jak sie wali, to wszystko naraz

[ Dodano: 2009-01-23, 18:15 ]
wlasnie.. co u Jagny, dzisiaj sie nie odezwala

widzialam, ze podawalyscie sobie przepis, jak mnie nie bylo (wtedy, jak pojechalam na wycieczke)... nie wiem, ktora z Was go podawala, ale moglybyscie go napisac jeszcze raz? przepis na tego murzynka...dziś robię Murzynka, właśnie się pieczea jutro rano zrobię sałatkę z kapusty pekińskiej i zupek chińskich , jutro mam małą imprezkę.
5 calych jajek
1,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1,5 szkl. mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (ja dosypuję proszek do mąki, wtedy nie robią się grudki)
niepełna szklanka oliwy
niepełna szklanka wody (ja najczęściej dodaje gazowaną, wtedy ciasto jest puszyste i wilgotne, ale zwykła przegotowana woda też może być)
możesz dodać jakiś zapach (ja nie używam, bo ciasto samo w sobie ma ładny zapach, ale jeśli już - to najlepszy do murzynka jest arakowy)
ok. 5-6 łyżek kakao (w zależności od tego jak ciemny ma być myrzynek-jak kto lubi)
wlac do prodiża, czy jakiejs blachy (najlepiej okrągłej ze środkiem) wysmarowanego masłem i posypanym bułką tartą i piec w temp. 180 st. ok. 45 min - ja ustawiam piekarnik z dołu i z góry, bez termoobiegu...
no i robię do murzynka polewę :)
I naprawdę jest pyszna, polecam.IWONA - dzieki za przepis na salatke
Brawo, a nic wcześniej nie pisałaś a może coś przeoczyłam. A tak w ogóle to z czego Ty się odchudzasz???i schudlam juz prawie 3 kg![]()
Wysyłają niezapominajki? Nie wiedziałam.niezapominajke na N-K
Pozwoliłam sobie zacytowaćIWONA - ooo nonono... niepotrzebnie pisalam od nowa...![]()
![]()
![]()
Wróć do „Mam dwa latka, dwa i pół”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość