wiesz z terminem to ogolnie roznie jest. u mnie nie pytali o termin z usg tylko ogolnie o termin... no a jak lezalam jeden dzien na patologii to na sali ze mna lezala dziewczyna po terminie i dostala juz zastrzyki na wywolanie i nic i na wieczornym obchodzi lekarz tlumaczyl ze termin jest orientacyjny bo przedewszystkim jest wyliczany na podstawie cykli 28 dniowych a jesli np masz cykle 30 czy 32 dniowe to musisz sobie dodac te dni z kazdego miesiace do teminu porodu... pierwszy raz slyszalam taka teorie ale w koncu to lekarz;)
słyszałam taka teorię od lekarza jeszcze zanim byłam w ciąży, ale nigdy żaden lekarz nie zastosował sie u mnie do tego, moje cykle trwały 30-35dni. Nigdy nie brali tego pod uwagę.
Co do orientacyjnego terminu to się zgadza, podobno tylko 5% dzieci rodzi się w wyznaczonym terminie. Zresztą jak teraz leżałam z dziewczyna w szpitalu to ona była po terminie dwa tygodnie. Wywoływali jej oksytocyną i zakończyło się cesarka bo nie było akcji porodowej po tych kroplówkach. A podobno cykle miała bardzo regularne. Ciekawa jestem od czego to jest uzależnione.
Dziewczyny bardzo ale to bardzo współczuje wam tej zgagi. Biedne jesteście. A nie jecie czasami za dużo nabiału. Ja i moja koleżanka miałyśmy zgagę i jak przestałyśmy jeść twarożki, serki to zgaga minęła. A i zauważyłam że po bananie tez miałam zgagę. Nie wiem dlaczego ale jak zjadłam banana to zgaga murowana.
[ Dodano: 2010-12-01, 19:39 ]
kurde ale masz dobrze ze swoją córcią. grzeczna jak nic!
twoje tez bedzie grzeczne zobaczysz.