maua, nadal jak pójdziesz do lekarza w przychodzi NFZ to on albo zrobi ci cytologię, albo wypisze na nią skierowanie. Przynajmniej powinien. U mnie wygląda to w praktyce tak, że proszę lekarza o skierowanie a on: "A po co pani? A czemu już pani chce robić kolejną, przecież można robić co 3 lata? Przecież ostatnio (czyli 2 lata temu) miała pani dobre wyniki. Niechże się pani jeszcze wstrzyma... szkoda kusić losu"
i to mi lekarz mówi. Oczywiście wiadomo, ze chodzi o pieniądze, bo gdyby tak każda kobieta chciała co rok robić cytologię...
A jeśli chodzi o ten limit, to teraz jest taka akcja "Wybierz życie"
http://www.amp.edu.pl/pol/index.php?str ... 41&am=1185 i w związku z tą akcją robią bezpłatną cytologię w placówkach w całym kraju.
[ Dodano: 2007-03-28 ]Sosna pisze:ja dostałam ostatnio z NFZ zaproszenie na cytologię.... mam 25lat :), moze w Małopolsce jest niższy limit wiekowy
Własnie zajrzałam na stronę tej akcji "Wybierz życie" i te badania cytologiczne są dla kobiet od 25 roku życia
No i co to za sprawiedliwość. Myślę, że nie jestem mniej narażona na raka szyki macicy tylko dlatego, że mam 2 lata mniej. Powinno być dla wszystkich kobiet które rozpoczęły współżycie, a już na pewno dla tych które rodziły, choć nie mają jeszcze 25 lat...