Strona 246 z 264

: 30 paź 2009, 18:20
autor: katke
magda75, zalezy jaka kapusta, jak b kwasna to troszke przeplucz, ja ziemniaki kroje w kostke i wszystko razem goruje, a np moja tesciowa goruje ziemniaki osobno, wiesz co kraj to obczaj a stwierdzilabym co dom to inaczej.

: 30 paź 2009, 18:20
autor: Marcia77
oj ja uwielbiam gołabki ale nie che mi sie robic :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch: a w moich rodziinych strnach roi sie tez gałabki z nadzieniem ziemniaxczanym :-D

: 30 paź 2009, 18:22
autor: katke
a ja od wczoraj zakiszam sobie Żurek, uwielbiam swojski zurek, bo ze sklepu to nie to samo- mniam.

[ Dodano: 2009-10-30, 17:22 ]
Marcia77, :ico_olaboga: :ico_olaboga: :ico_olaboga: jadlam z grzybami, ale nie jadlam z farszem ziemniaczanym

[ Dodano: 2009-10-30, 17:23 ]
Kto na ochotnika mi :ico_odkurzanie: , wiecej nie trzeba :ico_noniewiem:

: 30 paź 2009, 18:24
autor: magda75
a ja za zurkiem nie przepadam :-D

to trza kapusniak ugotowac raz kozie smierc a misko jakie wedzone moze byc?

: 30 paź 2009, 18:24
autor: aniawlkp86
od wczoraj zakiszam sobie Żurek,
a jak to się robi?? bo ja nigdy nie robiłam czegoś takiego :ico_wstydzioch:

[ Dodano: 2009-10-30, 17:25 ]
misko jakie wedzone moze byc?
no pewnie ze może :-D

: 30 paź 2009, 18:25
autor: katke
misko jakie wedzone moze byc?
o jak najabardziej moze byc boczus, moze tez byc zeberko, ja to zwasze daje to co mam w lodowce, kilebacha itd tam leci, ojej ale nas wzielo na kapuste :ico_noniewiem:

[ Dodano: 2009-10-30, 17:31 ]
a jak to się robi?? bo ja nigdy nie robiłam czegoś takiego :ico_wstydzioch:
Ania b prosto, musisz miec garnuszek gliniany, bo najlepszy, kupujesz w sklepie make zurek, do tego garnuszka wlewasz cieplej wody, ze 6 lyzek maki zurek, duzo czosnku, lisc laurowy, ziele angileskie, i na pierwszy raz dajesz skorke z chleba, odstawiasz to w cieple miejsce na 3-5 dni. Codziennie zamieszac. Pierwszy zakwas odlewasz troche i reszte wylewasz, a znowu robisz to samo, tylko, ze to juz jest zakwas wlasciwy, na nim mozesz juz gotowaz zupke, i tak samo odlewasz sobie do malego pojemniczka troszke i do lodowki, masz zaczyn na nastepny raz. Ja poniej to gotuje zeberko, jak miekkie, dodaje ziemniaki w kostke, cebulka w kostke, wlewam zurek, dodaje lyzke smietany i gotowe. Mozna tez ziemniaki osobno. Jak nie mam zeberka to wkrajam kielbase i szynke, mozna tez podac z jajkiem, lub grzankami.

: 30 paź 2009, 18:32
autor: Jadzia
gołąbki robię tak jak Ania :ico_sorki:

a kapuśniak tak: najpierw tak jak bym gotowała zwykłą zupkę kartoflanke : czyli ziemniaczki , starta woszczyzna, kostka rosołowa lub inna przyprawa gotuje prawie do miękkości ziemniaczków. na patelni przesmażam cebulkę na złoty kolorek wrzucam na to na chwilkę kapustkę przesmażam. I wszystko do gara wrzucam gotuje jeszcze chwilkę żeby kapustka zmiękła i gotowe. To jest wersja lajt :ico_oczko: robię też z kiełbaską w tedy do cebulki dodaje kiełbachę podsmażam i reszta tak samo :D

jak się gotuje oddzielnie to ziemniaczki od kwasu nie butwieją i są później miękkie

: 30 paź 2009, 18:38
autor: aniawlkp86
katke dzięki :ico_sorki:

: 30 paź 2009, 18:48
autor: Jadzia
Kto na ochotnika mi :ico_odkurzanie: , wiecej nie trzeba
ja :ico_sorki: lubię

: 30 paź 2009, 18:54
autor: aniawlkp86
Jadzia to do mnie też wpadnij bo ja nie bardzo do odkurzania :ico_wstydzioch: