HEJKA LASECZKI już wam wklejam przepisik ale ostrzegam ze to porcja dla całej armii
PIERNIKI
1 kostkę tłuszczu /Kasia. Palma lub inny/
2 małe słoiczki miodu
2 paczki przypraw do pierników /dodaję jeszcze dodatkowo gałkę muszkatołową, cynamon,
pieprz ziołowy, goździki – ale to wg uznania – wszystko w proszku , zależy czy się chce bardziej przyprawione lub nie /
1 paczkę 18 g proszku do pieczenia
1 łyżkę amoniaku / rozpuścić w odrobinie wody/
2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
1 szklankę cukry
2 łyżki kakao ciemnego
6 jajek
1,5 – 2 kg mąki / czasami wystarcza 1,5 a czasami wychodzi 2 kg mąki to zależy od mąki, wielkości jaj i nie wiem od czego jeszcze /
Mód i przyprawy rozpuścić razem i zagotować – odstawić .
Tłuszcz z cukrem utrzeć dodając żółtka.
Dodawać ostudzony miód z przyprawami i śmietanę .
W to zagnieść całą mąkę , kakao ,dodać proszek i wlać rozpuszczony amoniak, na koniec dodać pianę z białek.
Zagnieść ciasto dokładnie. Nie powinno być bardzo ścisłe – na wyczucie – elastyczne.
Wałkować jak na pierogi , wykrawać ciastka foremkami .
Piec w piekarniku 150 stopni – ok. 10 min / długość pieczenia zależy od grubości ciastek/.
Polukrować i ozdobić.
Jak lukier wyschnie , poprzekładać do pudełek metalowych lub do pojemników i zamknąć.
Są pyszne , po kilku dniach miękną .
Przez „przypadek” jedno pudełko uchowało się i otworzyłam na … Wielkanoc .. były super jak świeże.
SMACZNEGO !
LUKIER
0,5 kg cukru pudru
3 łyżki oleju
1 białko / jajko sparzyć/
sok z cytryny – tyle ile będzie potrzeba
Cukier puder , olej, białko wyrabiać dodając sok z cytryny .
Jeśli jest już dosyć kwaskowaty / to zależy jak kto lubi/ a jest jeszcze za gęsty dodać odrobinę wrzątku lub gorącego mleka.
Jest bardzo długo elastyczny i nie kruszy się.
Przy tej gęstości można smarować go nożem lub odrobinę luźniejszym polewać.
Do smaku z cytryną można dodać też kakao.
Jest wtedy lukier czekoladowy lekko kwaskowaty.
Ja do pokolorowania lukru użyłam barwników do ciasta, mozna nawet niebieski kupić, wiec fajne wariacje wychodzą
Wlasnie opowiedzialam mojemu jakie to cyrki wyszly z tym zdieciem i powiedzial ze jak porecz od luzeczka posmarujemy czekolada to kazde dziecko bedzie juz stalo
nieźle twój mąż wymyśłił

a moze on wąłśnie Juli wysmarował te łózeczko jak nie wiedziałas
Sosim avatorek pierwsza klasa
Aguś brawa

dla kubusia za wyrozumiałość dla mamusi
Violu a ty ucałuj swoich rozkoszynych chłopków i powiedz ze ciocia Ula im wyśle parę pierniczków