już rybko piszę:
PASTA RYBNA
Składniki:
- konserwa rybna w oleju (makrela, śledź, szprot, tuńczyk ok. 200g z zalewą)
- 4 jajka
- 50g twarogu
- średnia cebula
- mały ogórek kiszony
- dwie czubate łyżki majonezu
- trzy łyżki pikantnego ketchupu
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
1. Jajka ugotować na twardo, obrać i odstawić do przestygnięcia.
2. Cebulę i ogórka bardzo drobno posiekać, wsypać do miseczki i zalać sokiem z cytryny. Wymieszać i odstawić do "przegryzienia".
3. Majonez i ketchup wymieszać razem z solą i pieprzem.
4. Większość oleju odlać od ryby. Całość utrzeć z twarogiem na gładką masę.
5. Przestygnięte jajka drobno pokroić i połączyć ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać.
ja oprócz na chleb czasami smaruje nią naleśniki rewelacja
lub w wersji podstwowej rybna pasta
- makrela wędzona
- jajko gotowane na twardo
- majonez albo jogurt naturalny
Z ryby wyjąć ości ... mięsko pokroić a najlepiej zemleć razem z jajkami. Dodać majonez albo jogurt tak aby powstała dosyć gęsta masa ( jak będzie za rzadka to przeleci przes chlebuś). Przyprawić do smaku... smacznego
ja czasami dodaję trochę drobno pokrojonej cebulki, a czasami także ogórka kiszonego lub konserwowego, a do majonezu odrobinę musztardy
[ Dodano: 2007-03-17 ]pasta jajeczna z żółtym serem
Składniki:
- 20 dkg żółtego sera,
- 1 cebulka,
- 3 gotowane jajka,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Ser zetrzec na tarce (grube oczka), cebulke i jajko posiekac drobno, dodac do smaku 2 łyzki majonezu, posolic i popieprzyc do smaku.
[ Dodano: 2007-03-17 ]za tą ja osobiście nie przepadam ale mojej rodzince bardzo smakuje
bialy twarog
szprotki w sosie pomidorowym albo tunczyk
ogorek kiszony
szczypiorek
jajko
rzodkiewka (jak sie ma ochote)
troche smietany i majonezu
sol, pieprz