79anita
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

03 cze 2008, 22:24

Karolina i tak trzeba:) zdjecia super a stroisz ta swoja dziewczynke a Amelce wloski zaczely rosnac:) jeszcze troche i zaczniecie dziewczyny wydawac kaske na spinki troche wam zazdroszcze ale mojego Kacpra tez mozna wystroic;) tez sie przymierzam do zakupu fotelika
Kacper dalej jezdzi w kolysce tylko ja szukam czegos na alegro za nieduże pieniazki bo chce mu kupic tez rowerek...
Aga to dobrze ze zdrowi jestescie bo szkoda by bylo pogody na choroby... ja tez uwazam szczesliwa mama to dobra mama dla dziecka ja jak sobie wyjde i poszaleje to potem mam naladowane baterie i wiecej cierpliwosci... ale tez jest cos w tym ze nawet jak mozna wkoncu gdzies wyskoczyc to mysle o Kacprze czy Rysiek sobie poradzil z usypianiem itd.

[ Dodano: 2008-06-03, 22:35 ]
Agaso milo was widziec Wito kawal chlopa:) mysle ze za rzadko nas odwiedzasz :ico_nienie:
u nas pogoda piekna dzisiaj caly dzien na podworku, bylismy na miescie potem aby uniknac poludnia wrucilismy a po poludniu na pizze a Kacper do piachu co ja z nim bede robic jak przyjda deszczowe dni on juz sie tak przyzwyczail do tych naszych spacerkow a ja mam ramiona spalone i nogi poobcierane:)
Kasia ja tez sie zastanawiam co by tu dawac mowego nie chcę za duzo jogurtów i serkow bo boje sie skazy bialkowej podobno za duzo nie mozna parowki tez nie nalepsze bo tluste a przecież nie bede codziennie jajecznicy smażyć ...
dajecie truskawki ja gniote z jogurtem albo dodaje do kaszki wlasnie pszennej na gesto... a jak z czeresniami i czy dajecie dwa dania na obiad bo ja dalej zupki na gesto z mieskiem raz zrobilam pulpety z indyka ale Kacper wybrzydzal ...

Awatar użytkownika
martuunia1
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

04 cze 2008, 09:40

cześć Dziewczyny!!!

Czytam Was codziennie ale ostatnio nie za bardzo miałam czas coś napisać.... :ico_olaboga:

Pruedence śliczne zdjęcia Tosi na kocyku,wygląda jak dama :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: !!!

Kasiu ja daję Neli mleczko-ryżowo-kukurydziana i mleczno-ryzowe.

Anita ja robię jej czasem 2 a czasem 1 danie.Je i zupki i drugie dania.Nelcia ma 6 ząbkó więć z gryzieniem nie ma problemów.Nie daje jej jeszcze truskawek.Natomiast nie potrafie odmóić czekolady :ico_wstydzioch:

Aga super że jesteście zdrowi!!!

Agasko Wito jest jest śliczny!!Zaglądaj do Nas czsciej!!!!

Karolina super ten nowy wózek i Amelka prezentuje się cudownie!!!Śliczne zdjęcia zwłaszcza w tej sukience w przerwie raczkowania :-D !!!

Powiem Wam że ja uwielbiam spędzać zcas z Nelą i Adamem ale czasem fajnie się wyrwać tylko we dwoje!!!Lubię też zcasem pójść sobie gdzieś sama...Każdy z Nas potrzebuje chwili odpoczynku a małą tęsknota też jest wskazana wiec jak się tak godzinkę czy dwie stęsknię za Nelą to dobrze to robi i mnie i jej :-D !!!
Muszę uciekać!!!

Awatar użytkownika
kasia1983
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

04 cze 2008, 10:17

my fotelik juz zmieniliśmy i wyszlo to na dobre bo Łukaszek juz nie marudzi (JAK SIEDZIAL TYŁEM DO JAZDY TO SIĘ DENERWOWAL ZE TATUSIA NIE WIDZI :-D )

czyli te kaszki różnią się tylko zawartoscia glutenu? a może ktoreś są bardziej syte czy coś takiego?
Proszę napiszcie co tak wogóle te wasze pociechy jedzą bo ta moja kruszynka tak kiepsko je i juz jest w dolnej granicy normy wagowej :ico_noniewiem: zaczynam sie martwić czy ja do cholery źle gotuję czy co

Awatar użytkownika
karolina-ch
Śmigam już bez trzymanki po forumku

04 cze 2008, 10:29

no wlasnie apropo jedzenia, moja mala wage ma az za dobra ale juz od jakiegos czasu stalo sie to rutyna i nie wiem czy cos jej zamienic na cos innego czy tak moze byc:
6-7 mleczko z kleikiem 210ml
10 zupka (albo sloiczek albo moje gotowane), mysle ze kolo 190
13-14 kaszka na gesto smakowa mleczno-ryzowa na wodzie
16 mleczko z kleikiem 210
18 albo deserek, albo jogurcik lub serek z ciasteczkiem wkruszonym
20:30 mleko z kleikiem 210 i ide lulu :)

u nas to juz tak w sumie od dluzszego czasu, ale mam problem taki, mala lubi chrupki jesc i wie jak je jakos sobie pogryzc, po kawalku ciasteczka zje, czekolade uwielbia, ale czasem jak je zupki zwlaszcza moje a staram sie dawac tam cale kawalki ryzu lub makaronu to jak jej zle wpadnie lub zachomnikuje w polikach i potem wymiotuje nam, nie dzieje sie to az tak czesto ale czasem, ona ma tylko 2 zabki na dole ale wiem ze trzeba dziecko uczyc juz gryzc nawet jak ma gole dziaselka, wiec nie wiem jak to robic, ale dwa dni temu dalam jej zupke ze sloika taka juz od 10 miesiaca i jadla i nie bylo wiekszych problemow, aha i nie daje jej drugich dan bo sie boje ze np. kurczaczka mi nie pogryzie i sie udlawi a skonczy sie wymiotami, prosze poradzcie mi co robic

79anita
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

04 cze 2008, 11:00

ale mam lenia:( zamiast skorzystać ze Kacper spi i posprzatac to szwedam sie po mieszkaniu...
co do jedzienia u nas wyglada to tak:
7-8 mleko z kaszka ryzowa 210
11-12 albo jajecznica albo parowka albo serek albo jogort
2-3 obiadek albo sloiczek albo samam gotuje Kacprowi z moich wynalazkow najbardziej podchodzi krupniczek najczesciej dodaje do zupki kasze kukurydziana jeczmienna albo mannne albo je znami jak robie rybe ( gotuje kacprowi) mlode ziemniaczki i uwielbiany przez mojego syna kalafior
5 -6 owoce wspomniane truskawki z jogurtem monte albo banan z jablkiem
20 mleko z kaszka ryzowa albo kasza na gesto z owocami z bananem albo ruskawkami
24 mleko z kaszka ryzowa
u nas wszystko jest ruchome bo nieraz jak idziemy gdzies dalej to na drugie sniadanko daje jakas przekaske jak wlasnie maly serek wtedy daje ok 12 juz obiadek i jedziemy np na grila czy plenerek.

[ Dodano: 2008-06-04, 11:36 ]
a ja dalej nic nie robie:) pogoda sie zepsula u mnie pochmurno chlodniej i chyba cisnienie spadlo bo strasznie chodze przygaszona...
znalazlam fajny przepis w gazecie:
miesko mielone chyde czyli chyba indyk mysle ze z cielecinki tez by wyszlo , jajo przepiórcze i kaszka kukurydziana nac pietruszki formujemy kulki zalewamy woda i gotujemy dodajemy pokrojony por i dwie mrozone sliwki i dusimy podajemy z ryzem. wiek wskazany to 11-12 miesiecy.

Awatar użytkownika
Pruedence
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

04 cze 2008, 11:55

A ja wrócilam z Tośka do Krakowa, bo dziś jak wstałysmy to lało i było 13 stopni, a na taka pogode to nie ma tam co robić.

Co do jedzenia to u nas jak zwykle z tym są mega problemy. Jesli chodzi o kaszke pszenną to wydaje mi się być bardziej syta od ryżowej, ale jest w niej gluten, Tosia ją je io jej smakuje, jest tylko mały problem bo teraz nie ma w sprzedaży samej pszennej tylko zawsze mleczno pszenne a jak chce jej zrobić do butli to albo jest za gęsta albo niedobra w smaku.
Generalnie u nas tez od dłuższego czasu taki sam schemat jedznia:
8-9 kaszka owocowa 180ml
12- obiadek zazwyczaj słoiczek gerbera ale twardo postanawiam ją do moich dań przekonać :ico_olaboga:
14- kleik ryzowy 12-150ml
17- deserek- owoce albo monte
19- kaszka owocowa 220ml
24- kliek 150ml

Wczoraj dałam jej koktalij truskawkowy bo sobie robiłam a jak mama je to Tosia zawsze chce to własnie zjeść, zjadła pare łyżeczek bo wolałam nie przesadzać na piewrszy raz.Ale w słoiczkach owoce z truskawkami je już od paru miesięcy.
Poza tym między posiłkami podjada trosze róznych rzeczy, wczoraj np, domowego pasztetu próbowała.
Ona ma nadal dwa zęby i jak jej się nie da drobnych kawałków to się krztusi :ico_placzek: bo połyka w całosci i nie chce rozciamkać.

Czy wasze dzieci też tak dają w kość, dzis to normalnie mam dość,całydzień tylko na rączki i bawić się ze mna, a jak zostawie samą to wrzask dziki jest, normalnie mam dość, może to pogoda dzisiejsze bo cos cisnienie chyba złe bo mnie głowa boli.

Yvone
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

04 cze 2008, 21:03

Czytam WAs regularnie i jestem na bieżąco, ale musze przyśpieszyć z praca i stąd nie mam za dużo czasu.
Aga super, że dzieci zdrowe. Vito rzeczywiście pięknie wyrusł. Zdjęcia piękne. Amelka już w nowym foteliku, a my to nawet nie wiemy czy sie przymierzać do kupna, chyba dopiero w lipcu/sierpniu, bo na razie mieści sie w kołysce, a zreszta Amelcia jest malutka. Nel na rowerku, super.
Co do jedzenia, to Wasze dzieci jedzą naprawdę super, bo moja Amelcia
6.30 około 150 mleka z kasza
10.30 1 czasem 2 kromki chleba z miodem, dżemem jajkiem lub wędliną i 120 ml kako lub kawki inki na mleku
14 190 ml obiadku
i tu czasem cały jogurt, czasem truskawki z jogurtem lub śmietaną lub banan i jabłko
19 140 gram kaszki na gęsto i około 100 ml mleka z kleikim na popitkę. Zadowolona to jestem z kolacji, a reszta, to jak się uda.
Ona je w ogóle mniej niż rówiesnicy, ale widocznie jej tyle wystarcza, a wmuszanie kończy się wymiotami. Czasem na spacerze zje kromkę chleba lub kawałek bułki.
Amelcia tak jak KAcperek Anitki uwielbia piaskownicę i może siedziec w niej godzinami i jest bunt, kiedy ją zabieram. Muszę jej zakupić zabawki do piasku.
A i muszę powiedziec co nowego. Dzisiaj po raz pierwszy moje dziecko samo stanęło i to bez podpierania się. Co prawda na chwilkę, ale tak pare razy. Wczoraj też pierwszy raz przeszła (poza łóżeczkiem i dwoma krokami przy kanapie), trzymając się kanapy, a potem kanapa, stanęła, odwróciła się, złapała ławę i kawałek do ławy. Oj kombinuje mała kombinuje.
I ten ogrodek muzyczny, który poleciła mi Wisieńka jest rewelacyjny. Amelcia gra na nim godzinami i macha pupą, przechyla się do przodu i tyłu i kręci namiętnie głową. Wygląda to przekomicznie, ale na słowa Amelcia taniczyć, właśnie tak robi. Ojciec też nauczył ją cześc, podaje ręke (wcześniej to robiła) ale teraz woła teść.
Kasiu jak się martwisz tym, że Łaukaszek stracił łaknienie, to zrób mu posiew moczu i w ogóle badania moczu. Wtedy będziesz miała pewność , że jest w porzadku i taka jego uroda lub, że jeszcze trzeba coś zrobić. Ja tak robiłam, bo Amelka tez mało je i też jest w granicach dołów z wagą. Pewnie wyjdzie dobrze wszystko, bo on taki ruchliwy, z tego co pamiętam, jak Amelka, a to ma wpływ na wagę.

Awatar użytkownika
karolina-ch

04 cze 2008, 22:15

to miod mozna? ja slyszalam ze dzieciom to raczej nie, i kawe inke?? :ico_noniewiem: no ja nie wiem, ja malej staram sie dawac po troszku chlebka z maselkiem ale ona duzo nie zje, dzis dalam jej jajeczniczke na maselku i chlebek z malselkiem i zjadla polowe :ico_brawa_01: miny takie robila jakby jadla kupa ale troche zjadla

ja musze zaczac jej robic po troszku jakies drugie dania ale nie wiem czy to nie za wczesnie, poza tym wszystko wiaze sie z czasem

dzis mialam trzeci raz jazde 2 godzinki, jak wrocilam to bylam tak zmeczona ze szok :ico_szoking: ale bardzo zadowolona moja motywacja caly czas rosnie i staram sie nie zniechecac :ico_brawa_01:

[ Dodano: 2008-06-04, 22:18 ]
aha a moja amelka jak na siedzaca mowie jej tany tany tany i zaczynam sie ruszac to ona na siedzaco podskakuje i sie buja i sama cos tam nuci tez wyglada to swietnie, a poki co ladnie zaczyna raczkowac, po kilka kroczkow i sobie siada a potem dalej :ico_brawa_01: , gada przy tym na calego tlyko ze staniem to dziwnie, rwie sie ale sama nie podciaga sie np o meble tylko za rece i jak juz stoi to tymi stopami tak wierci, kreci, kombinuje, ale jest przeszczesliwa jak ja ktos trzyma i moze sobie postac :ico_oczko: :ico_oczko: :ico_oczko:

[ Dodano: 2008-06-04, 22:19 ]
a moze sprobwac malej chlebka z nutella? co myslicie?po kawaleczku

agasco
Nakręcona katarynka
Nakręcona katarynka

04 cze 2008, 22:41

witam was dziewczyny
u nas schemat żywienia prawie regularny :ico_haha_01:
przed 6 mleko 210ml
8-9 kaszka na mleku 150ml lub kanapeczka lub jajecznica czytaj: 2 śniadanie :-D
drzemka ok 1 h
po drzemce deserek albo owoce lub jogurt
ok. 14 obiadek- czasem słoiczek czasem moje specjały
drzemka o 16
poźniej róznie czasem mleko 210 ml z łyżeczką kleiku lub 2 część obiadku
po 20 kaszka "smaczny sen"na mleku 150ml
zdarza się że w nocy ok 2 wstaje i chce mleko wypija wtedy210 ml
a pomiędzy tym wszystkim podjada flipsy,biszkopty,wafelki itp...
pije bobofruty i herbatkę ostatnio zakupiłam pomarańczową-rewelacja
niedaje czekolady i dżemu nawet miodu chyba nic tak słodkiego :ico_wstydzioch:
zastanawiam się czy maluchy mogą jeść zupy -chłodniki?
stosuje też dania z reklam-poradników nestle ,które przychodzą mi pocztą.
karolina-ch, ja zawsze kroje w drobne kawałeczki kurczaka czy widelcem rozdrabniam i mieszam razem z ryżem czy ziemniak. na talerzyku ,nie podaje osobno robie tak zeby troszke przypominało danie ze słoika-dopóki niema ząbków :-|

[ Dodano: 2008-06-04, 22:47 ]
Obrazek

Awatar użytkownika
karolina-ch

04 cze 2008, 23:10

agasco ja tez tak robie ale i tak jakos dziwnie mala reaguje czasem, lece spac jutro sie odezwe, papapap

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”