Strona 130 z 153

: 13 sty 2012, 23:23
autor: b@sia
a co to za torty?
Ogólnie sacher to tort czekoladowy z dodatkiem alkoholu :ico_wstydzioch: (jak sobie wpiszesz w przeglądarce to na pewno Ci dużo informacji wyskoczy) . My po prostu mamy ulubioną cukiernię, która robi rożne cudeńka z lukru plastycznego czy czegoś podobnego, a my tak mamy że jak jedno posmakuje to się przyzwyczajamy i nie chcemy kombinować :ico_oczko:
Zuzia i tak nie dostanie torta, chyba że trochę biszkoptu, bo jeszcze za mała na takie słodkości, a innym dzieciom nie zaszkodzi, bo alkohol jest ledwo wyczuwalny, więc dany tylko dla wyostrzenia smaków to jednej z mas.

: 14 sty 2012, 11:21
autor: @gniecha
No i nonono nie wyszła mi masa ni w ząb wywaliłam ją i musiałam na szybko kąbinować z dekoracją ah połasiłam się na coś nowego i niepotrzebnie bo masę cukrową znam od podszewki i tego trzebabyło mi się trzymać .Co nie wyszło??Otóż dodałam chyba tonę cukru pudru a ta masa dalej się kleiła masakra no i wyszła słodka jak pierun bo te pianki też słodkie brrr .ehh mam nadzieję ,że wy jesteście zdolniejsze .Zaraz wkleję fotkę

[ Dodano: 14-01-2012, 10:53 ]
Obrazek

: 14 sty 2012, 12:00
autor: Tynusz1
@gniecha, mam nadzieję że mi wyjdzie :ico_sorki:
Zaraz wkleję fotkę
kurde fajny ten Twoj torcik :ico_brawa_01: świetnie wybrnęłaś


piszą że podobno ta masa jest łatwiejsza od lukru plastycznego :ico_noniewiem: mam nadzeje ze nie bede miala takiego suprise jak Ty :ico_sorki: a ile dalas tego cukru na jaka ilosc pianek?;>

[ Dodano: 14-01-2012, 11:11 ]
ja będę tę masę robiła dzień wcześniej, więc w razie draki jak nie wyjdzie to będę miała czas żeby coś wykombinować, ale czytałam że można do Niej (żeby nie była taka słodka) dodać np trochę mąki :ico_sorki: no i że trzeba bardzo długo gnieść aby była plastyczna :ico_sorki:

: 14 sty 2012, 16:24
autor: moni26
No i nonono nie wyszła mi masa ni w ząb wywaliłam ją i musiałam na szybko kąbinować z dekoracją
ja też tak miałam ostatnio.... dosypywałam cukier a ta małpa dalej się kleiła do rąk. Jak w końcu już się udało, rozwałkowałam to później nie mogłam jej odkleić pomimo tego że porządnie podsypałam cukrem :ico_zly: i poszła w kosz.

Aga a ty rurkami wokół ozdobiłaś?

: 14 sty 2012, 18:47
autor: Tynusz1
pomimo tego że porządnie podsypałam cukrem :ico_zly:
najlepiej jest naoliwić blat na którym się wałkuje (tak wyczytałam)

[ Dodano: 14-01-2012, 18:00 ]
a u Nas pełno śniegu, Julka już dziiaj zaliczyła sanki :D i chyba jej się pdoobało bo się cieszyła, ostatnim razem było tragicznie :ico_sorki:

: 14 sty 2012, 21:12
autor: @gniecha
moni26, Tak to są takie delikatne rureczki bez kremu tort wysmarowałam kremem z bitej śmietany i wtedy te rureczki się trzymają wstążka dla ozdoby ale po godzinie w lodówce i bez wstążki się trzymały.

Tynusz1, Ja to myślę ,że do tych pianek cukier trzeba dodawać jak już będzie w miarę ostygnięte trochę wtedy nie będzie tak wchłaniać tego cukru...
Kiedyś rozpracuję ją ,ale teraz miałam za mało czasu i za mało cukru pudru haha na 200g pianek zużyłam kg cukru i to nawet w połowie nie zagęściło tego nie ważne wyszło tak jak widać na obrazku i w tej chwili nie zostało nic -znaczy smakowało!

: 14 sty 2012, 23:56
autor: moni26
@gniecha fajny pomysł, wykorzystam go na swojego torta w lutym :ico_sorki:

: 15 sty 2012, 04:01
autor: Tynusz1
na 200g pianek zużyłam kg cukru
o kurde to rzeczywiście masakra :ico_olaboga:

: 15 sty 2012, 10:35
autor: @gniecha
Tynusz1, mówię ci posłuchaj mnie i dodawaj cukier jak będzie ta masa lekko ostygnięta wtedy będzie bardziej stężała i nie wchłonie tyle cukru -tak myślę .Jak mówiłam wcześniej ja jeszcze się wezmę za tę masę przed urodzinami stefcia i ją pokonam ,bo narazie jest 1:0 dla pianek marshmallow :-D

: 15 sty 2012, 11:30
autor: Tynusz1
@gniecha, poslucham poslucham i poczekam aż ostygnie :ico_sorki:
jak by nie bylo to dosyc droga sprawa, te pianki tez tanie nie sa, na szczescie przywiezie mi tesciowa :ico_haha_01: to bede je mogla z listy skreslic..
i pomyslalam ze tort przeloze gotowym kremem (kupię toffie i np czekoladowy), bo jak przeliczyłam ile bym musiala wydać na zrobienie tego kremu z batoników milky way (tej pierwszej wersji z 500g batonow) to wyszlo by mi ze wszystkimi skladnikami 20 zł, a druga wersja odpada, nie chce zepsuc sprawy :ico_sorki: a gotowy wymiksuję i gotowe :ico_sorki: na miejsce tego kremu z batonikow i na miejsce jednych muffinek ( 3 rodzaje w zupelnosci wystarcza) zrobie tiramisu :ico_sorki:


a tutaj filmik z chodzenia Julki :) pierwszy raz tak duzo przeszla :)
http://youtu.be/5cpXrFOlZ3U

:ico_brawa_01: