zjazd tik-takowców...no w końcu żeśmy z jednej bandy, podepniemy się po wycieczkę
[ Dodano: 2007-03-12 ]Kocica, a moze mu się pić chciało?
[ Dodano: 2007-03-12 ]szkoda ze tego nie widziałam, hehehe...........
[ Dodano: 2007-03-12 ]Parzymy kawę
mrożąca krew w żyłach podczas upałów
Cold Passion
3 łyżeczki zimnej kawy
10 ml mleka
bita śmietana
pokruszony mandel
lód w kostkach
Kawę, mleko i amaretto dokładnie wymieszaj w szakerze. Całość przelej do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Pokryj śmietaną i posyp okruchami orzecha.
mrożona "tradycyjna"
2 filiżanki naparu kawy
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki likieru kawowego
1/4 l bitej śmietany
Dodaj do kawy cukier i ostudź. Całość przelej do płaskiego naczynia i wstaw do zamrażarki na ok 3 godziny, co pół godziny mieszając. Pokrusz na kawałki, przełóż do wysokich szklanek. Polej ubitą śmietaną i likierem.
mazagran - specjał algierczykow
200ml czarnej kawy
2 łyżeczki cukru
2 łyżki wiśniowego likieru
lód w kostkach
Do zaparzonej kawy dodaj cukier, ostudź w lodówce. Do wysokiej szklanki włóż kilka kostek lodu, wlej likier i kawę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj ze słomką.
Dla wielbicieli mocniejszych trunków mazagran wspaniale smakuje również z whiskey, rumem lub koniakiem.
podnosząca ciśnienie - na gorąco
kawa z cynamonem
200ml naparu z mocnej gorącej kawy
1/2 torebki cukru waniliowego
1 łyżka ubitej na "puch" śmietany
2 łyżeczki musu śliwkowego
szczypta zmielonego cynamonu
Gotowy, prozbawiony fusów napar przypraw wedle swego smaku cukrem waniliowym i cynamonem. Mus śliwkowy wymieszaj z ubitą śmietaną /uzyskaną masę przełóż na wierzch kawy/. Wierzch śmietany można posypać cynamonem.
Kawę podawaj w filiżance lub kubku.
kawa z imbirem
2 filiżanki kawy
2 łyżeczki miodu
2 szczypty imbiru
mleko lub bita śmietana
Miód utrzyj z imbirem, zalej kawą. Podawaj z bitą śmietaną.
kawa po królewsku
60ml koniaku
2 łyżeczki cukru
śmietana kremówka
czarna mocna kawa
Do szklanki wlej koniak z dodatkiem cukru. Do ok. 3/4 wysokości szklanki dolej gorącej kawy. Całość porządnie wymieszaj. Na koniec zacznij dodawać śmietanę, pamiętając, aby śmietana pozostała na wierzchu.
a'la VirtuEla
2 filiżanki naparu kawy o smaku cynamonowym
2 żółtka
4 łyżeczki miodu
2 łyżki koniaku
Ubij żółtka z miodem. Otrzymaną miazgę połącz z kawą. Dodaj koniak.
cappuccino
2 filiżanki naparu kawy
100ml mleka
2 łyżeczki cukru
czekolada, cynamon lub kakao do posypania
Mleko podgrzej i zmiksuj. Cukier dodaj do kawy, a następnie zalej puszystym mlekiem. Posyp ulubionym słodkim proszkiem.
po irlandzku
2 filiżanki naparu kawy
1/4 l bitej śmietany
4 łyżeczki cukru
4 łyżki whisky
wiórki czekoladowe do posypania
Do wysokich szklanek wlej po2 łyżeczki whisky, dodaj 2 łyżeczki cukru. Wymieszaj. Zalej gorącą kawą.Na wierzch polej bitą śmietanę, posyp wiórkami.
z likierem
2 filiżanki naparu kawy
2 łyżeczki cukru
4 łyżeczki ulubionego likieru
2 łyżki bitej śmietany
Wymieszaj likier z cukrem. Rozlej do filiżanek i zalej kawą. Na wierzch dodaj bitą śmietanę.
[ Dodano: 2007-03-12 ]jak WAm cos dobrego wyjdzie to dajcie CYNK