Strona 3 z 23

: 28 cze 2009, 18:19
autor: żaneta34
A ja jednak wole dostarczyc witamin w jedzeniu.Dlatego stawiam na warzywka przynajmniej jako dodtaek do obiadku.

: 18 sie 2009, 09:18
autor: impresja_switu
To nie jest takie proste. Nie wszystko, co przyjmujesz w jedzeniu zostanie wchłonięte przez organizm. Słyszałam, że wykorzystujemy z tego tylko ok. 30%. Nie jesteśmy w stanie dożywić się w ten sposób. Ja korzystam z suplementacji i o wiele lepiej się czuję. Wychodzę z założenia, że prawdziwe wymierne efekty zobaczę przy regularnym stosowaniu suplementów, więc stosuję je codziennie:)

: 19 sie 2009, 12:24
autor: ulkawu
to zależy, co. ja staram się mieć zbilansowaną odpowiednio dietę i dostarczać za jej pomocą niezbędnych makro i mikroelementów. jednak zgodzić sie muszę z tym wchłanianiem a co więcej z tym, że żywność jest coraz bardziej uboga w witaminy. założę sie, że marchewka x lat temu miała o wiele więcej witamin i beta karotenu niż obecna (chyba, że jest z jego dodatkiem ;)). suplementów witaminowych jednak nie stosuję na razie oprócz witaminy B complex ze względu na to, że wspomagają pałeczki kwasu mlekowego z lacibios femina. czasami wapno z witaminą C wypiję. jednak uważam, że profilaktycznie każda kobieta powinna brać kwas foliowy, którego w spożywanym przez nas jedzonku jest mało a jest jednak baaardzo potrzebny

: 14 paź 2009, 22:55
autor: maleńka
Dokładnie- bardzo ciężko jest odpowiednio zbilansować dietę, by zaspokoiła w pełni zapotrzebowanie na wszystkie witaminki i składniki mineralne. Druga sprawa, że zwykle suplementy diety są w tabletkach czyli trochę potrwa zanim zawarte w nich substancje zostaną uwolnione...

: 26 paź 2009, 10:35
autor: Stenka
Naukowcy z Kopenhagi przeanalizowali zawartość produktów żywnościowych z krajowych pól i okazało się że wszystkie płody rolne mają mniej o 30 do 55% mniej składników mineralnych, witamin i quasiwitamin niż te hodowane na tych polach w latach 50-tych
Wniosek taki że trzeba ich zjadać drugie tyle by mieć wspomnianych składników tyle z pożywienia niż pół wieku temu. W badaniu dodali że jest to trudne bo zjadłoby się dużo trudno trawiących się włókien i nie każdy żołądek to lubi, wiązałoby się ze zwiększonym spożyciem kcal - czego społeczeństwu nie potrzeba w systuacji plagi otyłości
Podobne badania prowadzone były w innych krajach z podobnym wnioskiem. Rolnictwo produkuje jałowe marchewki :ico_sorki:

: 26 paź 2009, 20:42
autor: kwiti
Ja podobnie jak parę koleżanek powyżej staram się odpowiednio odzywiac, no ale cóż - czegoś zawsze zabraknie - stąd oprócz isostara ( po fitness ) biorę Multi - Tabs Active

: 29 paź 2009, 23:58
autor: Dorota84
ja właśnie mam problem z tabletkami (odruch wymiotny przy przelykaniu), dlatego wolę te witaminy w wersji hydro

: 03 lis 2009, 00:29
autor: Goldkiss
Nie dziwię się ani wynikom, ani wybieraniu witamin w formie płynnej, bo jednak łatwiej się przyswajają i nie obciążają organizmu.
Stenka - jałowe wszystko :P I powiem szczerze, że w tym momencie nie mam nic przeciwko żywności modyfikowanej, bo ma o wiele więcej witamin patrząc na to...

: 04 lis 2009, 02:32
autor: maleńka
Nie dziwię się ani wynikom, ani wybieraniu witamin w formie płynnej, bo jednak łatwiej się przyswajają i nie obciążają organizmu.
A no włąśnie- zresztą lepiej zaoszczędzić wątrobę na starośc, kiedy ilość przyjmowanych tabletek jest zwykle zastraszająca:)

: 06 lis 2009, 00:28
autor: Stenka
Bez multiwitaminy się nie obejdzie