Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 sty 2008, 13:16

Cześć Dziewczynki i Dzieciaczki :-)
A ja to mam lenia przy niedzieli! Zuzek mnie tu zagaduje z leżaczka i taki szczęśliwy jak jej odpowiadam :-D
Zuzanka to musi jeść w nocy i nie oszukam jej smoczkiem. Chyba nigdy nie prześpi całej nocki. Ale nad ranem nie wstałam i zasnęła. No, tylko w nocy to już krzyczeć zaczęła,a nad ranem nie.

Awatar użytkownika
Justyna_Bochnia
Profesor Tik-takologii
Profesor Tik-takologii

06 sty 2008, 13:20

mama_zuzi1980, ja to robiłam n apodstawie tego opisu z neta i zawsze się udawało.

Witam trochę wam ułatwię tą instalacje winodwsa Xp.
1.Poprzerzucaj wszystkie ważne rzeczy czyli filmy,dokumenty,muzykę bo po formatowaniu nic nie będzie .
2.Jeżeli mamy ustawiony BIOS na instalacje za pomocą płyty to wsadzamy płytę z systemem i ponownie uruchamiamy komputer
3.Przy włączaniu komputera pojawi się komunikat przynajmniej powinien czy chcesz odpalić płytę coś w tym rodzaju i naciśnij spacje albo enter
4.Pojawi się instalowanie najpotrzebniejszych sterowników które będą potrzebne do kontynułowania instalacji systemu
5.Po instalacji przechodzimy do umowy licencyjnej trzeba ją zaakceptować tak jak wszędzie
6.Następnie pojawia się okno gdzie będziemy zmuszeni do formatowania dysku systemowego © formatujemy go systemem plików NTFS jeżeli tego nie zrobimy to będzie tak jak tu wcześniej wspomniano przy starcie komputera pojawi się komunikat który z systemów mamy włączyć bo nie został pierwszy system odinstalowany za pomocą formatowania dysku systemowego
7.Zostajemy jeszcze w tym oknie i po formatowaniu dysku na którym chcemy zainstalować system (windows XP) i możemy tam jeszcze pozmieniać partycje i rozmiar który jest na nich .
8.Następnie rozpocznie się instalacja w której będziemy musieli sprowadzić kod seryjny i ustawić ustawienia np strefa czasowa.
9.The End

A ja jestem u mamy. Pojechałam bo mi sie nudziło no i oczysiście M to sie chyba nei spodobało no ale po raz pierwszy się zbuntowałam hehe. Dzieciaczki wprost sliczniutkie tylko tulić i całowac. Ja chcę wyjechać na miesiąc do Wiednia z M... Ok bo Mała obudzona naszkrobię cos potem :)

Awatar użytkownika
Kicia10
Papla
Papla

06 sty 2008, 15:00

Justyna a dlaczego Twojemu M nie spodobało sie że pojechałaś do mamy??W końcu jest to Twoja mama i masz prawo ją odwiedzać,no ja bym też się zbuntowała w takiej sytuacji,nie daj się :ico_oczko:
Kocura dzięki Ci wielkie że napisałaś o tym schemacie dla maluszka żeby najpierw zabawa potem spanko i papu :ico_brawa_01: mój mały tak dużo teraz śpi,normalnie jestem w szoku :ico_szoking:
Eve próbowałam rano płukać,zaraz znowu to zrobię,już trochę lepiej,najgorzej to po nocy.
A mi sie normalnie teraz nudzi jak mały tyle śpi,hehe,zaraz sobie jakiś film obejrzę.
Mamo Zuzi miałam wieczorem dzwonić do brata i pytać sie jak się robi ten format ale Justyna już napisała super opis i myślę że sie uda :-)

[ Dodano: 2008-01-06, 14:03 ]
A mam do was pytanie dziewczynki.Robicie mleczko wcześniej dla maluchów??Ile takie zrobione mleczko może postać??

ewasiek
Korona za gadulstwo;-)
Korona za gadulstwo;-)

06 sty 2008, 19:06

hej dziewczyny, jestem w domku, bylismy w kielcach bo mialam egz. z angielskiego. zdalam :)
mialam wczoraj wizyte pediatry w kielcach, bo troche mnie ta przepuklina martwila, bo misio dostal od plastrow uczulenia. okazalo sie ze zadnej przepukliny nie ma, ze pediatra w osrodku zdrowia zle mi powiedziala. super co nie, placilam za plastry niepotrzebnie no i maly dostal uczulenia.p. doktor kazala mu wprowadzic zupki ze to poprawi mu prace jelitek noi kazala troszke mniej mu kaszki podawac bo to sprawia ze misio robi twarde kupki.
no tyle :-D
pozdrawiam

Awatar użytkownika
eve81
Trzy tysiące lat minęło...

06 sty 2008, 19:32

SłYSZAłYśCIE O TYM:

Komunikat w sprawie ulgi z tytułu wychowywania dzieci 2008.01.03 11:51
W dniu 5 września 2007 r. Sejm RP przyjął zmiany do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, wprowadzając wyższy limit odliczenia z tytułu wychowywania w roku podatkowym dzieci własnych lub przysposobionych.

Zmiany te mają zastosowanie do dochodów uzyskanych w 2007 r. Zatem już przy rozliczeniu za 2007 r. rodzice będą mogli skorzystać z nowej kwoty odliczenia, stanowiącej iloczyn liczby wychowywanych dzieci i dwukrotności kwoty zmniejszającej podatek, określonej w pierwszym przedziale skali podatkowej, tj. 1.145,08 zł (2 x 572,54 zł).

Nie uległy natomiast zmianie warunki korzystania z przedmiotowej ulgi. Tym samym z omawianego odliczenia mogą korzystać podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych, uzyskujący dochody opodatkowane na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej, wychowujący własne lub przysposobione dzieci:
- małoletnie,
- bez względu na wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymują zasiłek pielęgnacyjny,
- do ukończenia 25 lat uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty lub w przepisach - Prawo o szkolnictwie wyższym, jeżeli w roku podatkowym dzieci te nie uzyskały dochodów, z wyjątkiem dochodów wolnych od podatku dochodowego, renty rodzinnej oraz dochodów w wysokości niepowodującej obowiązku zapłaty podatku.

Odliczenie przysługuje wspólnie obojgu rodzicom. Określoną kwotę odlicza się od podatku jednego z rodziców lub od podatku obojga. W przypadku rodziców, w stosunku do których orzeczony został rozwód albo separacja, odliczenie przysługuje temu, u którego dzieci faktycznie zamieszkują. Jeżeli przez część roku dzieci zamieszkują u każdego z rodziców, odliczenie będzie odpowiednio dzielone między rodziców, stosownie do liczby miesięcy pobytu dziecka u danego rodzica.

Z omawianej ulgi mogą skorzystać osoby rozliczające się zarówno samodzielnie (PIT-36; PIT-37), jak i za pośrednictwem płatnika, tj. zakładu pracy (PIT-40) albo organu rentowego (PIT-40A). Przy czym warunkiem uwzględnienia przedmiotowej ulgi przez płatnika w rozliczeniu rocznym za 2007 r. jest złożenie przez podatnika - w terminie do 10 stycznia 2008 r. - oświadczenia, w którym:
- stwierdzi, że spełnia warunki uprawniające do skorzystania z ulgi (określone w art. 27f ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych);
- wskaże liczbę dzieci, na które przysługuje odliczenie;
- wskaże kwotę przysługującego odliczenia (obliczoną zgodnie z art. 27f ust. 2-5 ww. ustawy).

http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const ... 0&typ=news

Art. 27f.

1. Od podatku dochodowego, obliczonego zgodnie z art. 27, pomniejszonego o kwotę składki, o której mowa w art. 27b, podatnik ma prawo odliczyć rocznie kwotę, obliczoną zgodnie z ust. 2, jeżeli w roku podatkowym wychowywał własne
lub przysposobione dzieci, o których mowa w art. 6 ust. 4.

2. Odliczeniu podlega kwota stanowiąca iloczyn liczby wychowywanych dzieci i dwukrotności kwoty zmniejszającej podatek określonej w pierwszym przedziale
skali, o której mowa w art. 27 ust. 1.

3. Odliczenie kwoty, o której mowa w ust. 2, dotyczy łącznie obojga rodziców, z zastrzeżeniem ust. 4. Kwotę tę odlicza się od podatku jednego z rodziców lub od podatku obojga.

4. W przypadku rodziców, w stosunku do których orzeczone zostały rozwód albo separacja, odliczenie przysługuje jednemu z nich, u którego dzieci faktycznie zamieszkują, o ile spełnione są warunki określone w ust. 1.

5. Jeżeli przez część roku podatkowego dzieci faktycznie zamieszkują u każdego z rodziców, o których mowa w ust. 4, odliczenie przysługuje każdemu z nich, o ile
spełnione są warunki określone w ust. 1; w tym przypadku kwota odliczenia stanowi iloczyn liczby miesięcy pobytu dzieci u rodzica i 1/12 kwoty, o której
mowa w ust. 2.

Jednym zdaniem: do 10 stycznia( czwartek) trzeba złozyc te oswiadczenie do Urzedu Skarbowego jak tego nie uczyni sie, to nie bedzie mozna odliczyc sobie tej kwoty od podatku
a chyba nie warto darowac tego Państwu

a tu wzor tego oswiadczenia
http://www.gofin.pl/file.php?id=1047

ewasiek
Korona za gadulstwo;-)
Korona za gadulstwo;-)

06 sty 2008, 20:06

eve czy dobrze zrozumialam ze mozemy odliczyc na jedno dziecko 1145.08 zł?

Awatar użytkownika
eve81

06 sty 2008, 20:12

ewasiek, no własnie ja zbaraniałam bo wogóle tego nie kumam :ico_szoking: :ico_olaboga:

a przeciez szkoda stracić kaske :ico_noniewiem:

ewasiek
Korona za gadulstwo;-)
Korona za gadulstwo;-)

06 sty 2008, 20:13

eve wytlumacz o co chodzi bo ja w podatkach sie gubie

[ Dodano: 2008-01-06, 19:14 ]
ja tez tego nie kumam, ale moze jutro pojade do skarbowki i czegos konkretnego sie dowiem

[ Dodano: 2008-01-06, 19:15 ]
a moze ktoras z dziewczyn to zrozumiala

Awatar użytkownika
eve81

06 sty 2008, 20:25

ewasiek, znalazłam jeszcze w necie to:

"Od 1 stycznia 2007r. obowiązuje nowa ulga - ulga prorodzinna, związana z dziećmi wychowywanymi przez podatników. Jest to ulga z jednym wspólnym limitem dla małżonków.

Ulga podlega odliczeniu od podatku dochodowego po dokonaniu odliczeń z tytułu składek na ubezpieczenie zdrowotne.

W ramach tej ulgi prorodzinnej podatnik ma prawo odliczyć 120zł na każde dziecko, własne lub przysposobione (adopcja pełna i niepełna), które wychowywał w ciągu roku podatkowego. Wystarczy wychowywanie dziecka przez część roku podatkowego"

[ Dodano: 2008-01-06, 19:30 ]
tu jest to prosto napisane: http://www.pit.pl/ulga-prorodzinna/index.php

Lalka
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

06 sty 2008, 20:38

hej:) my juz po chrzcinach :-D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek