Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 gru 2008, 15:27

Witam, witam :)

spadamy na drugą stronkę, bo idą święta, wiec coraz mniej czasu na net, a poza tym - jest nas bardzo mało w porównaniu do innych watków...

my juz wrocilysmy od lekarza... mala wazy 6450 g, wiec przybrala rowny kilogram, a zatem nie jest zle..., a ja sie tak martwilam... zmierzyli wreszcie Zuzie, ma juz 64 cm :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

zmierzyli jej tez obwod glowki i klatki piersiowej - po 41 cm, pielegniarka mowila, ze jest baaardzo zgrabniutka.

Pani dr obejrzala Zuzie, zobaczyla zeszyt z zapiskami zjadanego mleczka i stwierdzila, ze moze taka jej uroda, skoro przybrala ladnie na wadze... jak jej powiedzialam, ze czulam wczesniej ten dziwny zapach z ust malej, to powiedziala, ze to pewnie nie zapach ropy, tylko acetonu (chociaz mowilam, ze ja go skojarzylam z ropa... :ico_noniewiem: ) i jesli chce, to moge zrobic jej badanie moczu (zlapac w woreczek i przyniesc do nich - badanie jest darmowe), sprawdziwmy czy to ten aceton, bo jesli tak, to znaczy, ze dziecko trzepa dopajac woda... no i chyba zrobie jej to badanie dla swietego spokoju... moze jeszcze przed swietami :)

na szczepieniu moja Zuzia nawet nie zauwazyla chyba, ze ktos ja ukłuł w udo i cos jej tam wpuszczal, bo nawet sie nie skrzywila... te pielegniarki byly zadziwione...
takze bylo super, mala byla grzeczniutka i dzielna :) :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

nastepne szczepienie dopiero 12 lutego...

mala zjadla juz 3 lyzeczki dyni z ziemniaczkami, potem wypila 90 ml mleczka, a teraz siedzi w bujaczku i cos do siebie gada, piszczy, pokrzykuje... smieszna jest...

MARGARITA - moja tez jest bardzo ruchliwa, ciagle macha raczkami i nozkami (chociaz jeszcze sie nie przekreca sama), a jak siedzi w tym lezaczku, to tak sie sama rozbuja, ze... :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga: pokaze Wam:

http://tinypic.com/player.php?v=s1tizb&s=4

przyszedl wlasnie moj plaszczyk :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Pati85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 gru 2008, 17:53

Witam

mam do Was pytanko- moj maly skonczy 3 miesiace w ten piatek i mam pytanko, czy moge mu juz cos podac innego np jabliszko czy marcheweczke???? Patrzylam na sloiczki, ale tam pisze od 4 miesiaca wiec chyba jeszcze za wczesnie co????

margarita Twoja corcia slicznie wyglada na tych zdjatka, ma piekne oczka :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Gie Twoja mala norlamnie mnie rozbraja tym szczerym usmiechem :ico_brawa_01:

A my bylismy dzis u lekarza, maly wazy 6420 i mierzy 62,5 lekark apowiedziala, ze jest z tych wiekszych dzieci, bo miesci sie na styk w wykresie :-D obowd glowki ma 42.5 wiec wsio ok i ja jestem zadowolona noi lekarka potwierdzila, ze wychodza juz malemu zabki, a jednak nie mylilam sie :ico_haha_01:

Pozdrawiam Was wszystkie

[ Dodano: 2008-12-16, 16:55 ]
Acha margarita pytasz sie czy dzieci tez sa tak ruchliwe jak Twoja Maja-

moj to tak skacze i bryka, ze nie moge go przewijac, macha nozkami i raczkami we wszystkie strony, a jak juz poczuje, ze go rozbieram to wtedy ma radoche, nie da sie w ogole przewinac :-D

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 gru 2008, 18:06

PATI - witaj :) Twój Ericzek tez jest śliczniusi ;) No, a moja Mała śmieje się od ucha do ucha ;)

Co do Twojego pytania - tak, jak napisalas i tak, jak mówią informacje na słoiczkach... jeśli karmisz sztucznie, to mozesz zaczac wprowadzac nowe posilki dopiero po 4 m-cu, czyli, jak Twój Ericzek zacznie 5-ty miesiąc, wiec musisz jeszcze poczekac... jeśli karmisz tylko piersią, to chyba wprowadza sie nowe posilki od 6 m-ca, ale muszisz sprawdzic w tabelach zywienia :)

A Twój Ericzek na pewno nalezy do tych dorodniejszych dzieci, bo Jego waga, długość i obwody - są prawie takie same jak mojej Zuzi - a Ona skonczyla 4 m-ce 5 dni temu...

tylko sie cieszyć, że tak ladnie rosnie :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Pati85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 gru 2008, 18:10

