Pruedence, dziecko przez pierwszy miesiąc wogóle się nie poci, bo nawet jego gruszoły potowe nie są jeszcze prawidłowo rozwinięte. Ja będe chusteczki używać jedyniena wyjścia a w domu sama woda, anwet niebede używać pudru tylko mąke kartoflaną. Ja jestem totalnie za naturalnym, dodatkowo pieuchy materjałowe będe w domu stosować, bo z pampersów wylatuje a tak to nie ma jak. A cenowo z praniem i kupnem tetry wychodzi znacznie taniej, wszczególności w polsce, i podobno jest to ok 60 pieluch tetrowych na tydzień dla noworodka, znajoma która to zrobiła mi mówiła.
[ Dodano: 2007-08-09, 14:35 ]A to co piszą apropo Rodzeństwa, akurat mnie to dotyczy i to w dużym stopniu, bo ja jestem macochą i to będzie trudniejsze, szkoda, że mojej pasierbicy mama jest taka jaka jest, przecież można by zupełnie inaczej to zorganizować.
CZEŚĆ RODZEŃSTWO! Widok maleńkiego noworodka w ramionach rodziców prawdopodobnie wzbudzi szereg mieszanych uczuć u Waszego starszego dziecka. Nie zapomnijcie, że jego dom i rodzice byli do tej pory na jego wyłączność. Zaakceptowanie brata lub siostry, którzy na stałe wkroczą do jego świata będzie wymagało czasu oraz pomocy i wsparcia z Waszej strony.
WSPARCIE. Kiedy dziecko po raz pierwszy widzi maleńkiego braciszka lub siostrzyczkę, powinnaś być przy nim i najlepiej trzymać je za rączkę lub stać bardzo blisko niego. Niech noworodek będzie w łóżeczku lub w ramionach babci. Pozwól mu go dotknąć jeśli tylko tego pragnie, pomóż usiąść i potrzymać maleństwo w bezpieczny sposób jeżeli tylko starsze dziecko o to prosi. Zadbaj aby było to ciepłe i pełne czułości spotkanie. Staraj się poświęcać starszemu dziecku tak dużo czasu jak to tylko będzie możliwe. Niech nadal czuje się bardzo kochane i ważne.
POMOCNE PORADY Oto kilka porad aby pierwsze spotkanie przebiegało gładko:
Nie planuj pierwszego spotkania tak aby kolidowało z porą karmienia. Dziecko i noworodek powinny być w tym momencie najważniejsze.
Przygotuj się na wszystkie możliwe reakcje. Starsze dziecko może zareagować podnieceniem, obojętnością , radością, złością lub wszystkimi tymi uczuciami naraz.
Nie strofuj dziecka za zbytnią wylewność w tym ważnym momencie (na przykład, kiedy próbuje zbyt mocno ściskać dziecko lub popisuje się przed noworodkiem) - to może tylko spowodować niechęć do noworodka.
Odwróć uwagę od noworodka, jeżeli starsze dziecko jest smutne w trakcie spotkania. Poproś aby Cię przytuliło i sama mocno je przytul. Możesz przenieść jego uwagę na rzeczy znajdujące się w szpitalnym pokoju.
Nie trać cierpliwości, bądź opanowana i radosna. Musisz utrzymać pozytywną atmosferę, nawet jeżeli dziecko źle reaguje na noworodka. W sytuacji stresującej dzieci uspokajają się widząc, że dorośli są spokojni i opanowani. Rozśmiesz go, śmiech wspaniale odwraca uwagę, śmiej się z zabawnych zmarszczek noworodka lub z odgłosów jakie wydaje. Opowiedz mu o wspaniałym dniu jego narodzin i jakim było malutkim noworodkiem. Postaraj się aby starsze dziecko odczuło, że jest dla Ciebie tak ważne jak kiedyś.
Z tym to akurat w dużej mierze się zgadzam i już takie cos przeszliśmy, kiedy powiadomiliśmy Keely o ciąży, była bardzo zszokowana i nie wyraziła swoich uczuć, a tak nam nie dawała spokoju kiedy będę starszą siostrą i kiedy?
Najfajniejsze było kiedy mówiła, że chce starszego brata !!!!!!!!!