Gie, ja tez nie wiem, co moze byc przyczyna tego brzydkiego zapachu, poszperalam troche w necie i znalazlam kilka rad na innych forach:
moja ma to co jakiś czas ale ma stwierdzony refluks przełykowo-żołądkowy (przy
okazji innego problemu w szpitalu zlecili nam USG i tak się wydało).
Jak się refluks nasila, to idziemy do lekarza po Helicyd i dajemy na czczo rano.
Poza tym zagęszczam troszkę mleko kaszką, nie daję pić na leżąco, ograniczam
soki owocowe i ogólnie daję picie w małych a częstych ilościach, żeby się nie
opijała.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
lamblie!!!
tak mój miał 1,5 roku jak mu wyszły. Lekarka - bardzo dobra,
powtarzała czesto ze jeśli dziecku brzydko pachnie z buzi to robaki.
Zróbcie test enzymatyczy na lamblie i będzie wiadomo. Pozdrawiam
----------------------------------------------------------------------------------------------------
To może być objaw: pasożytów, problemów z jelitami, chorób gardła, odwodnienia.....
Objawy przy lambliach mogą być może ich nie być wcale, mogą być rozmaite,
wszystkie na raz albo tylko jeden z nich. Brzydki zapach z ust, biegunki,
zaparcia, kupy ze śluzem, złe wyniki krwi, bóle brzuszka, brak apetytu, nocne
budzenie, lejący katar, ciągły kaszel, itd....U nas był to katar, kaszel w
czasie spania, bóle brzuszka, niewyjaśnione temperatury, brak apetytu no i ten
zapach....
zrób badanie kału w kierunku pasozytów i wszystkiego sie dowiesz.
mojej córce śmierdziało z ust z powodu pasożytów. dokładniej, w badaniach kału
wyszły jaja glisty ludzkiej. odrobaczałam chemicznie kilka razy - zniknął
kaszel, katar, zbielały zęby, przestało śmierdzieć z buzi etc. we wrześniu
ostatni raz odrobaczałam chemicznie, teraz wzięłam się za odgrzybianie balsamem
kapucyńskim.
U nas ten sam problem. Właśnie wczoraj odebrałam wyniki i pasożytów nie wykryto. Lekarka to zbagatelizowała, zasugerowała aby przemywać jej podniebienie rumiankiem, który zabija bakterie.
Brzydki zapach z ust może być spowodowany u dzieci głównie infekcją- ropne czopy na migdałakach ( angina!), czy wydzielina przy zapaleniu zatok przynosowych. Często brzydki zapach jest też przy refluksie. No i zęby, jak dorosły nie umyje, to mu też fiołkami nie pachnie...
Moze to Ci da jakies wskazowki... i rowniez jestem ciekawa,co powiedza pediatrzy (i czy uzyja wiecej niz 1 zdania)