PATI - witaj :) Twój Ericzek tez jest śliczniusi ;)
witaj i dziekuje
karmisz sztucznie, to mozesz zaczac wprowadzac nowe posilki dopiero po 4 m-cu, czyli, jak Twój Ericzek zacznie 5-ty miesiąc, wiec musisz jeszcze poczekac...
no to poczekam, tak wlasnie myslalam, ja karmie tylko mleczkiem sztucznym
A Twój Ericzek na pewno nalezy do tych dorodniejszych dzieci, bo Jego waga, długość i obwody - są prawie takie same jak mojej Zuzi - a Ona skonczyla 4 m-ce 5 dni temu...

tylko sie cieszyć, że tak ladnie rosnie :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
oj uwierz mi kochana, ze sie ciesze oby tak dalej, ale wlasnie czytalam, ze Twoja Zuzia ma prawie tyle co moj Erik, a on jest mlodszy o miesiac i troche sie martwie, zeby nie mial nadwagi nie byl jakis gruby :ico_noniewiem: moj maly wypija 185 ml 5 razy w ciagu dnia taki ma apetyt :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

16 gru 2008, 18:30

mysle, ze nie masz sie co martwic - poki Erik sie miesci w "tabelach", to chyba jest ok...

moja Zuzia nie chciala jesc przez kilka tygodni i zamiast wypijac ok. 800 ml dziennie, wypijala mi 400-500, wiec sama rozumiesz...

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

16 gru 2008, 21:19

Pati85, ja Majce zaczęłam podawać soczki jabłkowe jak miała 3,5 m-ca także myślę że możesz już spróbować. Ja nie namawiam, to Twoja decyzja :-)
A Ericzek faktycznie dorodny chłopczyk, a jaki poważny na buzi :ico_oczko: :ico_oczko:
margarita Twoja corcia slicznie wyglada na tych zdjatka, ma piekne oczka :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
dziękuję bardzo :ico_sorki:

a co do szczepień to ja w poniedziałek byłam na pobraniu krwi z Majką, bałam się jak cholera i miałam rozwolnienie a mała nawet nie stęknęła :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking: , przy szczepieniach też nie płacze :ico_brawa_01:
Dzielne te nasze babeczki :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Dzisiaj podałam Majce zupkę jarzynową ze słoiczka oczywiście :-D wciągnęła prawie pół słoiczka :ico_szoking: , ale to ohydne nawiasem mówiąc

[ Dodano: 2008-12-16, 20:21 ]
ah co do leżaczków to Majka nie lubi w nim siedzieć, wygodnie daje mi sie jej jedzonko tylko jak ona tam leży
w innym wypadku po 5 min ryczy :ico_olaboga:

[ Dodano: 2008-12-16, 20:22 ]
Ciekawe co u shoo :ico_noniewiem: :ico_noniewiem: :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
Iwona H
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

16 gru 2008, 23:34

U nas nocka w miarę, Majka od 2 zaczęła sie kręcic ale jeśćjej dałam dopiero po 4 bo nie plakala tylko spała, a że sie kręciła no cóż - ja sie nie wyspalam.
A ja nie narzekam na nocki, Paulinka budzi się tylko raz,troszeczkę podje i zasypia a dość często zdarza jej się pierwszą pobudkę mieć o 6 rano :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

[ Dodano: 2008-12-16, 22:41 ]

A w ogole to chcialam was zapytac czy wasze maluchy też sa takie aktywne???
Majka wiecznie rusza nózkami i rączkami, macha nimi we wszystkie strony :ico_olaboga:
U nas jest dokładnie tak samo.

A leżąc na pleckach podnoszą Wasze maluszki główkę tak,jakby chciały usiąść? Moja cały czas tak robi.
Pokażę Wam jak zrobię fotkę tylko muszę kupić akumulatorki, stare się chyba już dosłownie wyczerpały bo po naładowaniu mogę zrobić tylko 2-3 zdjęcia. Muszę się spieszyć bo święta za pasem :-) a dobrze by było napstrykać trochę pierwszych Paulinkowych zdjęć z choinką.

[ Dodano: 2008-12-16, 22:43 ]
zobaczcie co znalazlam http://www.omegastudio.pl/ksiazkachrzest.htm
bardzo mi sie to podoba :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
Super stronka,też mi się podoba. :ico_brawa_01:

[ Dodano: 2008-12-16, 22:45 ]
Gie, :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: dla Zuzi, zuch dziewczynka.

[ Dodano: 2008-12-16, 22:47 ]
Pati, a ja bym nie podawała nic zanim nie będzie miał 4 miesiąca, jeszcze zdążą się najeść tych niemlecznych jedzonek a skoro tak ładnie sobie Twój synek wygląda to wychodzi na to,że wystarcza mu samo mleczko.

Awatar użytkownika
Jagna30
Trzy tysiące lat minęło...

17 gru 2008, 08:21

Pati85, ja mojej niuni aczęłam podawać soczki właśnie jak skończyła 3 miesiące,potem pomału deserki...po troszeczku obserwując młodą.Nic sie nie działo,a małej bardzo smakowało.Decyzja oczywiście należy do Ciebie .

Ja już tradycyjnie wpadam z rana.... :ico_oczko: spijam kawuche i szykuję młodego do szkoły.

Emi przesypia mi całe noce,dostaje na spiku butle mleka(180 ml)tak około 7 i spi dalej.

[ Dodano: 2008-12-17, 07:54 ]
Gie, widzę,że koleżanka niedługo ma urodzinki :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

17 gru 2008, 09:45

Witam i ja :)

a my miałyśmy cieżką nockę...

wieczorem, ok. 19:30 przyszla do nas trojka znajomych, posiedzieli do 22:40, mala w tym czasie troche spala, ale potem sie obuidzila i przez godzine z nami siedziala, bujala sie w bujaczku i smiala do wszystkich i wszystkiego...

przed 23:00 ja przewinelam i dalam jesc, ale zjadla tylko 60 ml i poszla spac...

kilka razy wypadal jej smok, wiec najpierw tylko stekala (tak, jak zwykle), ale ja szybko do Niej wstawalam, wiec nie plakala... ale potem budzila sie kilka razy z placzem, a jak podawalam jej smoka, to ssala go kilka sekund, wypluwala i znowu plakala... uslyszalam, ze ma zapchany nosek, wiec pewnie dlatego wypluwa smoka, bo nie moze oddychac. Wyjelam ja z lozeczka (byla juz 2:00), a ona tak zaczela krzyczec i plakac, ze jeszcze NIGDY w zyciu nie uslyszalam w jej wykonaniu czegos takiego... to bylo straszne, krzyczala i plakala potwornie, zrobila sie od razu czerwona na buzi, skronie zalaly jej sie lzami, a ona przez 5-7 min nawet nie otworzyla oczy, tylko po prostu plakala i krzyczala wnieboglosy... Wyczyscilam jej z trudem nosek, dalam smoka, ale ona plakala nadal, wiec Pan stwierdzil, ze moze trzeba jej zmierzyc temperature. Zmierzylismy ter,ometrem elektronicznym pod paszka, miala 37,5 stopnia, ale jak ona tak sie rozplacze, to zawsze sie zgrzeje i troszke jej skacze ta temperatura. Trzymalam ja na kolanach mooocno przytuloną i uslyszalam jak cos jej sie w brzuszku przewraca... wiec pewnie plakala z bolu... nie wiem po czym, moze po tej dyni z ziemniakami, bo sporo jej wczoraj zjadla... :ico_noniewiem: :ico_noniewiem: :ico_noniewiem:

mialam ochote plakac razem z nia... Boshe, tylko Wy wiecie co czuje matka widzac jak dziecko cierpi, cos je boli, dzieje mu sie krzywda... nie do opisania... :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga:

zdecydowalismy sie podac syropek (Panadol dla dzieci), bo przeczytalam w ulotce, ze jest nie tylko na gorączkę, ale i przeciwbólowy (m.in. przy ząbkowaniu, bólach brzuszka, PO SZCZEPIENIACH) Przeczytalam dawkowanie (zalezy od masy ciala dziecka), podalismy odpowiednia ilosc (smak truskawkowy), mala polezala jeszcze troche u mnie na raczkach, ale widzialam, ze ma takie smutne oczka (chociaz juz nie plakala), zmeczone i spiące... Wiec polozylam ja do lozeczka, dalam smoczka i pieluszke i mala usnela... jjejjj, ile ja sie strachu najadlam... potem obudzila sie dopiero o 5:40, ale juz nie plakala, dalam smoczka i usnela znowu. Po 7:00 znowu cos poplakiwala, wiec ja sie zerwalam na rowne nogi z przekonaniem, ze zaraz czeka mnie to samo, co w nocy (Pan pojechal na 6:00 do pracy), ale mala usnela, ja juz wstalam i sie ogarnelam czekajac az sie obudzi, obudzila sie o 8:00, ale jak zwykle z usmiechem na twarzy od ucha, do ucha... uff... :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

oby to sie wiecej nie powtorzylo... :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_chory: :ico_chory: :ico_chory: :ico_chory: :ico_chory:

JAGNA - a nooo, niestety... starzeje się... ;)

Awatar użytkownika
Jagna30
Trzy tysiące lat minęło...

17 gru 2008, 09:50

Gie, bidulka....umęczyłyście się obie.

Wróć do „Mam dwa latka, dwa i pół”