Awatar użytkownika
Pozytywka
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3274
Rejestracja: 07 mar 2007, 15:02

19 lis 2010, 23:55

Pozytywka, pięknie wygladają
mnie też urzekły :ico_haha_01:

[ Dodano: 2010-11-19, 23:01 ]
Francuskie jabłuszka (i gruszki)

Obrazek

opakowanie ciasta francuskiego,
kilka jabłek i gruszek,
cynamon,
cukier brązowy i/lub waniliowy,
świeży miód lub marmolada morelowa

Ciasto francuskie rozwałkować lekko, najlepiej od razu na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia), na której będą się piec ciastka. Jabłka i gruszki obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazdka nasienne. Kazdą z nich ponacinać po wierzchu. Połówki owoców rozłożyć na cieście zachowując odstępy ok. 3 cm. Ostrym nożem, wokół każdego owoca, wykroić jego kształt (razem z ogonkiem i listkiem :)). Połówki jabłek i gruszek posypać cynamonem i cukrem. Upiec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Jeżeli używacie marmolady - podgrzać ją lekko w rondelku i rozsmarować na upieczonych ciastkach, jeżeli miodu - ciastka polać płynnym miodem tuż przed podaniem.

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

20 lis 2010, 12:32

Pozytywka, śliczne, aż szkoda jeść :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

24 lis 2010, 16:00

CIASTECZKA KAKAOWE NA MAŚLANCE

Obrazek

1 szklanka maślanki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki kakao
2 jaja
1/2 kostki margaryny/masła
+ cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dobrze miksujemy. Na zmianę z maślanką dodajemy do tłuszczu mieszaninę mączno-kakaową. Kiedy otrzymamy już gładkie ciasto, za pomocą dwóch łyżeczek (mi starczyła jedna, bo cisto powinno być bardziej gęste ) formujemy coś na kształt kuleczek, które "zrzucamy" na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

03 gru 2010, 17:36

Babeczki z kremem śmietankowym

Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryna
pół szklanki cukru pudru
3 żółtka
krem śmietankowy:
1/2 l śmietanki słodkiej lub mleka
2 jaja
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/5 szklanki cukru
1/3 laski wanilii lub 2 łyżeczki Cukru wanilinowego

Przygotuj ciasto: przesianą mąkę posiekaj z masłem lub margaryną, dodaj cukier puder i ukręcone żółtka. Zagnieć ciasto i pozostaw je w chłodnym miejscu na około 30 minut.

Dokładnie wymyte i wysuszone foremki do babeczek poustawiaj w rzędach jedną przy drugiej. Ciasto rozwałkuj, przenieś w całości na wałku i przykryj nim foremki. Teraz ręką odciśnij ostre brzegi foremek, zdejmij okrawki ciasta i w każdej z nich dokładnie ugnieć ciasto.

Przygotuj krem: zagotuj śmietankę lub mleko oraz utrzyj z cukrem 2 żółtka i 2 całe jajka. Do jajek dodaj mąkę ziemniaczaną, rozmiażdżoną laskę wanilii lub cukier wanilinowy i dobrze razem wymieszaj. Cienkim strumyczkiem i szybko mieszając wlej wrzące mleko, po czym zostaw krem na małym ogniu i - ubijając go trzepaczką - zagęść go do konsystencji gęstej śmietany.

Po ostygnięciu ponakładaj krem do foremek z ciastem (nie do pełna). Pozostałe ciasto rozwałkuj i - przeniesione na wałku - umieść na wierzchu foremek tak, by znowu odcisnąć palcami kształt foremek i dokładnie zalepić foremki z ciastem i kremem od góry. Wstaw je teraz do nagrzanego piekarnika i upiecz w temperaturze do 190°C na złoty kolor (około 20 minut).

Babeczki wyjmuj z foremek dopiero po przestudzeniu.

[ Dodano: 2010-12-03, 16:37 ]
Babeczki

Składniki:
ciasto:
30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
4 żółtka

Mąkę posiekaj z masłem oraz dodaj cukier i żółtka. Ze wszystkich składników dokładnie zagnieć ciasto. Teraz przygotuj foremki (około 30 sztuk) i starannie wysmaruj je tłuszczem.

Po wyrobieniu ciasto rozwałkuj, podsypując je mąką, na grubość około 0,5 cm. Jedną foremką wycinaj krążki i dokładnie wyklejaj nimi wnętrze pozostałych foremek. Tak przygotowane babeczki wstaw do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor. Po przestudzeniu wyjmij, odwracając foremkę dnem do góry.

Babeczki możesz napełniać dowolnym nadzieniem, korzystając z różnych przepisów.

[ Dodano: 2010-12-03, 16:39 ]
Bubusiowe oczka

Składniki:
ciasto:
4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
8 dag masła
2 jaja
4 łyżki śmietanki 18-proc.
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
tłuszcz do blachy
masa:
2 białka
szklanka cukru
kandyzowane wiśnie

Jaja utrzyj z masłem i cukrem, dodając do pulchnej już masy proszek do pieczenia, śmietankę, aromat i mąkę. Zagnieć ciasto i starannie je wyrób.

Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Foremką wytnij okrągłe ciasteczka, a na każdym zrób szprycą różyczkę z utartych z cukrem białek. W środek każdej włóż wiśnię.

Oczka ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz je w średnio gorącym piekarniku (160-170°C) około 15 minut.

[ Dodano: 2010-12-03, 16:41 ]
Ciasteczka kozaczki z makiem

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
4 jaja i białko
5 łyżek śmietany
15 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki Cukru wanilinowego WINIARY
łyżka tłuszczu do smarowania blachy
mąka do obsypania blachy
1 i 1/3 szklanki maku

Przesianą mąkę posiekaj z masłem lub z margaryną i wymieszaj z jajkami ubitymi z cukrem, śmietaną oraz cukrem wanilinowym. Zagnieć ciasto i odstaw je do schłodzenia.

Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na prostokąty grubości mniej więcej 3 mm. Powykrawaj kieliszkiem bądź foremką małe krążki, każdy umocz w rozbitym białku z obu stron, a następnie w maku. Teraz poukładaj je na blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Kozaczki piecze się w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

[ Dodano: 2010-12-03, 16:42 ]
Ciasteczka meksykańskie - bardzo chrupkie i bardzo słodkie

szklanka mąki
4 jaja
pół szklanki mleka
łyżeczka cynamonu
paczka cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżki cukru
4 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżeczki cukru pudru
olej do smażenia

Sposób wykonania jest równie oryginalny jak ich wygląd i smak. Cechą ich zaś najważniejszą jest chrupkość na najwyższym, światowym poziomie.

Robię je w następujący sposób: mąkę mieszam z 3 jajami, cynamonem, mlekiem i cukrem waniliowym. Przelewam do garnka, stawiam na ogniu i cały czas mieszając, doprowadzam do zagotowania. Kiedy masa zaczyna wrzeć, zdejmuję garnek z ognia, dodaję migdały, cukier i dokładnie mieszam.

Masę przelewam do formy [może być tortownica, lub płaska blacha], studzę i kiedy masa w temperaturze pokojowej, wkładam ją do lodówki. Gdy masa w lodówce stężeje zupełnie, kroję ją na kwadraty o boku 3-4 cm. Tak przygotowane ciastka oprószam mąką, zanurzam w roztrzepanym jaju i smażę w gorącym oleju na złoty kolor.

Po usmażeniu, wykładam na papierowe ręczniki, żeby ciastka pozbawić oleju. Po kilku chwilach posypuję je cukrem pudrem i od razu wcinam - kiedy jeszcze ciepłe, doskonałe są wielce.

A i zimne niezgorsze.

[ Dodano: 2010-12-03, 16:42 ]
Ciasteczka z jabłkami - mięciutkie torebki z miękkim nadzieniem, mocno cukrem oprószone

2 szklanki mąki
kostka - 20 dag margaryny
jajo
żółtko
2 dag drożdży
łyżka cukru
pół szklanki śmietany
cukier z prawdziwą wanilią
szczypta soli
sól
pół kilograma kwaśnych jabłek
pół szklanki cukru pudru

Ciastka proste tak w wykonaniu, że po prostu nie mogą się nie udać!

Najsamwpierw obieram jabłka, kroję je na ćwiartki.

Potem drożdże rozcieram z cukrem i łyżeczką mleka.

Następnie zaś wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek siekam, mieszam ze sobą na stolnicy, a następnie wyrabiam szybko na gładkie ciasto.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto na grubość około 3-4 mm i wyciskam za pomocą szklanki kółka.

Na połowie każdego kółka kładę ćwiartkę jabłka, posypuję je cukrem i cynamonem, i kółko zlepiam w śliczny pierożek.

Pierożki układam na wysmarowanej tłuszczem blasze i piekę w temperaturze 180 stopni do ślicznego zrumienienia. Trwa to około 15-20 minut.

Wyjęte ciasteczka z piekarnika - jeszcze gorące - posypuję obficie cukrem pudrem. Doskonałe zarówno na gorąco, jak i na zimno [chociaż, gwarantuję, że nie zdążą zbytnio wystygnąć - pachną bowiem oszałamiająco].

[ Dodano: 2010-12-03, 16:43 ]
Ciasteczka z konfiturami

Składniki:
po 20 dag białego sera trzykrotnie mielonego
masła i mąki pszennej
szczypta soli
słoik dowolnej konfitury
cukier puder do posypania

Z mąki, masła, sera i szczypty soli zagnieć miękkie, elastyczne ciasto, a następnie cienko je rozwałkuj. Ciasto pokrój na kwadraty o boku około 5 cm.

Na środku każdego kwadratu połóż łyżeczkę konfitury i sklej przeciwległe rogi. Ciastka ułóż na blasze i wstaw do gorącego piekarnika (180°C). Piecz, aż uzyskają złoty kolor. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

[ Dodano: 2010-12-03, 16:44 ]
Gwiazdki śniegowe

Składniki:
35 dag mąki
po 5 dag: cukru pudru i masła
2 żółtka
2 jaja
1/4 szklanki gęstej śmietany 18-proc.
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
do dekoracji:
cukier puder i Cukier wanilinowy

Na początku przesiej przez sito mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Potem dodaj masło, dokładnie posiekaj je nożem. Żółtka i całe jaja rozbełtaj i utrzyj z cukrem pudrem, dodaj śmietanę, a następnie mąkę. Starannie zagnieć ciasto i odłóż do lodówki, a po 30 minutach cienko rozwałkuj i foremką wytnij gwiazdki.

W rondlu rozgrzej olej, usmaż gwiazdki na złoty kolor, wyjmij na papierowy ręcznik. Gdy ostygną, posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

[ Dodano: 2010-12-03, 16:45 ]
Jabłkowe paluszki

Składniki:
pół szklanki mąki
3 jaja
mleko
pół łyżeczki mielonego cynamonu
3-4 jabłka
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania

Rozbite żółtka wymieszaj z mąką i cynamonem, po czym wlej tyle mleka, aby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Połącz je z pianą ubitą z białek.

Z obranych ze skórki jabłek usuń gniazda nasienne, a jabłka pokrój w słupki o wymiarach frytek.

W rondlu rozgrzej tłuszcz i po zanurzeniu każdego słupka w cieście usmaż go na złoty kolor. Usmażone paluszki osącz z tłuszczu na bibule i posyp cukrem pudrem.

[ Dodano: 2010-12-03, 16:45 ]
Karnawałowe co nieco

Składniki na 8 porcji:
25 dag migdałów
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (15 dag)
czubata szklanka cukru
3 białka
Cukier wanilinowy WINIARY

Ubij białka na sztywną pianę, wsyp do nich posiekane migdały, cukier, utartą czekoladę i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj łyżką małe ciastka o dowolnym kształcie i wstaw do niezbyt gorącego piekarnika (150-160°C).

[ Dodano: 2010-12-03, 16:46 ]
Kolorowe czółenka

Składniki:
ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
4 jaja
szklanka wody
szczypta soli
tłuszcz do formy
krem:
2 szklanki śmietany kremówki
po 2 łyżki trzech różnych Galaretek
(np. wiśniowa, pomarańczowa, agrestowa)
do dekoracji:
cząstki mandarynek
wiśnie z konfitur
zielone winogrona

Zacznij od zagotowania wody z masłem i solą. Do wrzątku wsyp mąkę, dokładnie ją rozcierając, aby nie powstały grudki. Masę podgrzewaj, mieszając, aż stanie się szklista. Zestaw ją z ognia, przestudź i ucieraj około 10 minut, dodając po jednym jaju. Następnie wstaw do lodówki na godzinę.

Formę wysmaruj tłuszczem i szprycą wyciskaj wałeczki ciasta o wymiarach 2 x 7 cm, zachowując między nimi odstępy około 5 cm. Wstaw do gorącego piekarnika (220°C) i piecz około 20 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu i ścięciu wierzchów czółenka napełnij różnokolorowymi kremami i owocami.

Aby przygotować kremy, rozpuść galaretki (każdą oddzielnie) w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ćwierć szklanki) i odstaw do przestygnięcia. Ubij na sztywno schłodzoną kremówkę, podziel ją na trzy części, każdą wymieszaj z jedną galaretką.

[ Dodano: 2010-12-03, 16:46 ]
Kolorowe obwarzanki na choinkę

Składniki:
50 dag mąki
20 dag cukru
10 dag masła
2 jaja
3 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
2 białka
25 dag cukru pudru
łyżeczka octu 6-proc.
łyżka mąki ziemniaczanej
do dekoracji:
posypki i kolorowe wiórki kokosowe

Masło utrzyj na puch, po czym dodaj cukier, 2 jaja, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki starannie wymieszaj i wyrób na gładką masę.

Z otrzymanego ciasta tocz cienkie wałeczki, każdy złóż na pół i skręć (jak świderek), a następnie uformuj obwarzanek. Gotowe obwarzanki przełóż na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 170°C około 15 minut.

Przygotuj lukier: białka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną, a całość dokładnie wymieszaj.

Na koniec upieczone obwarzanki posmaruj lukrem, udekoruj według uznania kolorowymi posypkami i wiórkami, po czym odstaw do zastygnięcia.

[ Dodano: 2010-12-03, 16:47 ]
Kruche ciastka śmietankowe (bez dodatku jaj)
Rodzaj przepisu: Ciasta
Rodzaj kuchni: Inne
Rodzaj przygotowania: Pieczone
SKŁADNIKI:
25 dag margaryny,
szklanka gęstej śmietany,
mąka (tyle ile się wgniecie około 3 szklanek),
dżem

2-3 szklanki mąki przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną i śmietaną. Wyrobić ciasto o takiej konsystencji, by było miękkie i dawało się rozwałkowywać bez podsypywania mąką (jeżeli jest zbyt luźne dodać mąki). Ciasto cienko rozwałkować, wykroić szklaneczką krążki. W połowie krążków wyciąć małą dziurkę. Ciasteczka ponakłuwać widelcem. Blachę posypać cienko mąką i ułożyć na niej ciasteczka. Piec 10-15 min w bardzo gorącym piekarniku. Po upieczeniu ciastka ostudzić. Na krążki bez dziurki nałożyć dżem i przykryć je krążkami z dziurką.

[ Dodano: 2010-12-03, 16:47 ]
Maślany zwierzyniec

Składniki na 40 sztuk:
30 dag mąki
2 łyżeczki Cukru wanilinowego
25 dag cukru pudru
15 dag masła
jajo
szczypta soli
białko
polewa czekoladowa
tłuszcz i mąka do blachy

Mąkę wymieszaj z 10 dag cukru, cukrem wanilinowym i solą, następnie posiekaj z masłem. Teraz wbij jajko, zagnieć ciasto i odłóż je na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wycinaj foremkami zwierzątka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-15 minut w temperaturze 200°C.

Następnie ubij na sztywną pianę białko i - nadal ubijając - dodawaj do piany po łyżce resztę cukru pudru.
Po wystygnięciu ciasteczka udekoruj polewą czekoladową i lukrem.

[ Dodano: 2010-12-03, 16:49 ]
Pociecha pastora
Diablotki - pikantne kruche ciasteczka


Składniki na 4 porcje:
30 dag mąki
2 żółtka
12,5 dag masła
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
skórka otarta z cytryny
sól
pieprz
łyżka nasion kminku
20 dag startego twardego żółtego sera

Na stolnicy posiekaj przesianą mąkę z miękkim masłem na drobne grudki, dodaj sól, pieprz, żółtka oraz śmietanę, dokładnie wymieszaj nożem i zagnieć ciasto, które następnie owiń ściereczką, i wstaw do lodówki, aby odpoczęło. W tym czasie na gorącej patelni upraż nasiona kminku oraz lekko posyp mąką blachę do pieczenia.

Teraz dość grubo rozwałkuj ciasto, pokrój je na kwadraty (albo na paluszki, romby itp.) i każdy z nich - ułożony już na blasze - posyp papryką, startym serem i kminkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na 15-20 minut.

Diablotki podaje się do czystych zup, a także jako znakomitą przekąska do piwa.

[ Dodano: 2010-12-03, 16:49 ]
Rogaliki z marmoladą

Składniki:
20 dag chudego twarogu
20 łyżeczek margaryny
2 szklanki mąki pszennej
jajo
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
15-20 dag twardej marmolady
cukier puder

Na początku przygotuj twaróg. Dokładnie przetrzyj go przez sito lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa, następnie dodaj do niego miękką margarynę, wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj sodę oczyszczoną (rozpuszczoną w odrobinie octu), a na koniec posyp solą do smaku. Starannie wyrób ciasto, następnie przykryj je czystą lnianą ściereczką i na chwilę odstaw.

Na stolnicę wysyp odrobinę mąki i z przygotowanego ciasta rozwałkuj jak najcieńszy placek. Wytnij z niego jednakowej wielkości, ale niezbyt duże, trójkąty. Marmoladę pokrój w niewielkie kawałeczki. Na każdym trójkącie ciasta (w najszerszym miejscu) umieść po kawałku marmolady i dokładnie zwiń trójkąty, nadając im kształty rogalików.

Teraz rozgrzej piekarnik do temperatury około 180°C. Płaską blachę do pieczenia wyłóż specjalnym papierem (dzięki temu ciasto nie będzie przywierać) albo wysmaruj olejem. Przełóż rogaliki na blachę i wstaw do piekarnika. Kiedy nabiorą ładnego złotego koloru, to znak, że są już gotowe.

Upieczone rogaliki wyłóż na tacę lub półmisek i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem przesianym przez sitko. Jeśli akurat nie masz cukru pudru w domu, w młynku do kawy zmiel cukier kryształ.

Świeże rogaliki z marmoladą to wspaniały dodatek do popołudniowej kawy. Uwaga! Zamiast marmolady możesz wykorzystać dowolny dżem lub domowe konfitury (muszą być jednak dość gęste).

[ Dodano: 2010-12-03, 16:51 ]
Słodkie aniołki

Składniki:
30 dag mąki
20 dag miodu
2 jaja
10 dag cukru
2 dag masła
pół łyżeczki sody
łyżeczka przyprawy do pierników
lukier:
15 dag cukru
4 łyżki wody
ćwierć łyżeczki octu 6-proc.

W rondelku zagotuj miód. Mąkę przesiej przez sito, potem dodaj gorący miód, cukier, przyprawę korzenną, sodę, masło i jedno jajo. Wszystkie składniki wymieszaj i starannie zagnieć. Następnie dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkuj, podsypując mąką.

Nożem wycinaj elementy aniołka: główkę, tułówsukieneczkę, skrzydełka w kształcie serduszka (przekrój je dość głęboko i rozchyl obie części), rączki - półksiężyce. Wszystkie elementy posmaruj rozbełtanym drugim jajem i połącz, zaczynając od skrzydełek, do których należy przykleić tułówsukieneczkę, a do tułowiasukieneczki - główkę i rączki. Aniołki przełóż na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstaw do ciepłego piekarnika na 15-20 minut. Upiecz i wystudź. Lukrem posmaruj tylko skrzydełka, brzegi główki i tułówsukieneczkę.

Przygotuj lukier: zagotuj cukier z wodą, dodaj ocet i, mieszając, gotuj pod przykryciem około 2 minut, potem przestudź do temperatury około 60°C i utrzyj do białości. Zbyt gęsty lukier można rozcieńczyć odrobiną gorącej wody.

Z tego rodzaju ciasta możesz też - według uznania - formuj dzwonki, gwiazdki itp.

[ Dodano: 2010-12-03, 16:52 ]
Trufle na zimno

Składniki:
2 szklanki mąki
szklanka cukru
2/3 szklanki mleka
10 dag masła
żółtko
50 ml spirytusu
esencja rumowa
2 łyżki kakao
2 łyżki zmielonych orzechów

Mleko zagotuj z cukrem i odstaw do ostygnięcia. Mąkę upraż na suchej patelni na małym ogniu, przez cały czas starannie ją mieszając. Gdy lekko zbrązowieje (nie ma prawa się przypalić!), zdejmij ją z ognia i pozwól ostygnąć.

Utrzyj masło z żółtkiem i - nie przerywając ucierania - dodawaj porcjami mąkę, mleko, kakao, aromat i spirytus. Gdy wszystkie składniki się połączą, urywaj po niedużym kawałku masy i z każdego ulep foremne kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtocz w kakao wymieszanym z mielonymi orzechami.

Poukładaj trufle pojedynczą warstwą na tacy lub paterze i umieść w lodówce, gdzie stwardnieją pod wpływem chłodu. Możesz je tam przechowywać nawet tydzień.

JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

03 gru 2010, 18:05

dorotaczekolada, :ico_olaboga:
A gdzie foty tych pyszności :ico_haha_01: :ico_haha_01: :ico_oczko:

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

03 gru 2010, 18:21

JoannaS, nie robilam jeszcze wiec nie mam :ico_oczko:

askra
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2648
Rejestracja: 22 paź 2010, 19:12

03 gru 2010, 20:00

to ro szybciutko zdjecia i od razu mozesz wydac ksiazke kucharska:D

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

03 gru 2010, 20:58

askra, to jest z elektronicznej ksiazki kucharskiej :ico_oczko: to tylko wyrywki;) tam jest sernikow z 20,tyle samo bab i szarlotek :-D nie mowiac o dietach,miesach,rybach i wiele wiele innych...jeszcze nawet nie przejrazlam calosci :ico_oczko:

askra
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2648
Rejestracja: 22 paź 2010, 19:12

03 gru 2010, 21:08

ale wiesz autorskie zdjecia, ladny opisisk, jakies zarciki i wydajesz ksiazke i zgarniasz kupe kasy:D

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

03 gru 2010, 21:11

askra, najpierw musze nauczyc sie piec :ico_haha_01: a ksiazke wydam i na forum bede sprzedawac :ico_oczko:

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość