: 12 gru 2008, 22:27
ania25, od razu mowie ze moje nie sa tradycyjne tylko z kruchego czy tam polkruchego ciasta:
Podaje ilosci z przepisu ale ja je musialam zmodyfikowac.
75g masla
1 jajko
270g maki
100g cukru
ok 50g miodu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
przyprawy (ja robilam z cynamonem, imbirem i odrobina wanilii, potem z przyprawa do piernika, a ostatnie z przyprawa do piernika i kakao)
Przesiac make z przyprawami, dodac cukier, maslo posiekac z maka i rozetrzec az powstanie cos na klsztalt okruchow chleba, dodac rozmacone jajko z miodem i mieszac az zrobi sie ciasto (nie urabiac za dlugo bo ciasto kruche tego nie lubi)
odstawic na 30 min, rozwalkowac, wyciac ciasteczka i wlozyc do piekarnika na ok 15-20 minut. i gotowe - w tym wydaniu trzeba sie bardziej pobabrac, ale nie trzeba czekac 2 tyg. zeby dojzaly
Podaje ilosci z przepisu ale ja je musialam zmodyfikowac.
75g masla
1 jajko
270g maki
100g cukru
ok 50g miodu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
przyprawy (ja robilam z cynamonem, imbirem i odrobina wanilii, potem z przyprawa do piernika, a ostatnie z przyprawa do piernika i kakao)
Przesiac make z przyprawami, dodac cukier, maslo posiekac z maka i rozetrzec az powstanie cos na klsztalt okruchow chleba, dodac rozmacone jajko z miodem i mieszac az zrobi sie ciasto (nie urabiac za dlugo bo ciasto kruche tego nie lubi)
odstawic na 30 min, rozwalkowac, wyciac ciasteczka i wlozyc do piekarnika na ok 15-20 minut. i gotowe - w tym wydaniu trzeba sie bardziej pobabrac, ale nie trzeba czekac 2 tyg. zeby dojzaly