Jadłam/robilam zupe serowo - porową ( dla mnie boska),zupe kminkową,haluszki z bryndzą ( pycha) i salatke z kurczakiem,ciasto cytrynowe i muffinki.
Podaje przepis na moje hity

zupa serowa:
Składniki:
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki mąki
70g masła
0,5 l bulionu
1 mały por
2 serki topione
przyprawy (vegeta, pieprz, sól)
zioła (prowansalskie)
W garnku rozpuść 50g masła i wrzuć pokrojone drobno cebulę i czosnek. Przykryj pokrywką (ale nie całkowicie) i poczekaj aż się zeszkli – wtedy posyp mąką i dokładnie wszystko wymieszaj, przesmażając to jeszcze przez chwilę. W tym czasie rbulion wlej do garnka z zasmażką, wymieszaj dokładnie, zmniejsz gaz i pozostaw na małym ogniu na 15-20 minut, co chwilę mieszając. Dodaj przyprawy (w zależności od gustu). Teraz masz chwilę czasu na resztę. W ciepłej/gorącej wodzie -też 0,5l- rozpuść serki topione (nie kupuj Lactimy, bo te serki są jakieś lewe). Gdy cały serek dokładnie się rozpuści powinno minąć te 15 minut, więc wlej go do wywaru, zamieszaj i na małym ogniu podgrzewaj kolejne 10-15 minut. Teraz pora na pora. Umyj go dokładnie, odkrój zielone liście i pokrój białą część w talarki. Pozostałe 20g masła rozpuść w garnku/na patelni i podsmaż na niej pora (ale nie za długo), a pora wrzuć do garnka z zupą jakieś 5 minut przed końcem gotowania i dodaj zioła. Pamiętaj, żeby ogień nie był za duży, bo Ci zupa zbyt szybko odparuje. No i gotowe, teraz wystarczy jeszcze zrobić grzanki w tosterze i możesz się zajadać
Haluszki z bryndzą
kładniki:
800 g obranych ziemniaków
200 g mąki krupczatki
50 g mąki pszennej
200 g bryndzy
kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy
1 większa cebula
sól
smalec,ewentualnie olej
Ziemniaki obrałam,umyłam i starłam na tarce. Wsypałam do nich wymieszane obie mąki,dodałam sól i dokładnie wymieszałam.
Ciasto powinno być na tyle gęste,żeby nie rozpłynęło się we wrzącej wodzie. Metalową łyżką zanurzaną we wrzątku, wrzucałam ciasto do osolonej wody.
Gotowałam kluski aż wypłynęły na wierzch, a nawet jeszcze trochę dłużej.
Ugotowane wyjmowałam łyżką cedzakową.
Na patelni, na smalcu podsmażyłam pokrojoną cebulkę z pokrojoną kiełbaską.
Haluszki włożyłam na patelnię i wszystko dokładnie wymieszałam. Pod koniec dodałam kawałki bryndzy,która cudownie się rozpuściła i oblepiła kluski.

dla Tymka!!!