Awatar użytkownika
Shiva
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

09 wrz 2009, 18:49

Monika 25, co do badania, to glukozę trzeba mieć swoją (kupioną w aptece - zgodnie z zaleceniem lekarza albo 50 albo 75 gr). Wywar przygotowuje pielęgniarka, jest to kubeczek plastikowy płynu. Nie ma znaczenie ile gram masz, bo ilość wody jest taka sama (inny jest tylko czas pobierania krwi). Koniecznie weź ze sobą cytrynę, bo to diabelstwo jest mega słodkie, ale dzięki cytrynie lżej przechodzi przez gardło. Weź też jakąś łyżeczkę do wymieszania cytryny z płynem. Ja niestety nie miałam i efekt tego był taki, że na początku było oki, a końcówka okropna :ico_szoking: A i jeszcze jedno, najlepiej wypić na raz. Dziś przy mnie babka piła po łyczku i mało nie zwróciła :ico_noniewiem:

anusiek, mam nadzieję że mąż szybko dojdzie do siebie :ico_sorki: Z takimi urazami to nie ma żartów :ico_olaboga:

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 wrz 2009, 19:35

dorotaczekolada , ja bym sprobowala jednak u rodziny lub znajomych , bo odsetki maja wielki i przez takie pozyczk dlugi sie powiekszaja .
niestety bratu juz wisimy 500zl a rodzice wzieli nam pozyczke z banku,siostra sama tonie w dlugach i ratach. od kilku znajomych "drobne" juz pozyczalam wiec te opcje odpadaja...
jesli chodzi o badanie to prawda-pielegniarka rozpuszcza. mi dzis rozpuscila w zimnej wodzie i za bardzo rozpuszczone nie bylo :ico_noniewiem: takie paskudne grudy cukru pudru :ico_zly: cytryny nie mialam.. ja musialam pic malymi lykami bo ja haustem nie jestem w stanie nic wypic :ico_noniewiem: ale fakt ze najlepiej za dlugo w ustach tego nie trzymac bo mdli :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
anusiek
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

09 wrz 2009, 22:26

mi jakoś to przeszło przez gardło i szybko wypiłam. Cytryny nie miałam tylko czasem zapijałam wodą tą "cudowną mieszankę słodkośći"

ciekawe jakie będą winiki, mam mieć je jutro...

[ Dodano: 2009-09-09, 22:39 ]
http://babyonline.pl/ciaza_i_porod_ciaz ... lg_id=1612
tydzień po tygodniu.

Awatar użytkownika
Shiva
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

09 wrz 2009, 22:50

Ja niestety już mam wyniki. :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: Żeby było mi mało tego, że od 11 tygodni muszę leżeć, bo się szyjka uparła skracać, borykam się z chorą tarczycą, to jeszcze mam cukrzyce ciążową :ico_szoking: :ico_olaboga:
Wynik przy obciążeniu 75g
na czczo - 95
1h - 173
2h - 171
To jakaś masakra :ico_zly: Mam 1,5 tyg do wizyty u gina, ale postaram się dostać wcześniej skierowanie do diabetologa od lekarza rodzinnego. Oby się udało :ico_sorki: Bo czas jest teraz na wagę złota :ico_noniewiem:

Wynik z tarczycy też kiepski, jutro więc jeszcze muszę zaliczyć endokrynologa. Morfologia w normie, choć mam leukocyty podwyższone, ale tu to poczekam już na opinię gina.
Normalnie załamana jestem, bo ta dieta cukrzycowa jest straszna - wiem bo bratowa miała, z tym że u niej norma była przekroczona tylko o 1 a u mnie o 30 :ico_szoking:

anetka607
Trzy tysiące lat minęło...

10 wrz 2009, 08:44

Shiva, no to kiepsko, kurcze ja chyba też muszę sobie zrobić w przyszłym tygodniu, bo to przecież nigdy nie wiadomo, a jaka jest norma??

Awatar użytkownika
Shiva
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

10 wrz 2009, 08:58

anetka607, norma po 2h jest do 140, przy obciążeniu 75gr

anetka607
Trzy tysiące lat minęło...

10 wrz 2009, 09:07

a wystarczy dieta aby go obniżyć??

Awatar użytkownika
Shiva
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

10 wrz 2009, 10:01

Jeśli drakońska dieta po tygodniu nie przynosi efektów, wówczas w grę wchodzi insulina. Jeśli uda mi się dziś zdobyć skierowanie do poradni diabetologicznej, to może jutro uda mi się tam pójść i dowiem się czegoś więcej.

[ Dodano: 2009-09-10, 10:03 ]
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-m ... 35008.html

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 wrz 2009, 11:54

ja tez wyniki odebralam. cukier w normie. poza tym anemia i infekcja ukladu moczowego...
odmowili nam pozyczki z providenta :ico_placzek: jestem totalnie zalamana :ico_placzek: co mam robic???? :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
anusiek
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

10 wrz 2009, 12:28

odmowili nam pozyczki z providenta jestem totalnie zalamana co mam robic????
ojej to w providencie odmawiają :ico_szoking:

cieżko coś poradzić, ja bym chyba szukała pomocy u przyjaciół/ rodziny, starała się o pomoc socjalną (bo pożyczki na dłuższą metę nie mają sensu) lub złapała jakieś zajęcie dorywcze. :ico_noniewiem:

Też odebrałam wyniki i mam anemie i bakterie jakieś w moczu :ico_noniewiem:
z cukrem chyba ok. Jutro mam wizytę to będę te wyniki konsultować z lekarzem :ico_noniewiem:

Shiva przykro mi że tak masz pod górkę ciągle ze zdrowiem :ico_noniewiem: lekarze pomogą zapisz się na wizytę do diabetyka. Nie może być zawsze przecież źle.

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”