Strona 3 z 3

: 27 sty 2012, 15:46
autor: JoannaS
Weszłam tu zeby zobaczyc czy piszecie o jakiejs konkretnej mące.
Jadziemy na zakupy i chce zrobic spod pizzy ktora robie w pracy.
I chyba taka najzwyklejsza mąka, bo mąż mnie zapytał i zabił mnie tym pytaniem. :ico_haha_01: :ico_haha_01:

: 31 sty 2012, 11:33
autor: NowaSejana
martaraz, wyprobowalam twoje ciasto... bylo pycha, ale lepiej mi smakowalo jak zrobilam na grubszym ciescie... tylko mialam problem ze zrobieniem okraglej :ico_olaboga:

: 31 sty 2012, 11:39
autor: JoannaS
Ja robiłam w prostokacie bo inaczej nie weszłaby na blache :ico_haha_01: :ico_haha_01:

: 13 lut 2012, 15:44
autor: WeselneZaplecze
U mnie jutro w planach jest pizza :-D Oby tylko ciasto się udało. Poza tym dodaje jedynie paprykę, salami i ser.

: 13 lut 2012, 22:26
autor: Koroneczka
Ja też mam swój sprawdzony przepis na pizzę i robię go zawsze z mąki pełnoziarnistej, co by mieć mniejsze wyrzuty sumienia :-)

25 dag drożdży
3,5 szklanki mąki ( żytnia pełnoziarnista najczęściej, albo pszenna pełnoziarnista)
1,5 szkalnki letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek1,5 łyżeczki soli
łyżka cukru

Najpierw robię rozczyn, potem formuje ciasto, czekam pół godziny jak aż urośnie- z tych proporcji formuje dwie dość duże pizze na średnim cieście.
Smaruje spody sosem pomidorowym i kładę składniki według uznania
Najczęściej podsmażam pieczarki z cebulką i kładę na pizzę , dodaję wędlinkę, czosnek, serek topiony podzielony na części, jak mam to paprykę, a na sam koniec 10 minut przed wyjęciem z pieca dodaje starty ser żółty salami- najlepszy do pizzy.
Oczywiście sypie ziołami, dużo oregano, bazylii, ziół prowansalskich, albo przyprawę do pizzy.
Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym na maks :-)
Jest pycha- mąż uwielbia, mówi, że lepsza niż kupna! :ico_brawa_01:

: 14 lut 2012, 08:41
autor: JoannaS
Koroneczka, dzięki za przepis :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
tez musze kupic i zrobic sobie bo na diecie jestem. a od dzis znowu ruszam pełną parą bo miała przerwe :-)
spisuje przepisik i zrobie w piatek chyba albo w sobote. :-)

: 27 mar 2012, 00:08
autor: Natka13
Rozmażyłam się- pracowałam w pizzeri, u nas się robiło ciasto z mieszanki mąki białej i semoli. Uwielbiam nim rzucać, boska zabawa!