Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

26 cze 2007, 13:33

mam schab - wiec rolade wołową riterki przerobię na wieprzową :ico_haha_02:

Awatar użytkownika
babe_boom
4000 - letni staruszek
Posty: 4341
Rejestracja: 12 mar 2007, 17:58

07 lip 2007, 20:01

Roladki z kurczakiem curry

Składniki:
2 łyżeczki oliwy z pestek winogron
1 średnia drobno pokrojona cebula 1 mały zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżeczki łagodnej pasty curry
1 1/2 łyżki soku z cytryny
455 mielonego mięsa z kurczaka
3 łyżki tartej bułki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 płaty mrożonego ciasta
francuskiego
1 łyżka mleka do smarowania 1 łyżka ziaren sezamu

Sposób przygotowania:
1 Na małej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć czosnek i cebulę, aż będzie miękka.
Połączyć z pastą curry i lekko podgotować.
Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Odstawić. Wyrobić mięso z bułką tartą, solą, pieprzem i kolendra, dodać masę cebulową z curry.
Dokładnie wymieszać.
2 Na blacie kuchennym położyć płat rozmrożonego ciasta francuskiego i przeciąć go na pół.
1/4 nadzienia nałożyć grubo wzdłuż przez środek ciasta na szerokość 1 1/2 cm.
Jeden brzeg ciasta zwilżyć wodą, a drugim brzegiem przykryć nadzienie i całość zrolować.
Lekko docisnąć, by zalepić.
Roladę podzielić na 4—5 równych części.
Podobnie postąpić z drugą połową i z drugim płatem ciasta.
Posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Przenieść na płytką blachę do pieczenia.
3 Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C lub poziom gazu „5" i piec dalej przez 15 minut na złotobrązowy kolor.
Podawać na gorąco jako przekąskę.
Piec w temperaturze 190°C

agata_86
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza
Posty: 20
Rejestracja: 23 kwie 2007, 09:07

16 wrz 2007, 13:07

robiłam to kiedys. pyszny przepis

Awatar użytkownika
GLIZDUNIA
Wodzu
Wodzu
Posty: 16362
Rejestracja: 09 mar 2007, 07:29

28 paź 2007, 11:21

chcialam powiedziec ze ronilam te roladki z serkiem feta-pyszne.....i jeszcze te piersi krojone w kotke z majonezem i jajkiem...bossskie...moj A. to uwielbia! :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Patrycja.le
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2070
Rejestracja: 08 mar 2007, 12:45

12 lis 2007, 13:42

Mój mężuś miał w sobotę urodziny i postanowiłam po eksperymentować. Zrobiłam roladki i placuszki. Wszystkim bardzo, bardzo smakowało :ico_brawa_01:
Dziękuję bardzo za przepisy :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Natashka
Miss zgubnych kilogramków
Posty: 9704
Rejestracja: 07 mar 2007, 17:06

08 sty 2008, 00:38

oj wykorzystam przepisiki na te zawijasy i te "ala racuchy" ...
juz mi slinka cieknie a nie moge nic tknac bo na diecie afeee

sak84
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 1
Rejestracja: 04 mar 2008, 12:33

04 mar 2008, 12:59

oj jak tak chwalą to i ja może dla wybrednej rodzinki przygotuje te roladki, , przyznam że sama nazwa odstrasza, lubię gotować ale proste potrawy, ale dla francuskich podniebień muszą mieć niezwykły smak dlatego podam pychotkowy przepis na kurczaka w winie

szybki i prosty
zamiast wątróbek można dać sam ryż i pieczarki

kurczaka przyrządzamy jak zwykle w piekarniku
ale najpierw nasmarujemy go masełkiem i nadziejemy oraz dodamy farszu
może być dowolny niżej jest przepis z wątróbką , pyszne tak mówi mój mąż, ja za wątróbka nie przepadam wiec jak robie kurczaka pod siebie to tylko z pieczarkami i ryzem
Uwagi:

Pieczenie: 45 minut
Czas przygotowywania: 30 min.

Dodatki: Krokiety ziemniaczane, sałatka z pomidorów.

Kurczaka należy piec najpierw piersią w dół, potem go obrócić i upiec na złoty kolor. :ico_oczko: smacznego!!:)

aniulek
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3286
Rejestracja: 05 gru 2007, 14:16

04 mar 2008, 16:25

Fajne przepisy-spisałam sobie i będę próbować :-D

Mój przepis na skrzydełka:

marynata:
ok 100 ml sosu sojowego
łżeczka cukru
trochę imbiru w proszku
zmiażdżony ząbek czosnku
mozna dodać odrobinę papryki w proszku

W tek marynacie obtaczam skrzydełka ,wstawiam do lodówki na min,godzinę(im dłużej tym lepiej-mięsko najdzie marynatą),co jakiś czas zamieszać to.Smażyć w głębokim oleju do zrumienienia(uwaga-przy wkładaniu na olej pryska)

Awatar użytkownika
kasiekk
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5516
Rejestracja: 07 mar 2007, 13:56

07 lip 2008, 13:30

riterka pisze:
Kotlety z piersi kurczaka w. II

1 filet podwójny z kurczaka pokroić w kostkę dodać
2 surowe jajka
2 łyżki mąki,
2 łyżki majonezu
2 łyżki startego sera żółtego i przyprawy
następnie wymieszać i wstawić na dwie godziny do lodówki. Smażyć.



ja robie takie same ale nie kroje piersi w kostke tylko na takie mniejsze kotleciki i na chwile wkładam je do tego ciasta,po czym smaze takie obtoczone w tym kotleciki,ale to prawda bardzo dobre są :ico_brawa_01: moja siostra w tym cieście smażyła chyba udka ale juz takie obgotowane i też dobre były :-D

lilo

17 lis 2008, 15:39

Dwa przepisy na pyszne mięsko nie wymagające wprawy i czasu.

Soczysta karkówka
Przepis na 3-4 plastry karkówki (ok. 3 cm)

Marynata:
12 łyżek stołowych oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
1 cebula (mała fi ok. 4 cm)
1 łyzka stołowa ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki ostrej (w proszku)
2 ziarenka jałowca
pieprz
1 łyżka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek

Wykonanie:
Oliwę z oliwek wlać do miski, dodać paprykę, zioła, pieprz, Vegete, cebulę drobniutko posiekać, czosnek rozgnieść, ziarenka jałowca równierz rozgnieść. Wszystko wymieszać.
Plastry karkówki rozbić ręką i dobrze obtoczyć w marynacie, zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia upiec w piekarniku lub usmażyć na grillu.


Aromatyczne udka z kurczaka
Cztery całe udka z kurczaka średniej wielkości wymoczyć przez ok. 20 min. w zimnej wodzie.
W tym czasie w misce wymieszać:
- cztery czubate łyżeczki soli
- jedną czubatą łyżeczkę przyprawy do kurczaka
- zmielone ziele angielskie w objętości jak ziarnko grochu,
- garść mocno utartego majeranku,
- posiekany duży ząbek czosnku.

Wszystkie składniki mocno utrzeć łyżką, uzyskując pachnący środek do nacierania.
Po wymoczeniu i osączeniu udek odciąć podudzia. Udka górne i podudzia mocno natrzeć uzyskanym środkiem do naciernia i odstawić na misce do nasmakownia się na dwie godziny w temperaturze pokojowej.
Po dwóch godzinach udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć masłem i ułożyć w naczyniu żarodopornym lub prodiżu. Posypać ostrą papryką, utartym majerankiem lub ziołami prowansalskimi. Na spód włożyć czubatą łyżkę smalcu i wlać pół szklanki zimnej wody.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 220 stopni, podpiec ok. 10 minut, obniżyć temperaturę do ok. 180-200 stopni i piec jeszcze ok. 45 min. Po 20 minutach pieczenia, jak ktoś lubi, można udka obłożyć plasterkami ananasa i piec dalej.


SMACZNEGO

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość