Awatar użytkownika
kasi.k
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2041
Rejestracja: 07 mar 2007, 14:59

16 mar 2007, 20:35

A z czym zrobiłaś ta paste jajeczną??? Zdradź tajemnice... :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

Awatar użytkownika
Ewcik
4000 - letni staruszek
Posty: 4042
Rejestracja: 09 mar 2007, 10:28

16 mar 2007, 20:41

z niczym :ico_haha_01: zmiksowałam jajka szt. 5 (będzie 8 osób) do tego łyżka stołowa masła, łyżeczka musztardy i przyprawy do smaku. To jest wersja podstawowa. dodać można też cebulkę, albo szczypiorek, albo szyneczkę, ale wtedy już dalej nie miksować tylko wymieszać. Wstawić na godzinkę do lodówki i gotowe.

Awatar użytkownika
kasi.k
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2041
Rejestracja: 07 mar 2007, 14:59

16 mar 2007, 20:48

Ewcik chyba sie jutro skusze i zrobie sobie takie przyszności... :ico_obiadek: :-D

Awatar użytkownika
mama_Dominika
Gaduła nie do pokonania
Gaduła nie do pokonania
Posty: 545
Rejestracja: 10 mar 2007, 20:04

16 mar 2007, 23:28

Ja też tak jak Maja, z majonezem, ostatnio mąż sam robi, bo kupiliśmy taki fajny mikserek, obraca się kilkia razy a jajka (zresztą można dać wszystko) już gotowe, dzięki temu robi sam w nim buraczki, sosy do mięska i takie tam... a trwa to sekundkę i mało mycia. :ico_buziaczki_big:

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu
Posty: 17728
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:40

17 mar 2007, 12:43

chyba i ja sie skusze na taka paste :ico_wstydzioch: A macie jeszcze jakies przepisy na pasty ????

Awatar użytkownika
Ewcik
4000 - letni staruszek
Posty: 4042
Rejestracja: 09 mar 2007, 10:28

17 mar 2007, 14:12

już rybko piszę:
PASTA RYBNA :-)
Składniki:
- konserwa rybna w oleju (makrela, śledź, szprot, tuńczyk ok. 200g z zalewą)
- 4 jajka
- 50g twarogu
- średnia cebula
- mały ogórek kiszony
- dwie czubate łyżki majonezu
- trzy łyżki pikantnego ketchupu
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić?
1. Jajka ugotować na twardo, obrać i odstawić do przestygnięcia.
2. Cebulę i ogórka bardzo drobno posiekać, wsypać do miseczki i zalać sokiem z cytryny. Wymieszać i odstawić do "przegryzienia".
3. Majonez i ketchup wymieszać razem z solą i pieprzem.
4. Większość oleju odlać od ryby. Całość utrzeć z twarogiem na gładką masę.
5. Przestygnięte jajka drobno pokroić i połączyć ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać.

ja oprócz na chleb czasami smaruje nią naleśniki rewelacja

lub w wersji podstwowej rybna pasta
- makrela wędzona
- jajko gotowane na twardo
- majonez albo jogurt naturalny
Z ryby wyjąć ości ... mięsko pokroić a najlepiej zemleć razem z jajkami. Dodać majonez albo jogurt tak aby powstała dosyć gęsta masa ( jak będzie za rzadka to przeleci przes chlebuś). Przyprawić do smaku... smacznego
ja czasami dodaję trochę drobno pokrojonej cebulki, a czasami także ogórka kiszonego lub konserwowego, a do majonezu odrobinę musztardy

[ Dodano: 2007-03-17 ]
pasta jajeczna z żółtym serem
Składniki:
- 20 dkg żółtego sera,
- 1 cebulka,
- 3 gotowane jajka,
- majonez,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?
Ser zetrzec na tarce (grube oczka), cebulke i jajko posiekac drobno, dodac do smaku 2 łyzki majonezu, posolic i popieprzyc do smaku.

[ Dodano: 2007-03-17 ]
za tą ja osobiście nie przepadam ale mojej rodzince bardzo smakuje
bialy twarog
szprotki w sosie pomidorowym albo tunczyk
ogorek kiszony
szczypiorek
jajko
rzodkiewka (jak sie ma ochote)
troche smietany i majonezu
sol, pieprz

Awatar użytkownika
sensibel
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!
Posty: 1384
Rejestracja: 16 mar 2007, 11:01

17 mar 2007, 15:05

ale narobilyscie mi smaku na ta paste, zaraz sie chyba wezme za ta rybna,wczorajsza makrela lezy w lodowce :-D

Awatar użytkownika
wisienka24
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2589
Rejestracja: 07 mar 2007, 16:31

17 mar 2007, 15:49

Fajne te pasty... Chyba zrobie sobie tez. Ta z serkiem mi sie podoba. :ico_brawa_01: Ewcik, fajne przepisy, dzieki!!! :ico_buziaczki_big:

Awatar użytkownika
Ewcik
4000 - letni staruszek
Posty: 4042
Rejestracja: 09 mar 2007, 10:28

17 mar 2007, 17:14

życzę wszystkim smacznego.
Ja właśnie zjadłam sobie winogronka i zaraz będę odgrzewać gołąbki na późny obiad :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu
Posty: 17728
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:40

17 mar 2007, 18:59

ewcik - kochana, dzieki za przepis. Po roku malzenstwa dowiedzialam sie,ze moj mezus uwielbia paste rybna :ico_szoking: Jak go zapytalam czy ma ochote na takowa, bo dostalam przepis od kolezanki, to on - NO, JA UWIELBIAM PASTE RYBNA :-D

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot], KylieTab i 1 gość