MONIKAB fr
Trzy tysiące lat minęło...

21 gru 2007, 11:35

babe_boom, jakbym mogla, to od komputera bym nie odchodzila... za duzo rzeczy na raz strace... sasiadow ... was...
co prawda bedzie nam tam duzo wygodniej... ale juz nie zapuka nikt znajomy na kawke :ico_placzek: nie bede mogla przez jakis czas napic sie kawki z Wami przed komputerem :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek:
dopiero teraz docierac do mnie zaczyna ze domek na ukonczeniu (bylam tam wczoraj) i przeprowadzka sie szykuje :ico_puknij:

Katka
Wodzu
Wodzu

21 gru 2007, 11:42

K@tk@, ale pyszności :-D Uwielbiam kluski z makiem,najlepsze robi mój teść.A co to są makówki?Bo nie wiem,a jestem ciekawa :ico_oczko:
witaj Zulciu jak dobrze, ze nie zrobiłas sobie krzywdy i ze znalazł sie ktos, kto sie Toba zainteresował i Ci pomógł :ico_haha_02:

Pytasz o makówki.
Makówki robi sie w taki sposób, ze trzeba przygotowac masę makową (mak trzeba dwukrotnie zmielic a potem sparzyc goracym mlekiem). Do masy makowej dodaje sie bakalie i cukier waniliowy. Trzeba tez przygotowac sucharki. I najlepiej w szklanej misie przekładac to wartwami: sucharki, masa makowa, sucharki itd. Na górnej wartwie ma byc mak posypany wiórkami kokosowymi.Pychotka !!! To jest typowo śląskie danko.
A tesc robi jeszcze moczkę.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2007, 12:44 przez Katka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zulcia
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 gru 2007, 11:43

MONISIU Obrazek
Mam nadzieję,że szybciutko będziecie mieć internet i znowu będziemy codziennie sobie klikać.

[ Dodano: 2007-12-21, 10:46 ]
K@tk@, pyszności :ico_haha_02: Fajnie,że można się wymienić typowo regionalnymi przepisami na święta,bo u nas tego nie ma,a ja pierwszy raz o tym słyszę.A co to jest moczka?
Muszę sobie pospisywać te Wasze przepisy.

[ Dodano: 2007-12-21, 10:50 ]
Kasiu a te sucharki to suche się przekłada?

szczako
Mam Doktorat z forum!!!
Mam Doktorat z forum!!!

21 gru 2007, 11:50

MONIKAB fr, my za Tobą też będziemy tęsknić.
Będę trzymać kciuki, żebyś jak najszybciej do nas wróciła.

Ja wczoraj spać nie mogłam, bo Maluch rzucał się i przeciągał w każdą możliwą stronę :ico_haha_01:

Dzisiaj wychodzę na chwilę do biura, a potem na ostatnie zakupy przedświąteczne.

MONIKAB fr
Trzy tysiące lat minęło...

21 gru 2007, 11:51

oj cos mi ten internet ostatnio muli... ale tylko na tt :ico_szoking: nie doczytalam tego Zulciu o twoim zaslabnieciu :ico_szoking: dobrze ze nic sie nie stalo :ico_sorki: kochana, nigdy wiecej bez sniadanka :ico_nienie:
ja narazie staram sie nie myslec ze mnie tu nie bedzie...chce wykorzystac jeszcze choc pare dni :ico_noniewiem:
K@tk@ kochana, wzruszylam sie :ico_placzek:

a ja zapraszam dzisiaj do siebie na zupke pomidorowa i rybke po grecku :)
i zapraszam do .... do pomocy przy lepieniu pierogow :-D :-D :-D

[ Dodano: 2007-12-21, 10:56 ]
szczako zazdroszcze CI tych "rzucanek"... moj jakis leniwy jest... tzn.. puk puk... miziu miziu... i tyle...bardzo malo aktywny jest :ico_noniewiem: czasem tylko da porzadniej znac o sobie, ale i tak zaraz spokoj jest :ico_noniewiem: leniuszek jakis :ico_haha_01:
kiedys sie tak fajnie rozbrykal to maz polozyl reke na berzuchu i go namacywal :-) az mu (dzidziusiowi) sie znudzilo.... i nic dla mnie nie zostalo :ico_noniewiem:
chyba WY wszystkie to nosicie w brzuszkach aktywnych chlopcow (moj wiktorek tez byl taki ruchliwy) :-D :-D :-D

Awatar użytkownika
Zulcia
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 gru 2007, 12:01

szczako, to super :-D Też bym tak chciała,moje podobnie jak Monisi też taki leniuszek jest,rusza się tylko jak leżę na wznak i to też muszę troszku odleżeć..Zuzanka to od początku wiercipiętką była.

[ Dodano: 2007-12-21, 11:02 ]
A ja mam takiego lenia,że chyba nic dziś nie będę robiła :-D

Katka
Wodzu
Wodzu

21 gru 2007, 12:52

K@tk@, pyszności :ico_haha_02: Fajnie,że można się wymienić typowo regionalnymi przepisami na święta,bo u nas tego nie ma,a ja pierwszy raz o tym słyszę.A co to jest moczka?
Muszę sobie pospisywać te Wasze przepisy.
Moczka to jest taka dla mnie ciapka hihi Wiem, ze tesc uzywa do tego pierniczków takich zwykłych i cos z tym robi (chyba łaczy z mlekiem pokruszone i gotuje na małym ogniu - musze sie dokładnie dowiedziec :ico_noniewiem: ). Do tego dodaje bakalie. I opychaja sie tą ciapką z moim M. ja tego nigdy nie próbowałam, bo mi to nieapetycznie wygląda hihi
Kasiu a te sucharki to suche się przekłada?
mozna przekładac suchymi, bo masa jest bardzo wilgotna i one i tak zwilgotnieja od niej, ale niektórzy namaczaja delikatnie przegotowanym mlekiem.Tylko, ze wtedy tak długo nie postoja te pysznosci, bo sie szybciej psuja przez mleko.

[ Dodano: 2007-12-21, 11:54 ]
oj kochane co ja bym dała, zeby poczuc takie pukanie, mizianie i kopniaczki...

Awatar użytkownika
Zulcia
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 gru 2007, 12:56

K@tk@, poczujesz,już niedługo kochana poczujesz :ico_haha_02:

[ Dodano: 2007-12-21, 11:59 ]
Obrazek

[ Dodano: 2007-12-21, 12:38 ]
Dziewczynki,dostałam taki pas podtrzymujący brzuszek i nie wiem czy mogę go nosić bez porozumienia z lekarzem
http://www.e-mama.pl/index.php?d=produkt&id=4622

Katka
Wodzu
Wodzu

21 gru 2007, 13:39

K@tk@, poczujesz,już niedługo kochana poczujesz :ico_haha_02:
:ico_buziaczki_big: :ico_buziaczki_big: :ico_buziaczki_big:

Zulciu moze lepiej bez konsultacji z ginkiem nie zakładaj tego pasa :ico_noniewiem: Sama nie wiem co Ci doradzic :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
felicity001
Umiem skakać na skakance po całym forum
Umiem skakać na skakance po całym forum

21 gru 2007, 14:04

Hello babeczki!
Wpadam na doslownie chwile....zeby sie pochwalic, ze bedziemy miec raczej na pewno synka :-D Tak jak myslalam....no ale jak na razie wciaz mamy klopot z imieniem (bo dla nastepnej dziewczynki od czasu Oli, mamy: Maya i Zuzanna)
Poza tym bede zabiegana wiec nie bede wpadac....mimo,ze swieta tylko w 4 spedzamy to i tak sporo mnie czeka przygotowywania :ico_haha_01:
A o to co zamierzam (bo widzialam,ze sie chwalilyscie listami):
barszczyk z uszkami
pierogi - z kapusta i z grzybami, ziemniaczano-cebulowe, i sama kapusta
karpik smazony (jutro odbieramy zamowionego w polskim sklepie)
sledzik w smietanie z cebulka
oczywiscie z wypiekow to: pierniki, babka, sernik i makowiec :ico_haha_01: mniam (mam nadzieje,ze zdolam to wszystko zrobic - z pomoca meza :-D )
Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”