faworki, mmmm pycha, uwielbiam. moja mama robi je zazwyczaj raz do roku na tłusty czwartek.
A to przepis na ciasto, może być nie tylko z jabłkiem ale z każdym owocem. np ze śliwkami jest pyszne.
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
250g masła roślinnego
3 łyżki oleju
1 łyżka octu
4 jajka
1 szklanka cukru
1 zapach waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajka i zapach utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i dalej ucierać, dodać olej i ocet i razem przez chwilę ucierać. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dobrze miksujemy. 3/4 masy wykładamy na dużą blachę i dodajemy kilogram startych jabłek a resztą masy przykrywamy. Pieczemy w gorącym piekarniku ok 45 min. po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. smacznego
