Właśnie wróciłam od lekarza. Mamy przejść na Nutramigen 2. Czy któraś z was przechodziła z NAN 1 na Nutramigen 2? Ciężko było? Spróbuję mu dawkować najpierw 1 miarka Nutramigenu, a reszta NAN, na następny dzień 2 miarki Nutramigenu itd., może tak będzie mu łatwiej się przestawić.
Dostałam taką ulotkę, gdzie jest napisane, że to mleko można mieszać z soczkami (np. jabłkowym) w proporcji 1:1 dla polepszenia smaku lub dosładzać glukozą albo dodawać bezmleczne kaszki z owocami. Czy wy też tak robicie?
Proszę napiszcie, ile kosztuje Nutramigen na receptę. Z góry dziękuję.
[ Dodano: 2007-04-18 ]I jeszcze jedno pytanie. Mój mały był na NAN 1 odkąd skończył 1,5 miesiąca. Czy to możliwe, żeby dopiero teraz odezwała mu się alergia na to mleko? Dodam, że od urodzenia mam ten sam proszek do prania ubranek, a kąpię go w emulsji Oilatum.
Objawy ma takie:
- suche, jakby polakierowane, bezbarwnym lakierem policzki + małe krostki na brodzie
- po bokach i na piersiach i trochę na brzuszku suche, łuszczące się plamy, które czasem czerwienieją
- ciągłe furkanie na nosku
- czasami w ciągu dnia napada go atak kolki. który trwa 5-10 min i przechodzi
- często ulewa nadtrawionym pokarmem
Pediatra powiedziała, że to nie jest skaza białkowa, bo od pasa w dół i na plecach ma czyściutką skórę, a w przypadku skazy miałby zmiany na całym ciele, ale powiedziała, że najlepszy byłby dla niego Nutramigen, bo po co ma mieć wysypkę, męczyć się, skoro można temu zapobiec. Powiedziała, że jak będzie starszy, to spróbujemy przejść na inne mleko i jeśli pojawi się znowu wysypka, to da skierowanie do poradni alergologicznej na testy. Teraz Miko jest jeszcze za mały. Czy któraś z was, była już ze swoim dzieckiem na testach?
Na razie czeka nas przyzwyczajenie się do Nutramigenu