Strona 3 z 4

: 20 lis 2010, 17:54
autor: JoannaS
dorotaczekolada, to zapytaj czy tylko w temacie Blogi czy ogólnie wolno wklejać .

: 06 gru 2010, 19:06
autor: dorotaczekolada
Bułeczki jogurtowe z sezamem

300 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suchych)
80 ml wody (jeśli jogurt jest bardzo gesty, można tę ilość zwiększyć do 100 ml)
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka sezamowej pasty (tahini)lub lyżka oleju roślinnego
do posypania: 1 łyżka nasion sezamu

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki wody i odstawić na 10-15 minut.
W misce połączyć mąkę z solą, wlać rozczyn, resztę wody, jogurt, dodać tahini. Zagnieść ciasto. (Można to zrobić mikserem). Powinno być dosyć sprężyste. Gdyby kleiło się do rąk, należy dłonie posmarować lekko olejem roślinnym. W razie potrzeby można do ciasta dodać odrobinę więcej mąki lub wody.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1,5 h.
Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe bułeczki (ja robię zwykle 8-10) i układać je w tortownicy (25 cm) posmarowanej olejem roślinnym lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać sezamem.
Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut w tym czasie bułeczki powinny wyraźnie urosnąć.
Piekarnik nastawić na 210 st i kiedy będzie gorący, wstawić bułeczki. Piec 15-30 minut (czas pieczenia zależy przede wszystkim od wielkości bułeczek. Małe upieką się szybciej).
Jeśli chcemy, bułeczki możemy układać również na blasze wyłożonej papierem i upiec je bez tortownicy.
Upieczone bułki ostudzić na kuchennej kratce.

: 06 gru 2010, 19:26
autor: Inuno
Dziękuję, na pewno zrobię :D :ico_brawa_01:

: 07 gru 2010, 19:23
autor: dorotaczekolada
Bułeczki z wiśniami

Składniki:
20 dag wydrylowanych wiśni
4 łyżki cukru
ciasto:
20 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
jajo
1/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
2 łyżki masła do wysmarowania formy
cukier puder

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, a drożdże wymieszaj z letnim mlekiem i cukrem. Odstaw je do wyrośnięcia, a następnie wlej do mąki. Dodaj resztę składników, wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 minut.

Wiśnie osącz i wymieszaj z cukrem. Wyrośnięte ciasto podziel na 13 części, każdą nadziej wiśniami, uformuj kulki i ułóż w wysmarowanej masłem formie. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

ja robilam z wisniami z dzemu slodkimi więc nie sypalam cukrem pudrem :ico_oczko:
Obrazek

: 07 gru 2010, 19:59
autor: buzok14
Mniam Dorota jak one cudnie wyglądają

: 07 gru 2010, 20:07
autor: dorotaczekolada
buzok14, a jak smakuja :ico_oczko: jadlam jeszcze gorace :ico_haha_01:

: 07 gru 2010, 20:09
autor: buzok14
jadlam jeszcze gorace
kusicielka :-D , a ja leniuch :ico_wstydzioch:

: 07 gru 2010, 20:10
autor: dorotaczekolada
buzok14, ja sie do ich zrobienia 3 godz zbieralam :ico_oczko: a ogolnie wyrabianie ciasta to 10min :-D

: 07 gru 2010, 20:16
autor: buzok14
a ogolnie wyrabianie ciasta to 10min
musze spróbować, ale to musi mnie natchnienie dopaść :-D , mnie pewnie zejdzie więcej niż 3h

: 07 gru 2010, 20:21
autor: dorotaczekolada
buzok14, no ja sie wkrecilam w to pieczenie...no i Mati takie pieczywo chetnie je bo kupnego nie bardzo :ico_olaboga: