moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

Re: wiosna-lato 2013

23 sty 2013, 22:28

[quote="monikaA88"]jesli bede miec chlopaka to wole taki puder kupic drogi nie jest a siostra uzywala i byla zadowolona wiec wole miec a noz widelec sie wlasnie przyda. mate edukacyjna to pewnie kupimy ale teraz nie ma sensu przed porodem zawsze taka mate moze potem kupic maz po miesiacu :ico_oczko: nad lezaczkiem to sie zastanowimy /quote]

a zawsze może być tak że na chrzciny dzieciak dostanie :ico_oczko: i wydatek odejdzie

Puder też używaliśmy i nie było żadnych problemów, nonono też nie była nigdy odparzona.

Awatar użytkownika
anza
Jestem najmądrzejszy na forum!
Jestem najmądrzejszy na forum!

23 sty 2013, 22:59

heheh tak czytam i w sumie co mama to opinia :) każda robi jak uważa i już...
ja laktatora nie kupiłam bo uważałam, że duży koszt a jak się nie przyda to lipa a na drugi dzień po porodzie mąż latał i kupował w trybie pilnym :-D i bardzo go dużo używałam właśnie w szpitalu bo Igę zabrali pod lampy a ja się bałam mleko stracić i zresztą zawały się robią w piersiach... potem w domu jak mnie piersi bolały przy karmieniu to też czasem odciągałam do butelki i z butelki karmiłam... także przydał się bardzo i nadal go mam na szczęście :)
podgrzewacz jak dla mnie fajna sprawa, choć oczywiście można w garnek wstawić z ciepłą wodą... ja go kupiłam do słoiczków i mleka jak skończyłam karmić piersią, a że nie mam mikrofali to się przydał ze względu na kontrolowaną temperaturę - nastawiam sobie ile ma się nagrzać i nie muszę kombinować nad gazem ;)
puder albo krem trzeba się zdecydować na jedno (bo mają inne działanie, inny cel), podobno puder bardziej dla chłopców a krem dla dziewczynek u mnie tylko krem był....
sudokrem jest super lekarstwem na odparzenia ale na pewno nie na stosowanie do każdego przewijania...
leżaczka nie miałam - bo już kasy brakło :) - ale z obserwacji widzę u innych że się fajnie sprawdza, my z wózkiem po całym domu jeździliśmy hehe tzn Iga od 4 miesiąca była już w spacerówce bo wyrosła z gondoli :ico_haha_01: na szczęście miałam taką rozkładaną na płasko a jak coś to miała podparcie pod plecki i widoki podziwiała
w szpitalu majtek zabraniali zakładać i wkładkę między nogi i heja jak kaczka się zasuwało :ico_haha_01: że niby krocze trzeba wietrzyć żeby się goiło - mnie faktycznie lepiej było bez majtek choc miałam te poporodowe jednorazowe... i mam do tej pory bo bez sensu
termometr do wanienki ... po co? łokieć zawsze pod ręką :ico_haha_01:

dziecko od razu na pierś dostałam po oporządzeniu u nas od razu pierwsze karmienie jeszcze na sali porodowej
a mąż to sam się rwał do przecinania pępowiny :ico_szoking: w szoku bylam bo myślałam właśnie że będzie mdlał heheh

co do listy to tak chyba orientacyjnie trzeba traktować bo według mnie 1/3 niepotrzebna, z drugiej strony to co niektóre by odrzuciły ja bardzo potrzebowałam... (np. ręczniki papierowe) także to każda sama musi przemyśleć
z reguły każda porodówka ma swoją listę rzeczy do zabrania - najlepiej zapytać się w szpitalu
u mnie chcą prawie wszystko, pamiętam że bardzo przydatne były podkłady na łóżko takie duże seni 90x60 bo inaczej w brudnej pościeli się leżało :ico_zly:
ech zresztą jak się o czymś zapomni to mąż dokupi i już :-D
ja przez 1,5 miesiąca nie miałam wózka bo nie doszedł z allegro i to była masakra hehhe
no dobra zagadałam Was :)

Awatar użytkownika
ziolo007
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

23 sty 2013, 23:14

Ja tez mialam ten lezaczek z fisher price. Tam sie reguluje pozycje I noworodek moze spokojnie lezec. A pozniej Juz Na starsze dziecko jest bujaczek.
U nas do szpitala kobiety walizki przynosza zaladowane roznymi rzeczami ;) ciekawe ile ja zabiore. O Tym mam jeszcze czas pomyslec.
Ja sie chyba poloze, bo pobudka tradycyjnie 5:40.
Dobranoc I spokojnej nocy

monikaA88
Umiem skakać na skakance po całym forum
Umiem skakać na skakance po całym forum

24 sty 2013, 09:43

Hej....

ja tak prawde mowiac to wiekszosci rzeczy nie musze kupowac bo od kogos dostaniemy. lozeczko bedziemy miec od rodzicow meza i wanienke, wozek to ma dac nam moja siostra, ubranek ostatnio sporo mi tez siostra na ciuchach kupila i jeszcze kilka wezme sobie od brata mojego. zaledwie pare sztuk nowych kupie bo i takie musza byc na wybranie ze szpitala czy jak sie do lekarza idzie. w sumie to tylko takie drobiazgi trzeba kupic typu kosmetyki dla dziecka pieluchy tetrowe i inne tego typu rzeczy. ale najwazniejsze ze te drozsze to od kogos dostaniemy i wydatek bedzie mniejszy :-) ja termometra do wody tez nie bede kupowac bo jest zbedny. na lokiec sie bedzie wode sprawdzac i juz :-) jedynie trzeba kupic termometr dla dziecka zeby sprawdzac czy nie ma temperatury to obowiazkowo taki do czola przykladany jest najlepszy. nad laktatorem to sie zastanowie bo nie wiem jak wlasnie ebdzie u mnie z karmieniem wygladalo. najwyzej maz kupi jak trzeba bedzie :-) podgrzewacz tez dla mnie zbedny jest ja to nauczona jestem do garnka z ciepla woda wstawiac i grzac jakies mleko czy zupki. tak robilam siostrzencowi jak go kiedys pilnowalam jak byl maly i tak bede ze swoim dzieckiem robic. wiec podgrzewacz jak dla mnie tez zbedny. co do pudru jeszcze raz wlasnie nawiaze ze jest super ale dla chlopcow bo dla dziewczynek to zazwyczaj sie kremu jakiegos uzywa bo ich pielegnacja calkiem inaczej wyglada niz chlopcow bardziej skomplikowanie hehe. na odparzenia to bede sudokrem uzywac bo nawet mam w domu wiec nie musze juz kupowac :-) a z majtaki poporodowymi to nie wiem wlasnie jak w tym szpitalu co chce rodzic bo niby dziewczyny biora ale nie raz to dziewczyny w zwyklych bawelnianych chodza nie jakis jednorazowkach. chyba bede musiala sie albo poloznej spytac o te majtki albo poprostu w szpitalu.
jesli bede miec chlopaka to wole taki puder kupic drogi nie jest a siostra uzywala i byla zadowolona wiec wole miec a noz widelec sie wlasnie przyda. mate edukacyjna to pewnie kupimy ale teraz nie ma sensu przed porodem zawsze taka mate moze potem kupic maz po miesiacu :ico_oczko: nad lezaczkiem to sie zastanowimy /quote]

a zawsze może być tak że na chrzciny dzieciak dostanie :ico_oczko: i wydatek odejdzie
pewnie tak bedzie ze tez wiekszosc rzeczy kazdy z odwiedzajacychnas po urodzeniu dziecka bedzie chcial kupowac cos wiec tez nie ma sensu kupowac nie wiadomo ile tych rzeczy bo zawsze sie tez pytaja co potrzeba czego brakuje i wtedy mozna powiedziec ze to by sie przydalo czy to i zawsze z checia u nas przynajmniej osoby to kupuja :-)

Małgorzatka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

24 sty 2013, 09:55

ZIOŁO wspaniale wieści, dobrze, że u dzidziusia w porządku.

PUPCIA zdecydowanie sudocrem- przy obojgu się sprawdzał i widzę jakie efekty ma ew pracy kiedy nim smaruje a kiedy innymi kremami.

MISIA jak tam? Lepie?
JENNY a co Ty tak milczysz? Jak się masz, kiedy wizyta? Nie dziś czasem?

Małgorzatka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

24 sty 2013, 10:02

RZECZY/UBRANIA ja kupię tylko do lekarza nowe ubrania i nic więcej. Wszystko pozostałe mam.

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

24 sty 2013, 10:59

PUPCIA zdecydowanie sudocrem- przy obojgu się sprawdzał i widzę jakie efekty ma ew pracy kiedy nim smaruje a kiedy innymi kremami.
u nas też tylko to! :ico_sorki: lek na całe zło.

jak znajdę fotki Tobika gdzieś na serwerze to wam wkleje tego brzdąca małego w tym fishera bujaczku :) u nas się sprawdził w 100% i fakt - fajnie się w nim zaś karmi.

misiu, miałaś się odezwać i co? cisza.
najlepszego z okazji urodzin, kochanie :ico_tort:

jenny, jak tam?
Brodzikowa? gdzie cię wywiało? :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

24 sty 2013, 11:07

Małgorzatka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

24 sty 2013, 11:09

MISIA :ico_tort: :ico_tort:

Jutro mam wizytę. Mam stres.

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

24 sty 2013, 11:17

Gosiu, będzie dobrze. Nie ma co się martwić na zapas.

Wczoraj tak ładnie posrzątałam szafę u nas w pokoju, że dziś też mnie nosi już. Najchętniej, to zmusiłabym męża żeby przyniósł mi ciuszki z piwnicy młodego i bym popatrzyła i wybrała co chcę, ale boję się, że jak będzie drugi chłopak, to znów będzie musiał mi przynosić bym dołożyła tych typowo męskich rzeczy, więc się powstrzymuję jeszcze z tą decyzją. Poza tym, szkoda by się jakoś kurzyły w szafie.
I dlatego jeszcze bardziej nie mogę się doczekać kiedy się dowiem kto tam mieszka. Choć od wczoraj mam coraz większe przekonanie, że to chłopak.

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”