Słuchajcie, a jak tem czop ma wygladać? Ja od dwóch dni rano mam taka budyniowa mase na wkładce, ale nie krwistą. Może to tez byc ten czop??????????????????????
może być ale nie musi. Sama nie wiem dokładnie. Na początku, jakiś miesiąc temu wychodziły mi takie nitki glutkowate, ale bezbarwne. Wydaję mi się, że to też był czop. Teraz mam takie same tylko, że lekko zabarwione na różowo lub czerwono. Dla niektórych kobiet czop odpada w całości, a dla innych właśnie tak się wykrusza, że tak powiem przez kilka tygodni przed porodem.
Malinka to prawda, ciesz się, że mała jest taka spokojna. Kiedyś czytałam taką książkę, w której kobieta opisywała, że dzieci nieraz po porodzie nawet do tygodnia, dwóch są bardzo spokojne, bo to dla nich też był wysiłek, stres, nowa sytuacja. Potem dochodzą do siebie. Ale opisywała też dzieci, które nazywała "aniołkami", które właśnie przez cały czas są takie spokojne, po prostu taki ich charakter. I oby Liwka nie zamieniła się w jakąś płaczącą bestyjkę. A niech sobie zostanie taka spokojna!!!
A i nic nie mam zadnych bolow, lekkie takie jak na okres, ale to chyba normalne, co?
tak, takie bóle są normalne. Też takie od czasu do czasu mam.
A co do przemęczania się po porodzie, to moja mama jest pielęgniarką i pracuje w poradni chirurgicznej. Mówiła, że nie raz kobiety przychodzą z ogromnymi problemami, np że szwy im się porozciągają, a potem nie ma jak tej blizny już połapać i zostaje gruba szrama albo co gorsze macica wypadnie, a tylko dlatego, że np. podnosiły coś cięższego po porodzie. Mama mówi, że każda kobieta w okresie połogu - a przynajmniej przez 3-4tygodnie powinna się oszczędzać, bo można sobie dużej biedy narobić, a po co...