała jak sobie to rozdzielać.
Marta dzięki za przepis :-)
Nie ma za co :-D

: 16 lis 2011, 11:35
autor: ivon
Ja zawsze robie spod z tego przepisu:
5dkg drozdzy
1 mała smietana
1 jajko
2 szkl maki
10dkg roztopionego masła/margaryny (ostudzone)
łyzka cukru
szczypta soli
Z podanych składników zagniesc ciasto. Odstawic do wyrosniecia na ok. 20 minut (nie jest to koineczne, czesto rozwalkowuje i od razy wykładam na formę).

: 23 lis 2011, 13:31
autor: martaraz
Gabi, ja tak zawsze patrzę na oko. Trzymam przeważnie ok 10-15 min potem dziele sobie na części w zależności jakiej grubości chcę mieć pizzę. Zanim z jednej porcji upiecze się pizza to reszta ciasta nadal sobie wyrasta :ico_oczko:

: 23 lis 2011, 13:44
autor: iw_rybka
martaraz, robilam w sobote pizze z twojemgo przepisu i wyszla super :-D

: 23 lis 2011, 18:24
autor: martaraz
iw_rybka, bardzo sie cieszę, że smakowało :-D :-D

: 23 lis 2011, 21:08
autor: markotka
martaraz do rozczynu dodaje się oliwę?

: 23 lis 2011, 22:35
autor: martaraz
markotka, tak do rozczynu daj oliwę.

: 23 lis 2011, 22:44
autor: markotka
to muszę spróbować, bo tak jeszcze nie robiłam :-D dzięki :-D

: 23 lis 2011, 22:56
autor: martaraz
markotka, nie ma za co. Ciasto jest na prawdę super. I można robić z niego pizzę na grubym i na cienkim cieście. Zależy jak sobie poporciujesz. Nawet jeśli nie wykorzystasz ciasta to można je włożyć do lodówki i wykorzystać kolejnego dnia. W brew pozorom ono i w lodówce rośnie :ico_oczko: