Re: Letnie dzieciaczki 2012
: 28 sty 2013, 18:18
Biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę mikserem na najwyższych obrotach, następnie obniżyć obroty na najniższe i stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce cały czas miksują, następnie w ten sam sposób dodawać żółtka. Jak wszystko się ładnie połączy odstawić mikser i dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i delikatnie wsypywać po łyżce mąki (tzn wsypać łyżkę i wymieszać delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji, później druga łyżka i wymieszać i 3 i 4). Kiedyś w jakimś przepisie znalazłam że tą mąkę też można mikserem mieszać ale jak ja tak spróbowałam to mi całkiem ta piana siadła więc polecam łyżkę, trochę dłużej ale bezpieczniej
Całość wylewamy na blaszkę, piec 180st ok. 17- 18 (najlepiej już po 15min sprawdzić patyczkiem)
Jak biszkopt będzie już gotowy i przestygnie to ściągnąć z góry tą cienką skórkę.
Poncz
- sok z 1 cytryny
- wody tyle aby razem z tym sokiem z 1 cytryny było ok. pół szklanki
- trochę cukru wanilinowego- ja wsypuję na oko mniej więcej pół małego opakowania, myśle że to będzie ze 3 łyżeczki
mieszamy składniki i ponczujemy biszkopt
Masa budyniowa
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 2 i 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki soku z cytryny (ok. 4-5 cytryn)
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- kostka masła (200g)
- 3 żółtka
W garnczku gotujemy 2 szkl wody i 0,5 szkl soku z cytryn. Budynie mieszamy w pozostałej wodzie (0,75 szkl) i gotujemy. Jak tylko ta masa tak bulknie wrzucamy kostkę masła, jak troszkę sie to masło rozpuści dodajemy żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy, będzie gotowe jak uzyska jednolitą konsystencję i zacznie bulkać.
Masę można (a nawet należy) od razu wylać na biszkopt i jak troszkę przestygnie wstawić do lodówki żeby zgęstniało.
Masa śmietankowa
- 0,5 l śmietanki 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru (JA DAŁAM 1 ALE WIADOMO JAK KTOŚ WOLI SŁODSZE TO DAJE 2 A NWET WIECEJ
)
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
lub
- 1 galaretka cytrynowa
Ja osobiście robię z żelatyną- 4 łyżeczki żelatyny mieszam w 1/3 szklanki letniej wody do rozpuszczenia i studzę
Można w wersji z galaretką- galaretkę mieszamy w 1 szkl wody i studzimy
Śmietankę ubijać mikserem na najwyższych obrotach, jak już będzie ubita, zmniejszyć obroty na minimum, dodać cukier puder i cały czas miksując żelatynę lub galaretkę.
Wylać masę na masę budyniową i włożyć do lodówki do stężenia.
Górna warstwa
- 20 herbatników polecam Petit Beurre bo one mają taki fajny wymiar że akurat wchodzą na styk- 4 na szer i 5 na długość, nie trzeba sztukować, ostatnio miałam z jakiejś innej firmy (chyba leibniz) i musiałam łamać. Ja ponczowałam herbatniki choć w przepisie było bez ponczowania ale ja lubię kwaśne
- galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuścić w 2 szkl wody. ja dodaje jeszcze sok z 1 cytryny do galaretki ale jak ktoś nie ma ochoty to nie musi
Herbatniki ułożyć na bitej śmietanie, zalać galaretką najlepiej już mocno tężniejącą
Wstawić do lodówki do zastygnięcia
Smacznego
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę mikserem na najwyższych obrotach, następnie obniżyć obroty na najniższe i stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce cały czas miksują, następnie w ten sam sposób dodawać żółtka. Jak wszystko się ładnie połączy odstawić mikser i dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i delikatnie wsypywać po łyżce mąki (tzn wsypać łyżkę i wymieszać delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji, później druga łyżka i wymieszać i 3 i 4). Kiedyś w jakimś przepisie znalazłam że tą mąkę też można mikserem mieszać ale jak ja tak spróbowałam to mi całkiem ta piana siadła więc polecam łyżkę, trochę dłużej ale bezpieczniej
Całość wylewamy na blaszkę, piec 180st ok. 17- 18 (najlepiej już po 15min sprawdzić patyczkiem)
Jak biszkopt będzie już gotowy i przestygnie to ściągnąć z góry tą cienką skórkę.
Poncz
- sok z 1 cytryny
- wody tyle aby razem z tym sokiem z 1 cytryny było ok. pół szklanki
- trochę cukru wanilinowego- ja wsypuję na oko mniej więcej pół małego opakowania, myśle że to będzie ze 3 łyżeczki
mieszamy składniki i ponczujemy biszkopt
Masa budyniowa
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 2 i 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki soku z cytryny (ok. 4-5 cytryn)
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- kostka masła (200g)
- 3 żółtka
W garnczku gotujemy 2 szkl wody i 0,5 szkl soku z cytryn. Budynie mieszamy w pozostałej wodzie (0,75 szkl) i gotujemy. Jak tylko ta masa tak bulknie wrzucamy kostkę masła, jak troszkę sie to masło rozpuści dodajemy żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy, będzie gotowe jak uzyska jednolitą konsystencję i zacznie bulkać.
Masę można (a nawet należy) od razu wylać na biszkopt i jak troszkę przestygnie wstawić do lodówki żeby zgęstniało.
Masa śmietankowa
- 0,5 l śmietanki 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru (JA DAŁAM 1 ALE WIADOMO JAK KTOŚ WOLI SŁODSZE TO DAJE 2 A NWET WIECEJ

- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
lub
- 1 galaretka cytrynowa
Ja osobiście robię z żelatyną- 4 łyżeczki żelatyny mieszam w 1/3 szklanki letniej wody do rozpuszczenia i studzę
Można w wersji z galaretką- galaretkę mieszamy w 1 szkl wody i studzimy
Śmietankę ubijać mikserem na najwyższych obrotach, jak już będzie ubita, zmniejszyć obroty na minimum, dodać cukier puder i cały czas miksując żelatynę lub galaretkę.
Wylać masę na masę budyniową i włożyć do lodówki do stężenia.
Górna warstwa
- 20 herbatników polecam Petit Beurre bo one mają taki fajny wymiar że akurat wchodzą na styk- 4 na szer i 5 na długość, nie trzeba sztukować, ostatnio miałam z jakiejś innej firmy (chyba leibniz) i musiałam łamać. Ja ponczowałam herbatniki choć w przepisie było bez ponczowania ale ja lubię kwaśne

- galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuścić w 2 szkl wody. ja dodaje jeszcze sok z 1 cytryny do galaretki ale jak ktoś nie ma ochoty to nie musi

Herbatniki ułożyć na bitej śmietanie, zalać galaretką najlepiej już mocno tężniejącą
Wstawić do lodówki do zastygnięcia

Smacznego
