Strona 2 z 2

: 11 lis 2009, 20:45
autor: rybka80
to smazyc jak kotleciki, czyli grubiej czy jak placuszki ???
ja nakłądam łyżką stołową takie małe kotleciki
jedne są grubsze drugie ciensze
to nie ma znaczenia
ale osobiscie wole jak s amniejsze bo wtedy lepiej sie je przeklada na druga strone i ladniej na talerzu wygladaja

: 11 lis 2009, 22:39
autor: katke
Gabi, ale u nas kupne krokiety sa bleeee, a ja zas nalesniki robie jak podeszwy :-D :-D :-D

: 11 lis 2009, 22:50
autor: agusia22
A moze faszerowane pieczarki

- kilka(naście) dużych pieczarek
- mięso mielone (z pół kilograma)
- cebulka
-natka pietruszki
-2 jajka
-łyżka kaszy manny
-trochę bułki tartej
-sól ,pieprz, ulubione przyprawy
-majonez

odrywamy pieczarkom nóżki , siekamy na drobno,pieczarki obieramy ze skórki ,posypujemy z obydwu stron przyprawami i niech poczekają jak zrobimy farsz.
do mielonego mięsa dodajemy posiekane nóżki pieczarek, cebulkę pokrojoną kostkę , posiekaną natkę pietruszki , jajka , bułkę ,mannę , wyrabiamy , doprawiamy do smaku.
nakładamy kopiaste porcje farszu w kapelusze pieczarek i smarujemy majonezem.
układamy na blaszce lub w naczyniu do zapiekania i wsuwamy do ciepłego piekarnika!
są upieczone po 15-20 minutach

: 12 lis 2009, 01:07
autor: zaczarowana
bigos :-) :-D hihi
albo strogonova- rewelacja

Składniki:
500 g mięsa niekoniecznie wolowiny, mogą być pokrojone parówki- smak rewelacyjny
Cebula
300 g pieczarek
2 lyzki koncentratu pomidorowego
1-1,5 szklanki bulionu mięsnego
0,5-1 lyżka mąki
Śmietana do zabielenia
Sól,pieprz
Szczypta ostrej papryki (niekoniecznie)
można dodać pomidorki koktailowe albo malinowe i dusić razem z pieczarkami

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę,podsmażyć,przelożyć do rondla.Tak samo zrobić z cebulą i pieczarkami pokrojonymi w plasterki.Następnie wlać rosól(ilość zależna od tego ile chce się uzyskać sosu),koncentrat i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 30 min.Mąkę rozmieszać w odrobinie wody i wlać do mięsa.Poczekać aż się zagotuje.Natępnie wlać śmietanę,posolić,popieprzyć i wrzucić szczyptę ostrej papryki. Na koniec dobrze jest wrzucić trochę pokrojonej natki pietruszki.

[ Dodano: 2009-11-12, 00:10 ]
zapomniałam dodać, że podawać z bułeczkami albo chlebem :ico_brawa_01:

: 12 lis 2009, 11:49
autor: edulita
Ja jak robie urodziny mojej córci z roczkiem też tak było robiłam tylko na słodko tort i ciasta do tego kawa, herbata :-) bo najblizszej rodziny wychodzi u mnie 20 osób i chyba jak bym miała szykować dla takiego pułku to bym już nie miała ochoty na impreze :-D
A może spróbuj z takich dań np z winiary tych z woreczkem kurczak lub rzeberka do tego ryż i sałata z warzywami w jakimś sosiku -szybko i pysznie :-)

: 12 lis 2009, 17:03
autor: katke
edulita, tez mial byc tylko tor i kawa, ale tydzien temu bylismy na roczku i tam poprostu przegieli, jak wesele, obiad dwa dania, 4 rodzaje miesa itd. ja tak nie zamierzam, ale kilka osob bedzie po pracy wiec cos na cieplo by sie przydalo, na zimno beda, koreczki, wedlinka, i salatki (oczywiscie kupione), ciasto i tort tez z cukierni :ico_oczko: Gdyby to byla moja rodzina to napewno trot by wystraczyl,ale to beda znajomi , wiec roznie do tego podchodza, sa tacy co mowia zebym nic nie robila i tacy co by pewnie cos zjedli :-D

: 12 lis 2009, 18:17
autor: szkielko
katke, moze leczo danie szybkie jednogarnkowe