Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

06 sie 2008, 16:52

aniabella, nie boj nic, pol roku temu (ba, 2 m-ce temu!) to ja tez zielona bylam... dopiero od jakiegos czasu zaczelam czytac, orientowac sie itp.. bo final juz blisko :ico_chory: nie mialam wyboru :ico_oczko:

ananke, tak, sloneczko tu mamy.. nawet za duzo go, za kazdym razem jak wyjde na zewnatrz, to wracam mokra jak mysz (a wcale tu nie pada :ico_noniewiem: ).. i dziekuje za trzymanie kciukow, przyda sie :-)

Sandrusia, co do tej ochronki, to nie wiem jak to sie po polsku nazywa.
Po angielsku to "teething rail", wyglada to tak: http://www.babyearth.com/images/images_ ... 329-01.jpg

..a tu w pratyce :-D
(tak mi sie spodobalo to zdjecie) :ico_brawa_01:
http://farm3.static.flickr.com/2313/223 ... 10c7_o.jpg

Moim pierwszym zakupem dla malego byl komplet polarkowy (gruby sweter i spodnie) ... na malucha 6-miesiecznego.. do tego kupilam to tutaj, gdzie srednia roczna temp. to ok 25 st :-D :ico_puknij: :ico_puknij:

Aha, a pieluszki sie przydadza (nawet jezeli nie bedziesz ich uzywac jako pieluszek)... swietnie robia jak wszelkie podkladki, sciereczki itp..

Awatar użytkownika
osita
Trzy tysiące lat minęło...

06 sie 2008, 17:15

czesc styczniowki :-D
z kilkoma sie znam, a z wiekszoscia sie witam po raz pierwszy. Baaaaardzo plodne jestescie, a ja na zwolnieniu mam czas :ico_haha_01: :ico_oczko:
ananke, wpadaj na grudniowki, ja zapraszam :-D chocby po to, by watek rozruszac :ico_haha_01: :ico_oczko:
Sandrusia, ja sie zastanawialam czy dla juniora nie kupic wlasnie turystycznego lozeczka, z przewijakiem itp.. sa super. A pozniej sobie przypomnialam, jak wielkie znaczenie mialy dla Carmen szczebelki, jak dzieki nim sie podnosila, silowala, w koncu w lozeczku po raz pierwszy wstala. miala tez turystyczne jako kojec, ale nie spelnialo tej samej funkcji... no i zostajemy przy starym szczebelkowym, tylko musze materac nowy kupic i przewijak - oba doszczetnie zalane i zniszczone przez moja panne byly :-D A! lozeczko sluzylo przez ok 3 lata :ico_sorki:
Po co one sa mi potrzebne skoro i tak wszyscy uzywaja pampersow?
ja uzywalam do przykrywania malutkiej, na przewijak, do wycierania buzki, na ramie - jakby sie ulewalo... ojjjj, przydaja sie :ico_sorki:
shoo napisał/a:
ochrone na gornej krawedzi - kiedy dziecko zaczyna zabkowac, zeby nie pogryzlo lozeczka, bo wiadomo czym to moze sie skonczyc...

nie chce byc upierdliwa ale nie wiem o co chodzi :ico_olaboga:
niektore lozeczka maja silikonowa ochronke krawedzi - taki gryzak dla dzieci :-D
shoo, a co ty tutaj robisz??? :-D pewnie sentyment cie przywiodl za pierwszymi kopniakami :ico_haha_01: :ico_oczko:
Do tego mam 2 "kolderki" - tzn. same poszewki, bez zadnej koldry w srodu - za cieplo tu na to
i tu sie nie zgodze :ico_nienie: (shoo mieszka w sumie niedaleko mnie :ico_haha_01: i mamy ten sam klimat) Zima temperatura w mieszkaniach spada drastycznie, budownictwo jest pod tym wzgledem koszmarne i przy 18 stopniach w mieszkaniu jak najbardziej przydaje sie kolderka. Albo - to co mowi ananke - grobag czy inny spiwor tego rodzaju. Zreszta, polecam - sa znakomite, dziecko sie nie rozkopuje a my jestesmy spokojne, ze nie zmarznie. Mam juz dla juniora, Carmen spala w swoim jeszcze w zeszla zime :-D w Ikei sa b. tanie :ico_oczko: , meble zreszta tez :ico_sorki: Jakosc: akurat na te 3 pierwsze lata :ico_haha_01: :ico_oczko:
trochę się boję tak wcześnie kupować rzeczy dla maleństwa by nie zapeszyć...
mi zawsze mama powtarzala, zeby nie kupowac nic przed "polowkowym", czyli zakupy zaczelam po 20 tc... chyba ze 3 dni po skonczeniu, hihihiihi.

Odnosnie podkladow - u nas sa takie podklady specjalne z gumka, wyglada jak przescieradlo, a nazywa sie to ochraniacz nieprzemakalny. super sprawa, bo na wierzchu jakby frotka, wiec wygodniejsze dla dziecka no i sie nie zsuwa jak zwykla folia :ico_sorki: (shoo, nazywa sie to: sabana (protector) de cuna impermeable - w kazdym super znajdziesz :ico_oczko: )

jakby co, moge do was czesciej zagladac??? :-D

[ Dodano: 2008-08-06, 17:28 ]
..a tu w pratyce :-D
(tak mi sie spodobalo to zdjecie) :ico_brawa_01:
kurcze, mam takie baaaardzo podobne Carmen :ico_haha_01: Od razu mi sie przypomnialo.. hihiihihi. ale ten czas leci... a tak swoja droga, ja lozeczko pomalowalam nietoksyczna, specjalna farba. mala gryzla nie tylko brzegi, ale i szczebelki :ico_noniewiem:
do tego kupilam to tutaj, gdzie srednia roczna temp. to ok 25 st :-D :ico_puknij:
na zime bedzie jak znalazl - srednia zimowa temperatura to ok 17 stopni, w nocy spada "nawet do ok zera" :ico_haha_01: ale wez pod uwage, ze wilgoc i wiatr znad morza robia swoje i jest naprawde chlodno :ico_noniewiem: Dresik na pewno sie przyda :-D
pochwale sie wam moze moja pyziulka (shoo, to bylo przed swietami, dzieciaki po osiedlu lataly i wesolych swiat z ksiedzem zyczyly :-D wiec jak widzisz, grudzien moze byc chlodny). Carmen miala ok 7 mcy (urodzila sie 25 maja)
Obrazek

a tak przewaznie w tamta zime chodzila :ico_oczko: (prawie tak samo jak w pl, nie?? :ico_oczko: )
Obrazek

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

06 sie 2008, 17:29

Sandrusia hmmm, ja te pieluszki Kochana to do podcierania buzi, przykrycia czy przy odbijaniu (bo co innego wtedy zarzucić na ramię?!) :-) no i czasami trzeba "pieluchować", żeby bioderka były ok... ja tak z Małym miałam, a pampersy - ba!! Kochana, koniecznie :-) jeden z lepszych wynalazków :-D
ananke, wpadaj na grudniowki, ja zapraszam :-D chocby po to, by watek rozruszac :ico_haha_01: :ico_oczko:
oki, jak tylko mama poleci i będę miała więcej czasu to będę zaglądała :-D
ananke, tak, sloneczko tu mamy.. nawet za duzo go, za kazdym razem jak wyjde na zewnatrz, to wracam mokra jak mysz (a wcale tu nie pada :ico_noniewiem: ).. i dziekuje za trzymanie kciukow, przyda sie :-)
jęknęłam z zazdrości o to słonko :-) ja byłam chwilkę w sklepie i też wróciłam mokra :-D tylko, że u mnie potwornie leje :-D
grobag czy inny spiwor tego rodzaju. Zreszta, polecam - sa znakomite, dziecko sie nie rozkopuje a my jestesmy spokojne, ze nie zmarznie.
oo, właśnie, to największy plus tych torb do spania - dziecko nie ma szans się rozkopać, za czasów kiedy Norbert był mały tego nie było, a on był mistrzem w rozkopywaniu :-)
mi zawsze mama powtarzala, zeby nie kupowac nic przed "polowkowym", czyli zakupy zaczelam po 20 tc... chyba ze 3 dni po skonczeniu, hihihiihi.
kurczaczki ;-) ja to na 20ty tydzień to będę chyba juz miała wszystko :-D dziś przyszły kolejne ciuszki, które zamawiałam i oceniłyśmy z mamą, że to, co mam z ubranek to mi starczy, tylko jeszcze dośle mi mama ze dwie pary rajtuzek i ciepłą wiązaną czapkę na dwór :-)

oki, zmykam dalej patrzeć, jak mamie idzie z tą górą krokietów :-D

[ Dodano: 2008-08-06, 17:31 ]
osita, ślicznie Mała wyglądała :-D :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: u mnie tak samo tylko koniecznie parasolki w rękach :-D

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

06 sie 2008, 17:31

shoo, a co ty tutaj robisz??? :-D pewnie sentyment cie przywiodl za pierwszymi kopniakami :ico_haha_01: :ico_oczko:
a ja tu tylko tak sobie... wybacz mamo, juz nie bede :-D :ico_noniewiem: hehe, zobaczylam ciekawy temat, to sie przylaczylam, moze komus pomoze moje bleblanie :-)
Zima temperatura w mieszkaniach spada drastycznie, budownictwo jest pod tym wzgledem koszmarne i przy 18 stopniach w mieszkaniu jak najbardziej przydaje sie kolderka.
Zimy jeszcze nie bylo dane mi tu przezyc.. tzn. w lutym tu sie sprowadzilam - jezeli to byla "zima", to nie bylo zimno... :-) i mysle, ze ta kolderka (poszewka w sensie) i kocyk polarkowy wystarcza.. bede sie uczyc metoda prob i bledow :-)

A tak w ogole, jak sobie przypominam, to ja tez zadnych zakupow wczesniej nie robilam (oprocz tego polarka).. dopiero sie zmobilizowalam jakos po 30 tc.

[ Dodano: 2008-08-06, 17:35 ]
osita, moze i masz racje :-) poslucham Cie jako osoby bardziej doswiadczonej i nie wyrzuce tego polarka ! :-D

Tak swoja droga, pierwszy raz widze Twojego meza.. ma urode typowo hiszpanska :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
A kluseczka jest przeslodka :-)

Awatar użytkownika
Sandrusia
Gaduła nie do pokonania
Gaduła nie do pokonania

06 sie 2008, 17:42

osita, oj, witamy u Stycznowek :-D Bylam u Was na grudniowym watku - cos tam dretwo macie albo same leniwe kobitki co nie kwapia sie do pisania :ico_zly:

Co do pieluszek - dzieki za rady. W takim razie nakupuje tych najzwyczajniejszych bialych, bo mozna je szybko wybielic. (kurcze, japonskie proszki sa straszne - nie usuwja zadnych plam!!!)

[ Dodano: 2008-08-06, 20:03 ]
Myslicie, ze mi to wystarczy? Czy powinnam cos do tego jeszcze dokupic?
http://www.allegro.pl/item411044562_zes ... _cena.html

No i wybralam posciel, w sumie moglby byc komplet bez tego rozka i baldachimu, bo to uwazam za zbedne ale mowi sie trudno. Co o tym myslicie? Kolory fajnie i styl nie jak na odpuscie.
http://www.allegro.pl/item409494422_11_ ... onem_.html

No i lozeczko do zestawu - zalezalo mi na polce pod lozkiem.
http://www.nicebaby.co.jp/cgi-bin/baby_ ... ect&pk=358

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

06 sie 2008, 20:24

Sandrusia, piękne te rzeczy :-) szczególnie w komplecie pościeli się zapatrzyłam :-D komplet Aventa suprr do sześcianu, chociaż ja nie korzystałam ze sterylizatora tylko wyparzałam butelki we wrzątku...

a w tym łóżeczku da się te kółka zablokować i zniżać poziom leżenia dziecka??

donatka26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 sie 2008, 20:36

Sandrusia, śliczny ten komplet pościeli :-) :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
aniafs
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

06 sie 2008, 20:39

Ja też postanowiłam "podejrzeć styczniówki", zwłaszcza, że dwie już się pojawiły u nas na grudnióweczkach. Witam pozostałe mamusie stycznia 2009. Sandrusia, widzę na posterunku, ale coś milutka204 ucichła chwilowo, a byłam ciekawa co tam u niej i czy udało sie przegonić infekcję.
Sandrusia napisał/a:
Bylam u Was na grudniowym watku - cos tam dretwo macie albo same leniwe kobitki co nie kwapia sie do pisania
Aż tak źle nie jest, fakt czasami cisza jak makiem zasiał ale staramy sie jak mozemy. A duża część naszych grudnióweczek to już szczęsliwe mamusie, które swoim brzdącom poświecają uwagę i czas, a napewno się nie lenią.
W każdym bądź razie będę zaglądać do Was czasami.
Koleżnko Ositko, ależ cudowna fotka Carmen, jaka słodziara. Może byś na grudniówkach toszke cześciej umiliła nam pisanie takimi zdjęciami, co?
Sandrusia, super wypraweczka! A pościel, poprostu cudna dla mnie numer jeden!

asika82
4000 - letni staruszek

06 sie 2008, 21:46

Ja też postanowiłam "podejrzeć styczniówki",
no to ja tez bo rzeczywiście na grudniówkach raczej mało do czytania, nie jak to było u nas na kwietniówkach :-D Widzę,ze zakupy na tapecie- super sprawa. Śliczna pościel Sandrusia. Też mam ładna dla mojego Antosia tylko,ze w szafie. Okazało się jednak,ze chęć bycia z maleństwem jest silniejsza i mimo moich zarzekań synek śpi ze mną.

Awatar użytkownika
Marcia77
Wodzu
Wodzu

06 sie 2008, 21:57

ale sie dziewczynki rozkręciłyście...
Sandrusia Super zakupy.. :ico_haha_01:

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”