Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

05 lip 2010, 15:10

chociaz Marcel strasznie sie poci :ico_olaboga:
- a czy on dostaje witamine D ( devikap albo vigantol)?

Super,ze juz pije z niekapka,moj synek tez szybko zalapal.Zuzka narazue trzyma jedna raczka butelke i ta druga cos probuje...

anetka607, powodzenia w pracy :ico_sorki:
potem wracalismy przemoczeni i utytlani w piasku :ico_oczko:
- ahh,ile razy my tak z mezusiem,jeszcze przes slubem :ico_wstydzioch:

Moj edzieci tez spia w samych pampersach i przy otwartym oknie :ico_brawa_01:
już wzięłam leki na przeziębienie i mam nadzieję ze szybki mi to minie
- trzymam kciuki :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:
to juz jutro... pewnie miejsca nie mozesz sobie znalezc... trzymam kciuki!!!!
- dobrze to ujelas,nie wiem co mam ze soba zrobic,wciaz odkladam pakowanie,jakby to cos mialo opoznic :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek:
egzaminy pozdawane
- super,to teraz odpoczywaj,nalezy ci sie :ico_brawa_01:

leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

05 lip 2010, 15:19

a czy on dostaje witamine D
dostaje, 5 kropelek dziennie
tez czytalam o tym :ico_noniewiem:
dzwonilam do naszej przychodni ale nasza pielegniarka na urlopie, ale 28ego mamy wizyte u lekarza to pogadam z babka :ico_oczko:

Helen za wakacje :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

babcia z dziadkiem pewnie sie nie moga wnuczki doczekac co??

a nie wiem czy wam pisalam ze moja mama z bratem przylatuja pod koniec lipca!!!!!!!!!!!!!!!! :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
co prawda na tydzien ale dobre i to :ico_brawa_01: :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

iw_rybka, trzymaj sie i pamietaj ze jestesmy z wami myslami i trzymamy kciuki :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

05 lip 2010, 18:42

5 kropelek dziennie
- az 5? U nas kaza dawac 1 dziennie.

leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

05 lip 2010, 19:32

no tutaj 5, moze inne "stezenie" jest :ico_noniewiem:

Marcel juz padl, strasznie marudny juz byl

Awatar użytkownika
geheimnis
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

05 lip 2010, 19:53

Rybeńko trzymam kciuki ze wszystkich sił !!! Trzymaj się

Helen,gratuluję serdecznie pozdawanych egzaminów.W końcu troszkę spokoju będziesz miała. :ico_brawa_01:
a w co go ubierasz? ja jak jest tak tragicznie goraco to w samym pampersie mala trzymam
No moja NAtka tylko pozazdrościć moze.Nie rozbiorę jej do samego pampersiaka bo by się tą uprzężą strasznie pozacierała,a ta skórka taka delikatna.Także najmniej to może mieć cieniutkiego bodziaka na sobie.
W nocy za to otwieram wszystkie okna,tak ze się w mieszkaniu wietrzy.Otwieram wszędzie tylko nie u nas w sypialni,ale drzwi są szeroko otwarte i świeże powietrze i tak wpada.A jak się zrobi chlodniej to przykrywam ją pieluchą flanelową,lub złożonym na pół prześcieradełkiem
Nie mogę inaczej bo mamy sypialnię od strony ulicy i w nocy samochody i autobusy nam hałasują niestety :ico_zly:
leona napisał/a:
5 kropelek dziennie
ło matko jedyna.faktycznie przedziwnie.my też tylko jedną podajemy Natuśce
geheimnis, zdrowka duzo :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:
Dzięki wielkie.myślę że jak tak szybko zareagowałam z lekami to się choróbsko z tego nie rozwinie :-)

leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

05 lip 2010, 20:00

faktycznie przedziwnie.my też tylko jedną podajemy Natuśce
no a ile jednostek wit D ma jedna kropla??

[ Dodano: 2010-07-05, 20:06 ]
na jakims forum znalazlam cos takiego :ico_oczko:

"Wpadł mi w ręce ciekawy artykuł na temat podawania witamin, z którego wynika, że tylko 14% dzieci otrzymuje odpowiednią ilość vit D3.
Dobowe zapotrzebowanie na D3 w wieku od urodzenia do ukończenia nawet 6 roku życia to 400 IU (jednostek międzynarodowych) = 10 mikrogram - uzyskiwanego zarówno z diety jak i preparatow farmakologicznych!!

i w poszczególnych preparatach:
Devikap: 1 kropla 500 IU
Vigantol: 1 kropla 666 IU
VitaD: 1 kapsułka 400 IU

niektóre osoby podają tran - norweski (Mollers) w 5 ml zawiera dokładnie 400 IU

zaś Cebion Multi w 4 kroplach ma 133 IU

Pokarm kobiecy zawiera zaledwie 15-50 IU w 1 litrze - suplementacja jest zatem konieczna, ale przynajmniej u nas utarlo sie podawanie 2 kropli!!! Za duzo!!!
"

a u nas jedna kropla ma 80 IU czyli piec kropel to wychodzi akurat 400IU :-)

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

05 lip 2010, 23:38

moze inne "stezenie" jest :ico_noniewiem:
- moze tak :ico_noniewiem:

Moja Zuzka tez marudna,miala stan podgoraczkowy,chyba nam sie zębole szykuja :-D
Trzymaj się
= dzieki :ico_sorki:

Awatar użytkownika
Helen
Cyber rusałka
Cyber rusałka

05 lip 2010, 23:47

iw_rybka, o ktorej jutro ruszacie? macie juz konkretna date operacji?
,chyba nam sie zębole szykuja
:ico_brawa_01:

leona, Marcelek juz taki duzy chlopczyk na tym zdjeciu w podpisie :-)
to się choróbsko z tego nie rozwinie
oby :-)

Awatar użytkownika
Shiva
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

06 lip 2010, 09:20

Witajcie

Zaganiana ostatnio jestem :ico_olaboga: W piątek trzeba było poprać i posprzątać po wyjeździe, w sobotę cały dzień na grillu u teściów, w niedzielę rano ze znajomymi n plaży a po południu u znajomych w domu. Przyjechał też Kubuś z rodzicami - i o dziwo tym razem Justynka nie miała problemów z akceptacją swojego kolegi :-D Ślicznie się razem bawili na kocu :ico_sorki: Wczoraj rano wizyta u rehabilitanta, potem kino i Zaćmienie, na koniec zakupy. Ehh wróciłam taka padnięta, że marzyłam tylko o odpoczynku :ico_sorki:

Wiem, że obiecałam fotki, ale nie miałam nawet za bardzo sił i czasu sprawdzić pocztę a co dopiero zgrać zdjęcia. Ale już sie poprawiam :ico_oczko:

Obrazek
Obrazek
i to mój strój na wesele ;-)
Obrazek

Mam do was pytanie. Czy Wasze dzieci też maja ostatnio problemy ze snem?? Muszę kilkakrotnie usypiać małą, zanim mi uśnie na dobre. Jest padnięta, wykończona, wydaje się że śpi, władam ja do łóżeczka, niby jest ok, ale po chwili zaczyna sie kręcić i rzucać, ostatecznie ląduje na brzuszku i jest w pełni rozbudzona. Załamuję już ręce, bo czasem tak jak dziś zajmuje takie usypianie nawet godzinę, a efekt jest taki, ze ona i tak nie śpi. Zastanawiałam sie czy to przez upały, ale nawet jak jest chłodno w mieszkaniu to nic nie zmienia....
Kurczę piszę tego posta już 1,5 godziny,w międzyczasie usypiam małą, ale słyszę że już znowu jest ryk. Muszę lecieć. Odezwę się w miarę możliwości ....

Awatar użytkownika
geheimnis
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

06 lip 2010, 09:23

Witam
Natuśka właśnie robi sobie poranną drzemkę.Dziś obudziła mi się o 6 rano,więc teraz ją nakarmiłam i bardzo ładnie zjadła :ico_brawa_01: ,ale o tej porze jest chłodno więc pewnie dlatego :ico_noniewiem: no i właśnie śpi sobie pod prześcieradełkiem przy otwartym oknie :-D
no a ile jednostek wit D ma jedna kropla??
No i widzisz,już wiadomo o co chodzi.Moja natka dostaje od urodzenia devikap.Do tego od miesiąca przyjmuje cebion multi,na razie 3 krople.od ukończenia 6 miesiąca mam jej podawać 4 kropelki.Do tego przecież jeszcze w mleku modyf jest chyba D3,więc jak się tak dłużej nad tym zastanowić to moja córcia wcale mało tej witaminy to nie dostaje. :ico_szoking:
Moja Zuzka tez marudna,miala stan podgoraczkowy,chyba nam sie zębole szykuja :-D
no no,proszę.kolejna niuńka z zębolkami na naszym wątku.
Ja pytałam ostatnio pediatrę o ząbki Natki,bo już widać takie kropeczki,dziąsełka się zmieniły ale powiedziała ze jeszcze sobie poczekamy. :ico_haha_02:

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”