Strona 1061 z 1428

: 16 mar 2012, 11:32
autor: surtsey
moze jakas broania a'la faceci w czerni
albo patrz, czy baterii nie zjada, też tak było w jednym filmie z Kim Basinger :-D

: 16 mar 2012, 11:33
autor: kingoza
Gorsze jest to, że dzisiaj jeszcze nie dał o sobie znać :ico_noniewiem:
moze sie przygotowuje do wielkiego wyjscia na czerwonym dywanie :ico_sorki: &&& :-D

[ Dodano: 16-03-2012, 10:34 ]
czy baterii nie zjada
:ico_smiechbig: dobre :ico_brawa_01:

: 16 mar 2012, 11:35
autor: iw_rybka
juz sie zakrecilam komu ta drozdzowe,wiec dam przepsia tu :ico_oczko:

taki wczoraj mi kolezanka dala

0,5 -0,6 kg mąki
0,5 kostki drozdzy
1 jajko
6 luzek cukru
szczypta soli
1 szkl mleka
2-3 lyzki wody
3 lyzki masla roztopionego

drozdze rozetrzec z 3 lyzkami cukru, dodac mleko, 3 lyzki mąki wymieszac, pozostawic do wyrosniecia, dodac reszte skladnikow wyrobic i czekac az wyrosnie, rozwalkowac i klasc do formy, ja robie w 2 keksowki, 1 z owocami i kruszonka 2 sama kruszonka, piec 50 min temp 180 ale ja jak zwykle na oko patrze czy urosnie, a i drozdzowego nie mozna piec na papierze bo bedzie kleiste

po upieczeniu polac lukrem

kruszonka
4 lyzki mąki
2 lyzki masla
2 lyzki cukru

lukier 3/4 szkl cukru pudru, odrobina goracej wody

Ja robilam z innego przepisu,mojej tesciowej :ico_sorki:

- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- kostka drozdzy ( 100 gram)
- olejek pomaranczowy
- 1,5 szklanki cukru
- kosta masla lub margaryny
- a maki mialam 1 kg i zostalo okolo 1/4 opakowania ( ja robie na "oko" )

Mleko podgrzac w mikrofali albo garnku,dodac drozdze i 2 lyzki cukru - odstawic do wyrosniecia,tylko pilnowac bo rosnie szybko :ico_oczko:

3/4 kostki tluszczu roztopic,wlac do miski,dodac 4 jaja,cukier,olejek,make i wyrosniete drozdze. Wszystko wymieszac razem i odstawic do wyrosniecia.

Zrobic kruszonke z reszty masla+cukier+maka+lyzeczka proszku.Wszystko tak mniej wiecej po rowno,zeby wyszla kruszonka :ico_oczko:

Piec 160 st/ 30-40 minut na takiej standardowej blaszce od ciasta,wylozyc papierem

[ Dodano: 16-03-2012, 10:35 ]
spadam,bede potem :ico_sorki:

: 16 mar 2012, 11:36
autor: surtsey
iw_rybka, wrzuć też na kuchnię, jest taki watek ciasta dla początkujacych lub podobnie, a to łatwe. I zdjecie daj, bo apetyczne :-D

: 16 mar 2012, 11:38
autor: kingoza
0,5 kostki drozdzy
a mozna deozdze w proszku?? :ico_wstydzioch:

: 16 mar 2012, 11:40
autor: surtsey
a mozna deozdze w proszku??
z pewnoscią można, tylko trzeba sprawdzic w przeliczniku ile. I wtedy chyba nie trzeba zaczynu robić

: 16 mar 2012, 11:40
autor: biniu_s
Sylwia wieś mam na codzień więc chyba trochę iw_rybcę zazdroszczę tego morza. Wczoraj nawet się śmiałam z K. bo on mówi do mnie, że ma być dzisiaj 17 stopni ciepełka a ja do niego, że to już pogoda na wyjazd nad morze ale my 300 km mamy to chyba już nie czas w moim stanie :-D
moze sie przygotowuje do wielkiego wyjscia na czerwonym dywanie :ico_sorki: &&& :-D
Na "czerwonym dywanie" napewno, a czy wielkie, oby nie :ico_oczko:

: 16 mar 2012, 11:42
autor: surtsey
kingoza, DROŻDŻE SUSZONE

1 łyżeczka = 4 g

DROŻDŻY ŚWIEŻYCH dajemy zawsze 2 x tyle, co suszonych.

[ Dodano: 16-03-2012, 10:43 ]
ale my 300 km mamy to chyba już nie czas w moim stanie
ja mam przynajmniej 600 :-D chodź pojedziemy razem do Rybki :-D :-D :-D

: 16 mar 2012, 11:46
autor: Myszka_
ja mam przynajmniej 600 :-D chodź pojedziemy razem do Rybki :-D :-D :-D
ja mam podobnie, ale my z jednego rejonu Polski, się mogę podpiąc?? :ico_sorki: :-D

[ Dodano: 16-03-2012, 10:49 ]
kurcze padam na twarz i zastanawiam się czy się nie położyc, chyba z 6-7razy wstawałam siku, a ;poszłam późno spac przez to, że filmy oglądałam...

Mama jedzie po mojego brata na lotnisko do Krakowa i musze drzwi pozamykać, bo sama zostaję ze zwierzyną w domu, a nasz pies to nic nie wart jeśli chodzi o obronę to sie lepiej pozamykac :ico_oczko:
Jeszcze pranie powieszę na polku, bo pogoda piękna i chyba się położę :ico_noniewiem:

: 16 mar 2012, 11:49
autor: surtsey
ja mam podobnie, ale my z jednego rejonu Polski, się mogę podpiąc??
Jasne :-D Rybcia z pewnoscią oszaleje z zachwytu naszym pomysłem :-D :ico_brawa_01: